Nyheter

Ordfører Anders Østensen på pressebrifing mens letearbeidet etter skredet pågikk.
Ordfører Anders Østensen på pressebrifing mens letearbeidet etter skredet pågikk.

– Utviste klokt lederskap og stor utholdenhet i krevende situasjon

Ordfører Anders Østensen (Ap) får ros for sin åpenhet, omsorg og ledelse under den svært krevende situasjonen etter leirskredet i Gjerdrum i fjor.Profil 4

Publisert Sist oppdatert

Profil 4

Anders Østensen (Ap), ordfører i Gjerdrum

Begrunnelse:

Han er nominert for sin åpenhet og ledelse i den svært krevende situasjonen etter skredet som rammet kommunen en desembernatt i fjor.

Slik stemmer du på Anders Østensen:

Send kodeord Profil 4 til 2377. Hver stemme koster 3 kroner.

Ti mennesker omkom i kvikkleireskredet i Gjerdrum natt til 30. desember i fjor. Ni bygg med totalt 31 boenheter forsvant i et stort svart hull. På det meste var tusen personer evakuert fra sine hjem. Mange vil aldri kunne vende hjem.

En av dem er lokalpolitiker Anna Sandman (Ap), som ble reddet ut av rasgropa med helikopter. Evakuert til et hotell fulgte hun nyhetssendingene, der en tydelig preget ordfører informerte om siste nytt, sammen med redningsledelsen.

– Utstrålte trygghet

Sandman mener Ap-ordføreren håndterte situasjonen på en fenomenal måte.

– Han utstrålte trygghet og ga oss håp, sier hun til Kommunal Rapport.

– Han sto på natt og dag og reiste rundt på hotellene for å snakke med oss evakuerte. Han ville vite hva han kunne gjøre for oss. Han viste mye omsorg. Det betydde mye for meg og familien.

Også senere synes hun de er blitt godt ivaretatt av kommunen. Den har etablert et psykososialt ressurssenter som følger opp de evakuerte.

Et ekspertutvalg har slått fast at skredet kunne vært unngått med bedre erosjonssikring.

For Sandman er det viktigste at kommunen raskt la fram alle relevante dokumenter og vil lære av det som har skjedd.

– Omsorgsfull og tillitvekkende

Pensjonisten Audun Fiskvik, som blant annet har vært rådmann i Ski, bisto kriseledelsen i Gjerdrum den første måneden etter katastrofen. Han mener ordføreren framsto som både omsorgsfull og tillitvekkende.

– Han tør å kjenne på følelser og by på seg selv, også når det er vanskelig. De ser at han bryr seg og er ekte. Det er viktig, for det gir trøst og ro, mener Fiskvik.

Regiondirektør Toril Hofshagen i Norges vassdrags- og energiverk (NVE) samarbeidet tett med Østensen i den akutte fasen.

– Han utviste klokt lederskap og stor utholdenhet i en meget krevende situasjon for kommunen. Han hadde også en viktig rolle utad mot pressen, sier hun.

Østensen selv kommenterer nominasjonen slik:

– At vi oppfattes som en åpen og ærlig kommune som gjør vårt beste for å informere innbyggerne, setter jeg umåtelig stor pris på.

Dette er de andre kandidatene:

Profil 1: Hege Edvardsen, leder av Romerike krisesenter

Begrunnelse: Hun har ledet arbeidet med å utvikle et likeverdig tilbud til kvinner og menn ved krisesenteret, gjennom et toårig forsøksprosjekt som starter 1. februar.

Profil 2: Rebecca Skauge, leder av vaksinasjonssenteret i Sarpsborg

Begrunnelse: Hun har organisert og ledet vaksinasjonssenteret i Sarpsborg kommune med stø hånd under koronapandemien. Hun har omfavnet innovative løsninger og klart å holde hodet kaldt i kritiske situasjoner.

Profil 3: Synnøve Standal, leder av dokumentasjonssenteret i Lillestrøm

Begrunnelse: Der andre hadde satt på nødbremsen har hun stått prinsippfast på at åpenhet er et grunnleggende demokratisk prinsipp. Det har gjort Lillestrøm kommune til en av de beste i klassen.

Profil 5: Erik Sletten (Sp), ordfører i Trysil

Begrunnelse: Som eneste kommune i landet garanterer Trysil læreplass til alle kvalifiserte søkere som bor i kommunen. Ordfører Erik Sletten (Sp) står i spissen for Trysilmodellen.

Profil 6: Mona Klefsås, leder av lindrende enhet i Hamar

Begrunnelse: Mona Klefsås leder lindrende enhet på Prestrudsenteret i Hamar. Enheten strekker seg langt for å gi døende personer mulighet til å dø trygt og smertefritt hjemme.

Profil 7: Tom Joensen, kommunedirektør i Bremanger

Begrunnelse: Han har siden 2008 ledet den økonomiske snuoperasjonen i Bremanger etter Terra-skandalen i 2006 og 2007. Kommunen er nå på vei ut av den økonomiske svartelisten Robek.

Profil 8: Wenche Grinderud, rådmann i Kongsberg

Begrunnelse: Hun er en erfaren og stødig leder som håndterer både kriseledelse, drift og endring. I år tok hun Kongsberg til topps i Kommunebarometeret.

Powered by Labrador CMS