Nyheter

I ti år har Tønsberg ligget og vaket blant topp 100 på Kommunebarometeret. Hvor høyt kommunen kan nå, gjenstår å se.
I ti år har Tønsberg ligget og vaket blant topp 100 på Kommunebarometeret. Hvor høyt kommunen kan nå, gjenstår å se.

Tønsberg klatrer tålmodig mot toppen

Tønsberg har for lengst forstått at tålmodighet er en dyd og fortsetter å skynde seg langsomt oppover på Kommunebarometeret.TønsbergFRAMTIDA

Publisert Sist oppdatert

Tønsberg

Tønsberg ligger i Vestfold fylke

Innbyggere: Cirka 59.000
Ordfører: Frank Pedersen (H)
Kommunedirektør: Mette Vikan Andersen
Robek: 2 ganger på lista

Mye av tallgrunnlaget i Kommuneportrettet henter vi fra Kommunebarometeret for 2023. Mange av tallene i barometeret hentes fra Kostra-basen til SSB som ble publisert 15. juni i 2022.

De siste ti årene har Tønsberg plassert seg i det øvre sjiktet av Kommunebarometeret. 9.-plassen på fjorårets barometer er den nest beste plasseringen noensinne. Vestfold-kommunen forbedrer seg i sju av totalt tolv sektorer og kan vise til gode resultater innen skole, barnevern, helse og klima og natur. Kommunen leverer og innen vann, avløp og renovasjon. Økonomien ser også ut til å være under kontroll.

TJENESTER

Kommunebarometeret: Siden 2014 har Tønsberg ligget blant topp 100 på Kommunebarometeret. På fjorårets barometer klatrer kommunen hele 19 plasser, og ender på en 9. plass.

Tønsbergs plassering Kommunebarometeret.

Barnevern: Dette har alltid vært en god sektor for Tønsberg. Kommunen plasserer seg på en 12. plass på fjorårets barometer, noe som er ned ti plasser fra året før. Samtlige undersøkelser i barnevernet gjennomføres innen fristen på tre måneder. Stadig flere barn under omsorg, har omsorgsplan, og Tønsberg bruker mer penger på forebygging enn tidligere. Antallet fagutdannede i barnevernet øker også.

Skole: Nok en god sektor for Vestfold-kommunen, også historisk. På fjorårets barometer faller riktignok kommunen noen plasser, men sikrer seg likevel en 34. plass. Samtlige lærere oppfyller kravene til undervisning i ungdomsskolen, mens over 99 prosent gjør det samme i barneskolen. Andelen lærere med kompetanse til å undervise i norsk, engelsk og matematikk i grunnskolen er også høyere enn i landet ellers. Nesten 82 prosent av elevene fullfører og består videregående skole innen fem år.

Helse: Dette har aldri vært Tønsbergs beste sektor. På fjorårets kommunebarometer gjør kommunen et kjempehopp, fra en 108. plass til en 50. plass. Kommunen har økt andelen legeårsverk, helsesykepleierårsverk og årsverk for jordmødre og psykiatriske sykepleiere. Samtlige barn fikk helseundersøkelse innen utgangen av 1. skoletrinn og vaksinasjonsgraden for 2- og 9-åringer er høyere enn i landet ellers.

Åpenhet: Kommunal Rapport lager Åpenhetsbarometeret sammen med Pressens offentlighetsutvalg for å teste åpenheten i norske kommuner. I 2023 ble Tønsberg rangert på en 49. plass av totalt 356 kommuner i undersøkelsen. Dette er dårligere enn i 2022, da endte kommunen på en 37. plass.

ØKONOMI

En varierende sektor for Tønsberg. På fjorårets kommunebarometer klatrer kommunen fire plasser, til 135. plass.

Driftsresultat I gjennomsnitt leverte kommunene et korrigert netto driftsresultat på 1,1 prosent i 2022, noe som var litt svakere enn året før. Da har Kommunal Rapport korrigert for premieavvik, avsetninger til bundne fond og utbetaling fra Havbruksfondet. Tønsberg leverte et korrigert netto driftsresultat på 2,85 prosent av brutto driftsinntekter.

Driftsresultat.

Disposisjonsfond: I 2022 var disposisjonsfondet til Vestfold-kommunen 15,1 prosent av brutto inntekter. Kommunens frie kapital er omtrent likt med Kommune-Norges gjennomsnittlige verdi på cirka 15,46 prosent. Det betyr at Tønsbergs handlingsrom er det samme som i de fleste andre kommuner.

Finans: Kommunene brukte i gjennomsnitt 0,37 prosent av brutto inntekter på å dekke netto finansutgifter i 2022, før vi tar hensyn til avdrag. For Tønsberg var dette tallet 1,54 prosent.

NÆRINGSLIV

Kommune-NM: I NHOs kommune-NM for 2023 blir Tønsberg rangert på 33. plass. Kåringen har indikatorer fra næringsliv, arbeidsmarked, demografi, kompetanse og kommuneøkonomi. Kommunen gjør det best i sektoren for demografi med 44. plass. Svakest gjør kommunen det i sektoren for kompetanse med 86. plass.

Arbeidsledighet: Ifølge tall fra Nav var arbeidsledigheten i Tønsberg 2,7 prosent ved utgangen av januar. Dette er noe høyere enn landsgjennomsnittet på 2,1 prosent.

FRAMTIDA

FOLKETALL: I Tønsberg bor det cirka 59.000 innbyggere. SSB venter at befolkningen vil øke fram mot 2043.

KLIMA OG NATUR: De siste fire årene har Tønsbergs klimagassutslipp blitt redusert med 34,68 prosent. Landsgjennomsnittet er – 3,25 prosent. Kommunen ligger på en 31. plass i denne sektoren.

FRAMTIDA

Folketall: I Tønsberg bor det cirka 59.000 innbyggere. SSB venter at befolkningen vil øke fram mot 2043.

Klima og natur: De siste fire årene har Tønsbergs klimagassutslipp blitt redusert med 34,68 prosent. Landsgjennomsnittet er – 3,25 prosent. Kommunen ligger på en 31. plass i denne sektoren.

Befolkningsprognose.
Powered by Labrador CMS