Nyheter

Tromsø kan gå inn i mørketiden ved å glede seg over å være best av samtlige kommuner i Troms og Finnmark.
Tromsø kan gå inn i mørketiden ved å glede seg over å være best av samtlige kommuner i Troms og Finnmark.

Tromsø forbedrer seg i flere sektorer

Tromsø gjør det best av samtlige kommuner i Troms og Finnmark på årets kommunebarometer. Kommunen forbedrer seg i åtte av totalt tolv sektorer.Tromsø

Publisert Sist oppdatert

Tromsø

Tromsø ligger i Troms og Finnmark fylke

Innbyggere: Cirka 78.000
Ordfører: Gunnar Wilhelmsen (Ap)
Kommunedirektør: Stig Tore Johnsen
Robek: Aldri vært på lista

Mye av tallgrunnlaget i Kommuneportrettet henter vi fra Kommunebarometeret for 2023. Mange av tallene i barometeret hentes fra Kostra-basen til SSB som ble publisert 15. juni i år.

De siste årene har Tromsø plassert seg midt på treet i Kommunebarometeret. I år kaprer kommunen 140.-plassen, og kan dermed skilte med den høyeste plasseringen blant alle kommunen i Troms og Finnmark. 

Tromsø forbedrer seg i åtte av totalt tolv sektorer på årets kommunebarometer, som skole, barnevern, barnehage, kultur og sosialtjeneste. Når det gjelder økonomi, har Nordens Paris fortsatt en jobb å gjøre. Lav arbeidsledighet og fortsatt befolkningsvekst kan bidra til å gjøre jobben enklere.

TJENESTER

Kommunebarometeret: Tromsø har en varierende fortid på Kommunebarometeret, med en 18. plass som beste plassering og en 243. plass som dårligste plassering. De siste årene har kommunen funnet seg til rette sånn cirka midt på. I år klatrer kommunen til en 140. plass.

Kommuneportrett Tromsø Plassering på Kommunebarometeret
Kommuneportrett Tromsø Plassering på Kommunebarometeret

Barnevern: En varierende sektor rent historisk. I år gjør kommunen et kjempehopp, og ender på en 55. plass. I Tromsø øker andelen fagutdannede i barnevernet. Det er også en større andel barn under omsorg som har omsorgsplan og tiltaksplan enn tidligere. I Tromsø gjennomføres 98 prosent av barnevernsundersøkelser i løpet av fristen på tre måneder, noe som er høyere enn i de fleste andre kommuner i landet.

Skole: Dette er Tromsøs aller beste sektor, også historisk. I år klatrer kommunen ytterligere noen plasser og ender på en 75. plass. I alt 91,17 prosent av lærerne i ungdomsskolen har kompetanse til å undervise i norsk, engelsk og matematikk, noe som er langt høyere enn i landet ellers. Selv om andelen lærere som oppfyller kravene til undervisning, har gått noe ned, er andelen fortsatt høyere enn i de fleste andre kommuner. I Tromsø fullfører og består 81,29 prosent av elevene i videregående skole innen fem år.

Barnehage: Nok en varierende sektor for Tromsø. I år klatrer kommunen fra en 148. plass til en 101. plass i denne sektoren. Andelen kommunale og private barnehager som oppfyller pedagognormen, er høyere enn i landet ellers. Kommunen har også en høyere andel ansatte med pedagogisk utdanning enn i de fleste andre kommuner. I Tromsø er hele 17,9 prosent av de ansatte i barnehagene, menn.

Åpenhet: Kommunal Rapport lager Åpenhetsbarometeret sammen med Pressens offentlighetsutvalg for å teste åpenheten i norske kommuner. I år rangeres Tromsø på en 340. plass av totalt 356 kommuner i undersøkelsen. Dette er dårligere enn i 2022, da endte kommunen på en 222. plass.

ØKONOMI

Dette har aldri vært en særlig god sektor for Tromsø. I år faller kommunen ytterligere noen plasser, fra en 226. plass til en 295. plass.

Driftsresultat: Det siste året har kommunenes korrigerte driftsresultat blitt noe svekket. I gjennomsnitt leverte kommunene et korrigert netto driftsresultat på 1,1 prosent. Da har Kommunal Rapport korrigert for premieavvik, avsetninger til bundne fond og utbetaling fra Havbruksfondet. Tromsø leverte et korrigert netto driftsresultat på – 1,51 prosent av brutto driftsinntekter, noe som er dårligere enn de fleste andre kommuner i landet.

Kommuneportrett Tromsø Driftsresultat
Kommuneportrett Tromsø Driftsresultat

Disposisjonsfond: I 2022 var disposisjonsfondet til Tromsø 6,6 prosent av brutto inntekter. Kommunens frie kapital er dermed lavere enn Kommune-Norges gjennomsnittlige verdi på 15,46 prosent. Det betyr at Tromsø har lavere handlingsrom enn de fleste andre kommuner.

Finans: Kommunene brukte i gjennomsnitt 0,37 prosent av brutto inntekter på å dekke netto finansutgifter i fjor, før vi tar hensyn til avdrag. For Tromsø var dette tallet 0,32 prosent.

FRAMTIDA

Folketall: I Tromsø bor det cirka 78.000 innbyggere. SSB venter at befolkningen vil øke fram mot 2043.

Klima og natur: De siste fire årene har Tromsøs klimagassutslipp blitt redusert med 4 prosent. Landsgjennomsnittet er – 3,25 prosent. Kommunen ligger på en 246. plass i denne sektoren.

Kommuneportrett Tromsø Befolkningsprognose
Kommuneportrett Tromsø Befolkningsprognose
Powered by Labrador CMS