Nyheter
Åpnet digitalt ungdomshus da alt annet stengte
Ungdomshusleder Ole Martin Pedersen Gjestad skapte en digital møteplass som har inspirert kommuner over hele landet.
Kandidat 2
Ole Martin Pedersen Gjestad, leder for Ungdommens kulturhus i Sarpsborg
Begrunnelse:
Han tok initiativ til et digitalt ungdomshus da fritidsklubben måtte stenge under koronakrisen. Tiltaket har spredd seg til kommuner over hele landet, og gitt ungdom et rom å møtes i.
Slik stemmer du på Ole Martin Pedersen Gjestad:
Send kodeord PROFIL 2 til nr 2377. Hver stemme koster 3 kroner.
Da koronapandemien stengte Ungdommens kulturhus i Sarpsborg i mars, visste ungdomshusets daglige leder Ole Martin Pedersen Gjestad råd. I flere år hadde ungdomshuset ligget i front på digitalt ungdomsarbeid, blant annet gjennom etableringen av Norges første kommunale e-sportssenter. I løpet av kort tid etablerte Ungdommens kulturhus et digitalt ungdomshus. Der var det flere «rom» for å samle ungdom og gi dem et tilbud også når alt annet var stengt.
Det digitale ungdomshuset holder åpent seks dager i uka, tilbyr mange av de samme aktivitetene som det fysiske ungdomshuset, og har de samme ansatte på jobb. Løsningen ble raskt en suksess, med 400 aktive brukere i løpet av våren. Nå er tallet 700.
I løpet av våren hadde Pedersen Gjestad 62 kommuner på omvisning i det digitale ungdomshuset. Han delte villig av sin kunnskap på webinar og ved å legge ut slik gjør du det-filmer på YouTube. Han lagde en mal som kommunene kan tilpasse etter egne behov og ønsker. Han bisto andre kommuner nærmest døgnet rundt. I løpet av våren poppet det opp digitale ungdomshus fra Gjesdal til Harstad.
I Sarpsborg er det digitale ungdomshuset stadig i drift. Mange av kulturhusets vanlige brukere ble med over i det digitale universet da bygget stengte. Gjennom online-utgaven klarte kulturhuset å knytte til seg nye ungdommer, som senere har møtt opp fysisk.
Generalsekretær André Ruud i Ungdom og fritid bekrefter at Pedersen Gjestad ble en nasjonal ressurs på området i våres, da mange fritidsklubber måtte stenge og flytte over på digitale flater.
– Han har vært veldig god til å koble den ungdomsfaglige kompetansen, som fritidsklubbene alltid har vært gode på, med det nye, digitale. Vi tror den koblingen er veldig god, sier Ruud.
Pedersen Gjestad synes det er veldig stas å bli nominert.
– Det kjennes veldig godt å få anerkjennelse for alle de timene jeg har lagt ned, også utenom arbeidstida. Dette har vært mitt bidrag til den store dugnaden vi har hatt, sier Pedersen Gjestad.
Dette er de andre kandidatene
Kandidat 1: Arne Bye, kommuneoverlege i Frosta
Begrunnelse:
Han tok initiativ til strenge tiltak da koronaviruset kom til lille Frosta første uka i mars, og kommunen klarte å slå ned smitten. Han tråkket opp løypa for andre kommuneleger, ifølge Helsedirektoratet.
Kandidat 3: Atle Skrede, seniorrådgiver i Vestland
Begrunnelse:
Han fikk ideen til folkehelsetiltaket som ble en publikumssuksess; lett tilgjengelige dagsturhytter i alle fylkets kommuner. Fra gamle Sogn og Fjordane sprer de seg nå til andre deler av landet.
Kandidat 4: Brita Dueland, seksjonssjef i Stavanger
Begrunnelse:
Hun sørget for at ingen lærlinger i Stavanger måtte avbryte læretida under koronakrisen. Hun har økt antall lærlinger i kommunen, og digitalisert opplæringsverktøy som andre kan bruke på KS Læring.
Kandidat 5: Helene Frihammer, leder i Klimapartnere Vestland
Begrunnelse:
Hun inspirerer og forplikter toppledere i offentlige og private virksomheter til å kutte klimautslipp gjennom deltakelse i klimapartnernettverk, som nå bygges opp over hele landet.
Kandidat 6: Saxe Frøshaug (Sp), ordfører i Indre Østfold
Begrunnelse:
Han er samlende leder for en krevende sammenslåing av fem kommuner, og har gjort den nye storkommunen til en aktiv regional aktør. Samtidig har han håndtert og frontet koronautbrudd og nedstenging.
Kandidat 7: Trude Andresen, kommunedirektør i Øvre Eiker
Begrunnelse:
Hun har innført innovative arbeidsmåter og verktøy etter at hun ble kommunedirektør i Øvre Eiker. En innovasjonsrådgiver og et utviklingsteam skal hjelpe ledere og ansatte å finne nye løsninger på tvers.
Kandidat 8: Sture Pedersen (H), ordfører i Bø i Nordland
Begrunnelse:
Han fikk politisk støtte til å redusere formuesskatten. Flere med store formuer har flyttet til Bø, med konkrete planer om nye bedrifter. Det uvanlige grepet har skapt stor oppmerksomhet og debatt.