Alf Rørbakk. Foto: Jimmy A. Nilsen
Alf Rørbakk. Foto: Jimmy A. NilsenJimmy A. Nilsen
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

– Det har vært veldig viktig at jeg som rådmann har engasjert meg for flyktningene

Rådmann Alf Rørbakk i Tranøy er nominert for sin innsats for bosetting og integrering av flyktninger i en liten kommune, og bruk av fritid for å hjelpe de nyankomne til rette.

Alf Rørbakk

Rådmann i Tranøy kommune

59 år, gift, fem barn

Kommer fra: Lenvik i Troms

Yrkesbakgrunn: Utdannet samfunnsplanlegger på arkitektlinjen til NTH i Trondheim. Har siden jobbet med kommuneplaner og planlegging i Gausdal, Røyken og Nannestad. Har også vært kommunalsjef for teknisk sektor. Kom til Tranøy i 2007.

Årets kommuneprofil 2015: Kandidat 2

Synkende folketall, tomme boliger, Robek, to mottak som har kommet og gått. Det så ikke så bra ut for Tranøy på Senja i 2008 da Alf Rørbakk ble rådmann. Kommunen hadde mange ganger hatt næringsutviklingsprosjekter og tilflyttingsprosjekter, men det var vanskelig å se resultater av disse satsingene.

– Jeg begynte med de tomme leilighetene, og kontaktet IMDI for å spørre om vi kunne bosette, sier rådmannen. IMDI sa ja, og Rørbakk innrømmer at han var såpass kynisk at han tok flyktningene inn i desember. Da fikk kommunen betalt for ett helt år, men hadde ikke utgifter for et helt år. Det ga startkapital til å bygge en flyktningtjeneste. En lærer ble flyktningkoordinator, norskundervisning kom på plass, språkpraksis på arbeidsplassene ble etablert. Kommunens egne virksomheter var de tregeste til å ta imot flyktninger på praksisplass.

– Her brukte jeg min rådmannsautoritet og fikk det igjennom, sier Rørbakk.

Etter hvert ble boligmangel et problem. Rørbakk fikk i gang et Husbank-finansiert privat samarbeid om bygging av 20 leiligheter for vanskeligstilte. Disse er kommunale utleieleiligheter. Nye 16 leiligheter er under bygging og skal stå ferdig våren 2016. Kommunen har knapt 1.550 innbyggere, og mange andre småkommuner kommer på besøk for å se hvordan Tranøy har fått det til.

– Også IMDI sier: Look too Tranøy, sier Rørbakk stolt.

Rådmannen selv stiller opp ved fravær i flyktningtjenesten. Han har øvelseskjørt med flyktninger som skal ta førerkort, og han går på besøk til de nye innbyggerne og hjelper dem med praktiske ting. Mye av fritiden går med til frivillig integreringsarbeid.

Kommunen kom ut av ROBEK i 2010. Kommunens økonomi er under kontroll. Samme år stabiliserte folketallet seg, og har siden steget, takket være de nye innbyggerne. Flere innbyggere betyr blant annet flere jobber i skole og barnehage. En del av flyktningene har gått inn i ledige stillinger, og flere er under utdanning. I underkant av 70 er blitt bosatt i kommunen.

– Det er en del som gjenstår. Særlig i arbeid med psykisk helse. Det tar litt tid å oppdage hva som plager dem, og hvilken hjelp de trenger, sier Rørbakk.

– Det har vært spennende å bli kjent flyktningene som enkeltmennesker. Vi snakker mye om grupper, men de er enkeltindivider. Det må vi ikke glemme, sier Rørbakk.

Hvis du vil stemme på Alf Rørbakk:

Send «profil» mellomrom og tallet 2 til 2131. Du kan stemme fram til 8. desember klokka 16.00, og avgi så mange stemmer du vil. Hver stemme koster 3 kroner.