Nyheter
– Man kan stå på utsiden og kritisere eller være med og bidra
Da Tom Joensen takket ja til å bli rådmann i Bremanger i 2008, var det mange som lurte på om mannen var gal.Profil 7
– Man kan enten stå på utsiden og kritisere eller være med og bidra. Jeg er ikke mer gal enn andre, men jeg liker utfordringer, sa Joensen til Kommunal Rapport den gang.
Nå er han nominert til Årets kommuneprofil for å ha ledet kommuneorganisasjonen gjennom de økonomiske utfordringene.
Resultatet av dette lederskapet er at kommunen i løpet av kommende vår leverer et regnskap for 2021 som etter alle solemerket blir godkjent av Statsforvalteren. Da er den oppsamlede gjelden nedbetalt.
– Lyttende leder
– I forbindelse med budsjettforslaget for 2022 kan vi nå snakke om å investere i Bremanger. Dette kan vi takke en god og stødig kommunedirektør for, sier ordfører Anne Kristin Førde.
Hun var selv med på å intervjue Joensen til stillingen som rådmann, som det het i 2008, i egenskap av hovedtillitsvalgt for Fagforbundet.
Hun karakteriserer Joensen som en lyttende leder, men samtidig med evne til å sette foten ned.
– Han har en fin måte å forklare oss konsekvensene av vedtakene våre på, sier ordføreren.
Hun trekker også fram at han er godt likt av alle til tross for alle innstrammingene gjennom de 13 årene.
«Nesten sjokkerende»
Førde legger til at Joensen i intervjuet med Kommunal Rapport i 2008 sa at han håpet at han ville bli husket som rådmannen som fikk orden på økonomien. Det ser ut til å bli virkelighet nå.
Selv karakteriserer en lattermild Joensen nominasjonen som «nesten sjokkerende».
– Jeg hadde ikke fått gjort noe uten at vi hadde jobbet i lag. Det viktigste for meg har vært å holde stø kurs i en situasjon hvor mange etter hvert glemte hvilke utfordringer vi har hatt med svingninger i kursen, sier Joensen.
Han viser til at kommunen stadig sitter med to såkalte rentebytteavtaler med Danske Bank. Flere runder i retten endte med at Høyesterett opprettholdt avtalene.
Utfordringen er at verdiutviklingen i avtalene hvert år må føres i kommunens driftsregnskap. For å håndtere svingningene har det derfor vært viktig med et positivt driftsresultat og mulighet til å sette av penger til disposisjonsfondet.
Dette er de andre kandidatene:
Profil 1: Hege Edvardsen, leder av Romerike krisesenter
Begrunnelse: Hun har ledet arbeidet med å utvikle et likeverdig tilbud til kvinner og menn ved krisesenteret, gjennom et toårig forsøksprosjekt som starter 1. februar.
Profil 2: Rebecca Skauge, leder av vaksinasjonssenteret i Sarpsborg
Begrunnelse: Hun har organisert og ledet vaksinasjonssenteret i Sarpsborg kommune med stø hånd under koronapandemien. Hun har omfavnet innovative løsninger og klart å holde hodet kaldt i kritiske situasjoner.
Profil 3: Synnøve Standal, leder av dokumentasjonssenteret i Lillestrøm
Begrunnelse: Der andre hadde satt på nødbremsen har hun stått prinsippfast på at åpenhet er et grunnleggende demokratisk prinsipp. Det har gjort Lillestrøm kommune til en av de beste i klassen.
Profil 4: Anders Østensen (Ap), ordfører i Gjerdrum
Begrunnelse: Han er nominert for sin åpenhet og ledelse i den svært krevende situasjonen etter skredet som rammet kommunen en desembernatt i fjor.
Profil 5: Erik Sletten (Sp), ordfører i Trysil
Begrunnelse: Som eneste kommune i landet garanterer Trysil læreplass til alle kvalifiserte søkere som bor i kommunen. Ordfører Erik Sletten (Sp) står i spissen for Trysilmodellen.
Profil 6: Mona Klefsås, leder av lindrende enhet i Hamar
Begrunnelse: Mona Klefsås leder lindrende enhet på Prestrudsenteret i Hamar. Enheten strekker seg langt for å gi døende personer mulighet til å dø trygt og smertefritt hjemme.
Profil 8: Wenche Grinderud, rådmann i Kongsberg
Begrunnelse: Hun er en erfaren og stødig leder som håndterer både kriseledelse, drift og endring. I år tok hun Kongsberg til topps i Kommunebarometeret.