Nyheter
Løsningsorientert og operativ: Vaksinesjefen gikk topps
– Jeg passer til denne jobben fordi jeg er ei løsningsorientert jente med operativ erfaring, sier Rebecca Skauge. Hun er årets kommuneprofil 2021Rebecca Skauge
Koronasituasjonen har belastet kommunene hardt på mange måter, men Rebecca Skauge mener den også har gitt hele kommuneorganisasjonen en «boost».
– Det har vært sagt at kommunene har vært trege med vaksineringen, men det er jo ikke sant. Tenk at alle kommuner i landet har klart å snu seg rundt og lage vaksinesentre og testsentrene, og stått på og vaksinert hele befolkningen! Kommunen som organisasjon er alt annet enn traust. Hos oss har det at vi har fått til dette så godt, gitt en boost til hele organisasjonen, sier Skauge.
Oppdraget med å vaksinere befolkningen har gjort at alle som jobber med dette, føler mestring. Organisasjonen vet de kan når krisen banker på døra.
Har kjørt ambulanse
Sarpsborg har valgt å dele smittesporing og vaksinering i to team. Rebecca Skauge har jobbet i hele år med å lede vaksineringen. Hun er engasjert på kontrakt ut neste år, og fikk denne jobben akkurat da hun hadde avsluttet et år i en startup-bedrift.
Skauge er ambulansearbeider «i bånn», og har jobbet 15 år i ambulanse. Da barna kom, tok hun helseledelse på BI. Så fulgte noen år hvor hun jobbet med HR («human resources») i kommunen, før hun ble headhuntet til et lite privat selskap som jobbet med innovasjon innen helse, miljø og sikkerhet (HMS).
- Les også: Takk for topp resultat i krevende år
Så kom 2021, året med vaksinering og nesten helt uten ferie og fridager.
– Jeg passer til denne jobben fordi jeg er ei løsningsorientert jente med operativ erfaring, sier Skauge.
Buskvaksinering
Ikke alle som vil ha vaksine, kan møte opp ved sykehjemmet eller på hotellet. Det har blitt hjemmebesøk, også. Noen har angst og vil ikke gå inn i lokalet sammen med andre. Da vaksinerer de i bilen eller i buskene utenfor.
– Buskvaksinering drev vi mye med i sommer, smiler Skauge.
Det følger mange menneskemøter og pussige situasjoner med når en hel befolkning skal møte til vaksinering to–tre ganger. For eksempel når noen ikke vil ha stikk i armen, men insisterer på hofte eller rumpestikk. Det kan være en fiks idé, eller at de på grunn av arbeidet ikke har tid til å gå med stiv arm.
Skoler, fengsler, Kirkens bymisjons lokaler har også fått besøk av vaksineringsteamet. Blant de yngste er det flere som besvimer. Litt fordi de, særlig jentegjenger, girer seg opp på forhånd og litt fordi mange ikke har spist før de får stikket.
Vaksinemotstanderne har de også møtt. Flere har holdt igjen lenge, men de kommer nå.
– Folk har ulik bagasje og ulike grunner for å være skeptiske til vaksine. For noen er det politiske årsaker, andre er redde for bivirkninger. Når de endelig kommer hit, blir de møtt med respekt, sier Skauge.
Enkelte miljøer har de måttet jobbe ekstra mye med. Det somaliske miljøet var lenge tilbakeholdne og skeptiske til informasjon fra myndighetene. Men ved å kommunisere med imamene og kvinnene i miljøet ble de enige om å vaksinere et sted i sentrum hvor det ikke var andre.
– Til dose to kom kvinnene i samlet tropp til hotellet. Det var flott å se, sier Skauge.
Hun er i det hele tatt full av ros til sarpingene som møter opp til vaksine.
– Mange sier de vaksinerer seg først og fremst for andre og hverandre. Det synes jeg er en fin tanke, sier hun.
Hør Rebecca Skauge i podkasten her: