Nyheter

– Det var en krevende situasjon og mye upløyd mark, sier kommunelege Arne Bye om tida da koronasmitten kom til kommunen.
– Det var en krevende situasjon og mye upløyd mark, sier kommunelege Arne Bye om tida da koronasmitten kom til kommunen.

«Stengte» kommunen da koronaen kom

Kommuneoverlege Arne Bye brøt upløyd mark da koronasmitten kom til Frosta tidlig i pandemien.

Publisert Sist oppdatert

Kandidat 1

Arne Bye, kommuneoverlege i Frosta

Begrunnelse:

Han tok initiativ til strenge tiltak da koronaviruset kom til lille Frosta første uka i mars, og kommunen klarte å slå ned smitten. Han tråkket opp løypa for andre kommuneleger, ifølge Helsedirektoratet.

Slik stemmer du på Arne Bye:

Send kodeord PROFIL 1 til nr 2377. Hver stemme koster 3 kroner.

Før de fleste av oss så vidt hadde skjønt at det herjet et farlig virus i Kina, tok kommuneoverlege Arne Bye i Frosta grep. Han bunkret opp med testutstyr, sprit og smittevernutstyr tidligere enn de aller fleste. Han forberedte også rektor på stenging av skole.

Få uker senere var den lille kommunen med sine 2.600 innbyggere, episenter for koronasmitte. Fastlegen med 40 prosent stilling som kommuneoverlege hadde plutselig hendene fulle.

Den første koronatesten av en smittet innbygger tok legen selv. Han kjørte deretter 7 mil for å levere testen på St. Olavs hospital.

Frosta satte tidlig krisestab. En uke før alle andre kommuner besluttet den lille Trøndelag-kommunen å innføre strenge tiltak.

For å hindre smitte fra å spre seg innførte kommunen begrensning av ferdsel over kommunegrensen. Frosta var også tidlig ute med å sende ut daglige sms-varsler til innbyggere og hyttefolk. Det ble jevnlig sendt ut pressemeldinger.

Tiltak og omfattende sporing gjorde at kommunen skaffet seg oversikt over smitten.

Fylkeslegen i Trøndelag mener Bye løste oppgavene på en forbilledlig måte. Helsedirektoratet beskriver ham som «kommunelegen som tråkket opp løypa for resten av Kommune-Norge».

Regjeringens oppnevnte koronakommisjon har også latt seg imponere. Frosta er én av fire utvalgte kommuner som er blitt bedt om å fortelle kommisjonen om sine erfaringer under pandemien.

I sommer ble Arne Bye, sammen med ordfører Frode Revehaug (H), hedret med Ildsjelprisen som deles ut av et kommunalt utvalg. De roses blant annet for å ha vært troverdige, seriøse, rolige og tillitvekkende i det som beskrives som et «nybrottsarbeid».

Ordføreren uttalte følgende om Bye da prisen ble delt ut, ifølge Trønder-Avisa:

– Uten hans kompetanse og innsikt er jeg ikke så sikker på at det hadde gått så bra. Arne er et unikum!

Bye synes det er artig å bli nominert. Samtidig skryter han av lagånden i kommunen.

– Det var en krevende situasjon og mye upløyd mark. Dette viser at mange setter pris på jobben som ble gjort.

Dette er de andre kandidatene

Kandidat 2: Ole Martin Pedersen Gjestad, leder for Ungdommens kulturhus i Sarpsborg

Begrunnelse:

Han tok initiativ til et digitalt ungdomshus da fritidsklubben måtte stenge under koronakrisen. Tiltaket har spredd seg til kommuner over hele landet, og gitt ungdom et rom å møtes i.

Kandidat 3: Atle Skrede, seniorrådgiver i Vestland

Begrunnelse:

Han fikk ideen til folkehelsetiltaket som ble en publikumssuksess; lett tilgjengelige dagsturhytter i alle fylkets kommuner. Fra gamle Sogn og Fjordane sprer de seg nå til andre deler av landet.

Kandidat 4: Brita Dueland, seksjonssjef i Stavanger

Begrunnelse:

Hun sørget for at ingen lærlinger i Stavanger måtte avbryte læretida under koronakrisen. Hun har økt antall lærlinger i kommunen, og digitalisert opplæringsverktøy som andre kan bruke på KS Læring.

Kandidat 5: Helene Frihammer, leder i Klimapartnere Vestland

Begrunnelse:

Hun inspirerer og forplikter toppledere i offentlige og private virksomheter til å kutte klimautslipp gjennom deltakelse i klimapartnernettverk, som nå bygges opp over hele landet.

Kandidat 6: Saxe Frøshaug (Sp), ordfører i Indre Østfold

Begrunnelse:

Han er samlende leder for en krevende sammenslåing av fem kommuner, og har gjort den nye storkommunen til en aktiv regional aktør. Samtidig har han håndtert og frontet koronautbrudd og nedstenging.

Kandidat 7: Trude Andresen, kommunedirektør i Øvre Eiker

Begrunnelse:

Hun har innført innovative arbeidsmåter og verktøy etter at hun ble kommunedirektør i Øvre Eiker. En innovasjonsrådgiver og et utviklingsteam skal hjelpe ledere og ansatte å finne nye løsninger på tvers.

Kandidat 8: Sture Pedersen (H), ordfører i Bø i Nordland

Begrunnelse:

Han fikk politisk støtte til å redusere formuesskatten. Flere med store formuer har flyttet til Bø, med konkrete planer om nye bedrifter. Det uvanlige grepet har skapt stor oppmerksomhet og debatt.

Powered by Labrador CMS