Nyheter

Hvaler består av 833 øyer, holmer og skjær. Bildet viser Skjærhalden på Kirkøy, som er Hvalers kommunesenter.
Hvaler består av 833 øyer, holmer og skjær. Bildet viser Skjærhalden på Kirkøy, som er Hvalers kommunesenter.

Øykommune i god flyt

Hvaler styrer unna de største skjærene i sjøen og plasserer seg på en anstendig 145. plass på Kommunebarometeret.Hvaler

Publisert Sist oppdatert

Hvaler

Hvaler ligger i Østfold fylke

Innbyggere: Cirka 4.800
Ordfører: Mona Vauger (Ap)
Rådmann: Rune Antonsen
Robek: 2 ganger på lista

Mye av tallgrunnlaget i Kommuneportrettet henter vi fra Kommunebarometeret for 2023. Mange av tallene i barometeret hentes fra Kostra-basen til SSB som ble publisert 15. juni i 2022.

Hvaler har lenge plassert seg i riktig halvdel av Kommunebarometeret. I fjor klatrer kommunen 63 plasser, til en 145. plass. Østfold-kommunen forbedrer seg i seks av totalt tolv sektorer. Kommunen gjør det særlig godt innenfor skole, men har heller ingen ting å skamme seg over når det gjelder andre store sektorer som barnehage, barnevern og pleie og omsorg. Hvaler kan også vise til resultater innen klima og natur og saksbehandling.

TJENESTER

Kommunebarometeret: Hvaler har i flere år ligget i riktig halvdel av Kommunebarometeret. På fjorårets barometer klatrer kommunen ytterligere noen plasser, og ender på en 145. plass.

Hvaler har ligget jevnt på rett side av Kommunebarometeret i flere år.

Skole: Hvaler har flere gode plasseringer i denne sektoren. På fjorårets kommunebarometer klatrer kommunen hele 124 plasser, til en solid 24. plass. Samtlige lærere i grunnskolen har kompetanse til å undervise i norsk, engelsk og matematikk, mens samtlige lærere i ungdomsskolen oppfyller kravene til undervisning. I alt 89 prosent av elevene på 7. trinn i Hvaler sier at de trives godt, noe som er høyere enn i de fleste andre kommuner.

Barnevern: Nok er grei sektor for Hvaler, også historisk. Kommunen klatrer fra en 218. plass til en 108. plass på fjorårets kommunebarometer. Bemanningen av fagpersonell øker og i alt 94 prosent av sakene i barnevernet undersøkes innen fristen på tre måneder. Kommunen bruker også mer penger på forebygging per innbygger 0–5 år enn tidligere. I Hvaler har over 97 prosent av barna som er under omsorg, en tiltaksplan.

Barnehage: Dette har alltid vært kommunens beste sektor. I år faller kommunen riktignok flere plasser, men plasserer seg likevel på en 105. plass. Samtlige kommunale barnehager i Hvaler oppfyller pedagognormen. Andelen ansatte i kommunale barnehager med pedagogisk utdanning er også høyere enn i de fleste andre kommuner. I Hvaler er over 14 prosent av alle ansatte i barnehagene menn, noe som er høyere enn i landet ellers.

Åpenhet: Kommunal Rapport lager Åpenhetsbarometeret sammen med Pressens offentlighetsutvalg for å teste åpenheten i norske kommuner. I 2023 ble Hvaler rangert på en 335. plass av totalt 356 kommuner i undersøkelsen. Dette er litt bedre enn i 2022, da endte kommunen på en 356. plass.

ØKONOMI

Ikke en god sektor for Hvaler. På fjorårets kommunebarometer faller kommunen ytterligere noen plasser og ender til slutt på en 265. plass.

Driftsresultat: I gjennomsnitt leverte kommunene et korrigert netto driftsresultat på 1,1 prosent i 2022, noe som var litt svakere enn året før. Da har Kommunal Rapport korrigert for premieavvik, avsetninger til bundne fond og utbetaling fra Havbruksfondet. Hvaler leverte et korrigert netto driftsresultat på 1,94 prosent av brutto driftsinntekter.

Hvaler leverte et noe svakere driftsresultat enn året før.

Disposisjonsfond: I 2022 var disposisjonsfondet til Østfold-kommunen 11,2 prosent av brutto inntekter. Kommunens frie kapital er dermed noe lavere enn Kommune-Norges gjennomsnittlige verdi på cirka 15,46 prosent. Det betyr at Hvaler har litt mindre handlingsrom enn de fleste andre kommuner.

Finans: Kommunene brukte i gjennomsnitt 0,37 prosent av brutto inntekter på å dekke netto finansutgifter i 2022, før vi tar hensyn til avdrag. For Hvaler var dette tallet 2,68 prosent.

NÆRINGSLIV

Kommune-NM: I NHOs kommune-NM for 2023 blir Østfold-kommunen rangert på 298. plass. Kåringen har indikatorer fra næringsliv, arbeidsmarked, demografi, kompetanse og kommuneøkonomi. Kommunen gjør det best i sektoren for næringsliv med 157. plass. Svakest gjør kommunen det i sektoren for arbeidsmarked med 327. plass.

Arbeidsledighet: Ifølge tall fra Nav var arbeidsledigheten i Hvaler 1,6 prosent ved utgangen av mars. Dette er lavere enn landsgjennomsnittet på 2 prosent.

FRAMTIDA

Folketall: I Hvaler bor det cirka 4.800 innbyggere. SSB venter at befolkningen øker mot 2043.

Klima og natur: De siste fire årene har Hvalers klimagassutslipp blitt redusert med 36,54 prosent. Landsgjennomsnittet er – 3,25 prosent. Kommunen ligger på en 44. plass i denne sektoren.

Så mye forventer SSB at befolkningen i Hvaler vil øke.
Powered by Labrador CMS