Nyheter
Årets kommuneprofil 2020: – Blir nok en liten whisky nå
Leserne har kåret ordfører Sture Pedersen (H) i Bø i Nordland til Årets kommuneprofil 2020.
– Dette er en stor og glad melding, og noe jeg setter utrolig stor pris på, sier Bø-ordfører Sture Pedersen (H).
Det er trettende gang Kommunal Rapport kårer Årets kommuneprofil. Prisen deles ut til politiske, administrative og faglige ledere i kommunesektoren som har utmerket seg spesielt i løpet av det siste året.
Har skapt skatteparadis
Måten Pedersen har utmerket seg på har skapt både oppmerksomhet og debatt. Han fikk nemlig politisk støtte i kommunestyret til å redusere formuesskatten.
Det har ført til at flere med store formuer har valgt å flytte til Vesterålen-kommunen, med sine rundt 2.600 innbyggere. Deriblant tidligere skiløper Bjørn Dæhlie og Europris-gründer og Kitchn-eier Wiggo Erichsen.
Bø omtales derfor ofte som «skatteparadis» og «Norges Monaco», men for Pedersen er det viktig å understreke at dette kun handler om distriktspolitikk.
– Vi er ikke ute etter skatteflyktninger. Hensikten er å legge til rette for ny næringsvirksomhet, da trenger vi hjelp fra noen som vil skape noe. Det er det som er drivkraften, sier Pedersen.
Han mener det er viktig å tenke nytt for å hindre at arbeidsplasser forsvinner og folk flytter.
– Jeg er opptatt av innbyggernes ve og vel. Det gjenstår å se om vi lykkes med dette, men vi har et langsiktig perspektiv.
Kritikk for manglende journalføring
Pedersen forteller om et enormt medietrykk de siste månedene, selv for en ordfører som er tilgjengelig mer eller mindre hele døgnet, hver uke – 365 dager i året.
– Jeg er nå inne i min fjerde periode som ordfører, men oppmerksomheten vi har fått i høst er ny. Jeg vil rose administrasjonen for den jobben de gjør, men jeg begynner å merke at jeg ikke har et politisk apparat rundt meg.
Dagens Næringsliv (DN) skrev denne uka om at Pedersen selv har sagt at han var i kontakt med flere gründere før og etter kommunestyret vedtok å redusere formuesskatten. Men ifølge DN er ingen e-poster, sms-er, telefonlogger eller møtereferater journalført i kommunen.
Det er blant annet jussprofessor Jan Fridthjof Bernt kritisk til. Han mener e-poster og sms-er som angår aktuelle eller potensielle vedtak i kommunen, er saksdokumenter etter offentlighetsloven.
– Ikke feilfri
Pedersen innrømmer at han ikke journalfører sms og telefonsamtaler.
– Han Sture er ikke feilfri, sier han, og fortsetter:
– Jeg er en ordfører med et stort kontaktnett. Jeg har ingen ting å skjule, bedyrer han.
På spørsmål om han skal feire Årets kommuneprofil med å spise kirsebær med kommunens nye milliardærer, svarer Pedersen:
– Nei, men det kan nok være at vi feirer med kake på kommunehuset. Også blir det nok en liten whisky eller en konjakk sammen med kona her hjemme.
Et annerledes år
Ansvarlig redaktør Britt Sofie Hestvik i Kommunal Rapport mener Pedersen er en verdig vinner av Årets kommuneprofil.
– Sture Pedersen har satt Bø på kartet. For distrikter og småkommuner er det viktig å ha en ordfører som ham. Man kan være enig eller uenig i virkemiddelet, men Pedersen har løftet Bø og dratt nye innbyggere – og det står det respekt av, sier Hestvik
Samtidig mener Hestvik at ordføreren må svare for den manglende journalføringen.
– Dette er noe alle kommuner må gjøre i tråd med loven, også Bø, sier Hestvik.
Pedersen fikk i alt 28 prosent av stemmene. Totalt var det åtte kandidater.
Den som fikk nest flest stemmer er kommuneoverlege Arne Bye i Frosta kommune, mens mannen bak de populære dagsturhyttene på Vestlandet, Arne Skrede, kapret tredjeplassen.
– Kommuneoverlegene har hatt en viktig jobb under koronapandemien, og det er naturlig at de er med og kniver om toppen. Det er også hyggelig å se at innsatsen rundt dagsturhyttene er blitt lagt merke til. Dette er en litt annerledes kandidat i annerledes år, sier Hestvik.