Nyheter

Naturen i Alstahaug er idyllisk, og kommunen ser ut til å klare å trekke til seg ansatte med kompetanse. Her ser vi deler av De Syv Søstre.
Naturen i Alstahaug er idyllisk, og kommunen ser ut til å klare å trekke til seg ansatte med kompetanse. Her ser vi deler av De Syv Søstre.

Rekordresultat for utkantkommune

Alstahaug kommune gjør sin beste plassering på Kommunebarometeret noensinne, mye takket være framgang i skole og pleie og omsorg.Alstahaug

Publisert Sist oppdatert

Alstahaug

Alstahaug ligger i Nordland fylke

Innbyggere: Cirka 7.400
Ordfører: Peter Talseth
Kommunedirektør: Rachel Elise Berg
Robek: Fra januar 2001 til oktober 2003.

Mye av tallgrunnlaget i Kommuneportrettet henter vi fra Kommunebarometeret for 2023. Mange av tallene i barometeret hentes fra Kostra-basen til SSB som ble publisert 15. juni i 2022.

Alstahaug gikk fram i sju av totalt 12 sektorer på Kommunebarometeret i 2023. Framgangen på 60 plasser er solid, men en dårlig plassering på miljø trekker kommunen ned totalt sett. Arbeidsledigheten er lavere enn landsgjennomsnittet, men kommunen kan vente seg liten tilbakegang i folketallet.

TJENESTER

Kommunebarometeret: Med en 157. plass fikk Alstahaug i fjor sin beste plassering på Kommunebarometeret noensinne. Spranget fra bunnen i 2019 med en 340. plass er stort.

Alstahaugs plassering Kommunebarometeret.

Grunnskole: Alstahaug gikk fram 36 plasser i denne sektoren i fjor til en 218. plass. Noe av årsaken er at kommunen har økt andelen lærere med kompetanse. Snittet for grunnskolepoeng har også økt.

Pleie og omsorg: Alstahaug gikk 27 plasser fram i fjor til en 295. plass i denne sektoren, som utgjør 20 prosent av Kommunebarometeret. Mye av årsaken til framgangen er en betraktelig økning i andel plasser i skjermet enhet. Døgn på sykehus for utskrivningsklare pasienter har gått kraftig ned. Flere eldre som ikke bor på institusjon får også brakt mat hjem. Andelen ansatte med fagutdanning har også økt.

Sosialtjeneste: Dette har lenge vært en sektor som Alstahaug hevder seg i. I fjor gikk kommunen fram 7 plasser til en 2. plass. Andel sosialhjelpsmottakere med sosialhjelp i seks måneder eller mer har gått kraftig tilbake. Tilsvarende har andel mottakerne som har arbeidsinntekt som hovedinntektskilde og andelen årsverk til økonomisk rådgivning økt kraftig.

Åpenhet: Kommunal Rapport lager Åpenhetsbarometeret sammen med Pressens offentlighetsutvalg for å teste åpenheten i norske kommuner. I 2023 ble Alstahaug rangert på en 155. plass av totalt 356 kommuner i undersøkelsen. Dette er bedre enn i 2022, da endte kommunen på en 199. plass.

ØKONOMI

Her gikk Alstahaug tilbake 7 plasser til en 165. plass på Kommunebarometeret i fjor.

Driftsresultat: Det siste året har kommunenes korrigerte driftsresultat blitt noe svekket. I gjennomsnitt leverte kommunene et korrigert netto driftsresultat på 1,1 prosent. Da har Kommunal Rapport korrigert for premieavvik, avsetninger til bundne fond og utbetaling fra Havbruksfondet. Alstahaug leverte et korrigert netto driftsresultat på 1,3 prosent av brutto driftsinntekter i fjor.

Driftsresultat.

Disposisjonsfond: I 2022 var disposisjonsfondet til Alstahaug 13,7 prosent av brutto inntekter. Kommunens frie kapital er dermed litt lavere enn Kommune-Norges gjennomsnittlige verdi på 15,5 prosent. Det betyr at Alstahaug har litt mindre handlingsrom enn de fleste andre kommuner.

Finans: Kommunene brukte i gjennomsnitt 0,37 prosent av brutto inntekter på å dekke netto finansutgifter i fjor, før vi tar hensyn til avdrag. For Alstahaug var dette tallet 0,79 prosent.

NÆRINGSLIV

Kommune-NM: I NHOs kommune-NM for 2023 ble Alstahaug rangert på 177. plass. Kåringen har indikatorer fra næringsliv, arbeidsmarked, demografi, kompetanse og kommuneøkonomi. Kommunen gjorde det best i kategorien kompetanse, med 66. plass. Svakest gjorde kommunen det i sektoren for demografi med 234. plass.

Arbeidsledighet: Ifølge tall fra Nav var arbeidsledigheten i Alstahaug 1,4 prosent ved utgangen av desember. Landsgjennomsnittet for desember var 1,9 prosent.

FRAMTIDA

Folketall: I Alstahaug bor det nå omtrent 7.400 innbyggere. SSB venter at befolkningen vil gå tilbake med 0,12 prosent fram mot 2043.

Klima og natur: De siste fire årene har Alstahaugs klimagassutslipp økt med 0,3 prosent. Landsgjennomsnittet er – 3,3 prosent. Kommunen lå i 2023 på en 302. plass i denne sektoren.

Befolkningsprognose.
Powered by Labrador CMS