Nyheter

Sist Fauske havnet på den fryktede Robek-listen var i 2020. Hvor langt oppholdet blir, gjenstår å se. I mellomtiden fortsetter kommunen sin ferd oppover på Kommunebarometeret.
Sist Fauske havnet på den fryktede Robek-listen var i 2020. Hvor langt oppholdet blir, gjenstår å se. I mellomtiden fortsetter kommunen sin ferd oppover på Kommunebarometeret.

Robek-kommune i siget

Fauske er blant Robek-kommunene som klatrer mest på Kommunebarometeret. Nordland-kommunen forbedrer seg i totalt sju sektorer.Fauske

Publisert Sist oppdatert

Fauske

Fauske ligger i Nordland fylke

Innbyggere: Cirka 9.600
Ordfører: Marlen Rendall Berg (Sp)
Kommunedirektør: Ellen Beate Lundberg
Robek: 4 ganger på lista (siste innmeldt i 2020)

Mye av tallgrunnlaget i Kommuneportrettet henter vi fra Kommunebarometeret for 2023. Mange av tallene i barometeret hentes fra Kostra-basen til SSB som ble publisert 15. juni i fjor.

Robek-kommunen Fauske klatrer hele 60 plasser på Kommunebarometeret og ender til slutt blant topp 200. Kommunen forbedrer seg i flere sektorer som barnehage, skole og helse, men kan også vise til gode resultater innen vann, avløp og renovasjon, sosialtjenester og kostnadsnivå. 

Nordland-kommunen kan også glede seg over lav arbeidsledighet. Det er fortsatt en jobb å gjøre for å få økonomien på rett kjøl, men også her er det forbedringer å spore.

TJENESTER

Kommunebarometeret: Fauske har alltid ligget i det nedre sjiktet på Kommunebarometeret, men nå se det ut til at Robek-kommunen er på vei oppover. Fauske klatrer 60 plasser og ender på en 200. plass, sin beste plassering noensinne.

Her ser du Fauskes plasseringer i Kommunebarometeret de siste årene.

Helse: En god sektor for Fauske, særlig de siste årene. Kommunen faller riktignok hele 89 plasser sammenlignet med året før, men klarer likevel å sikre seg en 91. plass. Antall legeårsverk og årsverk for psykiatriske sykepleiere øker. Totalt 97,09 prosent av barna fikk helseundersøkelse innen utgangen av 1. skoletrinn, og her ligger Fauske bedre an enn de fleste andre kommuner. I Fauske er det ledig plass på 50 prosent av fastlegelistene, også dette er bedre enn i landet ellers.

Barnehage: Historisk sett en grei sektor for Fauske, men de siste årene har kommunen havnet i feil ende av Kommunebarometeret. På det siste barometeret klatrer kommunen flere plasser, til en 209. plass. Andelen ansatte med pedagogisk utdanning øker både i de kommunale og private barnehagene. Det jobber også flere menn i barnehagene enn tidligere. I tillegg har andelen minoritetsspråklige barn i barnehagene økt.

Skole: Dette er ikke en god sektor for Fauske rent historisk. De siste årene har imidlertid kommunen gjort det stadig bedre. På det siste Kommunebarometeret klatrer kommunen ytterligere noen plasser, og ender på en 238. plass. Hele 97,42 prosent av lærerne i ungdomsskolen oppfyller kravene til undervisning, mens 94,39 prosent av lærerne i barneskolen gjør det samme. Dette er høyere enn i de fleste andre kommuner. Andelen har også økt sammenlignet med året før.

Åpenhet: Kommunal Rapport lager Åpenhetsbarometeret sammen med Pressens offentlighetsutvalg for å teste åpenheten i norske kommuner. I 2023 ble Fauske rangert på en 177. plass av totalt 356 kommuner i undersøkelsen. Dette er dårligere enn i 2022, da endte kommunen på en 98. plass.

ØKONOMI

Dette har lenge vært en dårlig sektor for Robek-kommunen. I år klatrer kommunen 47 plasser, fra en 344. plass til en 297. plass.

Driftsresultatet har bedret seg.

Driftsresultat: Det siste året har kommunenes korrigerte driftsresultat blitt noe svekket. I gjennomsnitt leverte kommunene et korrigert netto driftsresultat på 1,1 prosent. Da har Kommunal Rapport korrigert for premieavvik, avsetninger til bundne fond og utbetaling fra Havbruksfondet. Fauske leverte et korrigert netto driftsresultat på 2,85 prosent av brutto driftsinntekter. Kommunen har styrket sitt driftsresultat fra året før.

Disposisjonsfond: I 2022 var disposisjonsfondet til Nordland-kommunen – 1 prosent av brutto inntekter. Kommunens frie kapital er dermed langt lavere enn Kommune-Norges gjennomsnittlige verdi på 15,46 prosent. Det betyr at Fauske har lavere handlingsrom enn de fleste andre kommuner.

Finans: Kommunene brukte i gjennomsnitt 0,37 prosent av brutto inntekter på å dekke netto finansutgifter i fjor, før vi tar hensyn til avdrag. For Fauske var dette tallet 2,39 prosent.

NÆRINGSLIV

Kommune-NM: I NHOs kommune-NM for 2023 blir Fauske rangert på 247. plass. Kåringen har indikatorer fra næringsliv, arbeidsmarked, demografi, kompetanse og kommuneøkonomi. Kommunen gjør det best i sektoren for næringsliv med 190. plass. Svakest gjør kommunen det i sektoren for arbeidsmarked med 288. plass.

Arbeidsledighet: Ifølge tall fra Nav var arbeidsledigheten i Fauske 1,2 prosent ved utgangen av desember. Dette er lavere enn landsgjennomsnittet på 1,9 prosent.

FRAMTIDA

Folketall: I Fauske bor det cirka 9.600 innbyggere. SSB venter at befolkningen vil gå noe ned fram mot 2043.

Klima og natur: De siste fire årene har Fauskes klimagassutslipp blitt redusert med 6,14 prosent. Landsgjennomsnittet er – 3,25 prosent. Kommunen ligger på en 145. plass i denne sektoren.

Det er ikke ventet befolkningsvekst i Fauske.
Powered by Labrador CMS