Nyheter

Øvre Eiker kommune sikrer seg en god plassering på årets kommunebarometer og kan ta juleferie med god samvittighet.
Øvre Eiker kommune sikrer seg en god plassering på årets kommunebarometer og kan ta juleferie med god samvittighet.

Viken-kommunen ender på sin beste plassering noensinne

Øvre Eiker befester sin posisjon på Kommunebarometeret. Viken-kommunen klatrer hele ti plasser, og kaprer dermed 30.-plassen.Øvre Eiker

Publisert Sist oppdatert

Øvre Eiker

Øvre Eiker ligger i Viken fylke

Innbyggere: Cirka 20.500
Ordfører: Adrian Wilhelm Kjølø Tollefsen (H)
Kommunedirektør: Susanne Vist (konstituert)
Robek: Aldri vært på lista

Mye av tallgrunnlaget i Kommuneportrettet henter vi fra Kommunebarometeret for 2023. Mange av tallene i barometeret hentes fra Kostra-basen til SSB som ble publisert 15. juni i år.

Øvre Eiker klatrer stadig høyere på Kommunebarometeret. I år ender Viken-kommunen på en 30. plass. Kommunen kan vise til gode resultater i store sektorer som pleie og omsorg, skole og barnevern, men også innen kostnadsnivå og klima og natur har Øvre Eiker god grunn til å være fornøyd. Vekstkommunen kan også glede seg over lav arbeidsledighet. Øvre Eiker skulle nok ønsket at økonomien var bedre, men også her er det forbedringer å spore.

TJENESTER

Kommunebarometeret: Siden 2020 har Øvre Eiker ligget blant topp 50 på Kommunebarometeret. På årets barometer forbedrer kommunen seg i fire av totalt tolv sektorer, og ender på sin beste plassering noensinne.

Her ser du Øvre Eikers plasseringer på Kommunebarometeret de siste årene.

Barnevern: En god sektor for Øvre Eiker, også historisk. På årets kommunebarometer klatrer kommunen ytterligere noen plasser, til en 32. plass. Andelen fagutdannede har gått litt ned, og ligger nå omtrent likt med landet ellers. Totalt 98 prosent av barnevernssakene undersøkes i løpet av fristen på tre måneder og alle barn som er under omsorg, har en omsorgsplan. Øvre Eiker brukte i fjor 15.043 kroner på forebygging per innbygger i alderen 0–5 år, noe som er mer enn tidligere år.

Pleie og omsorg: Nok en sektor der Øvre Eiker kan vise til flere gode resultater. I år faller kommunen noen plasser, men sikrer seg likevel en 85. plass. I Øvre Eiker har 79,2 prosent av de ansatte fagutdanning, noe som er høyere enn i landet ellers. Andelen beboere i institusjon med omfattende bistandsbehov, øker. I Øvre Eiker tilsvarer antall plasser i skjermet enhet for demente 101,27 prosent av antall innbyggere over 80 år som bor på sykehjem.

Skole: Rent historisk er dette blant Øvre Eikers dårligste sektorer, men de siste årene kan det se ut som om noe har skjedd. Kommunen klatrer kommunen 51 plasser, til en 106. plass. Andelen lærere med kompetanse til å undervise i norsk, engelsk og matematikk i grunnskolen øker, og samtlige lærere i ungdomsskolen har slik kompetanse. Kommunen har også en høy andel lærere som oppfyller kravene til undervisning.

Åpenhet: Kommunal Rapport lager Åpenhetsbarometeret sammen med Pressens offentlighetsutvalg for å teste åpenheten i norske kommuner. I år rangeres Øvre Eiker på en 12. plass av totalt 356 kommuner i undersøkelsen. Dette er noen plasser bedre enn i 2022, da endte kommunen på en 16. plass.

ØKONOMI

Dette er ikke Øvre Eikers beste sektor. I år faller kommunen ytterligere noen plasser, fra en 169. plass til en 193. plass.

Driftsresultat: Det siste året har kommunenes korrigerte driftsresultat blitt noe svekket. I gjennomsnitt leverte kommunene et korrigert netto driftsresultat på 1,1 prosent. Da har Kommunal Rapport korrigert for premieavvik, avsetninger til bundne fond og utbetaling fra Havbruksfondet. Øvre Eiker leverte et korrigert netto driftsresultat på 3,09 prosent av brutto driftsinntekter, noe som er bedre enn de fleste andre kommuner i landet.

Driftsresultatet i Øvre Eiker.

Disposisjonsfond: I 2022 var disposisjonsfondet til Øvre Eiker 9,1 prosent av brutto inntekter. Kommunens frie kapital er dermed lavere enn Kommune-Norges gjennomsnittlige verdi på 15,46 prosent. Det betyr at Øvre Eiker har lavere handlingsrom enn de fleste andre kommuner.

Finans: Kommunene brukte i gjennomsnitt 0,37 prosent av brutto inntekter på å dekke netto finansutgifter i fjor, før vi tar hensyn til avdrag. For Øvre Eiker var dette tallet 0,17 prosent.

NÆRINGSLIV

Kommune-NM: I NHOs kommune-NM for 2023 blir Øvre Eiker rangert på 59. plass. Kåringen har indikatorer fra næringsliv, arbeidsmarked, demografi, kompetanse og kommuneøkonomi. Kommunen gjør det best i sektoren for næringsliv med 20. plass. Svakest gjør kommunen det i sektoren for kompetanse med 254. plass.

Arbeidsledighet: Ifølge tall fra Nav var arbeidsledigheten i Øvre Eiker 1,6 prosent ved utgangen av november. Dette er lavere enn landsgjennomsnittet på 1,8 prosent.

FRAMTIDA

Folketall: I Øvre Eiker bor det cirka 20.500 innbyggere. SSB venter at befolkningen vil øke fram mot 2043.

Klima og natur: De siste fire årene har Øvre Eikers klimagassutslipp blitt redusert med 4,34 prosent. Landsgjennomsnittet er – 3,25 prosent. Kommunen ligger på en 48. plass i denne sektoren.

Slik forventes befolkningen å vokse i Øvre Eiker.
Powered by Labrador CMS