Nyheter

Kinn kommune har delt kommunesenter, og dette er rådhuset i Måløy.
Kinn kommune har delt kommunesenter, og dette er rådhuset i Måløy.

Én av tre har forhåndsstemt i Kinn

Bør Kinn deles? Allerede nå har 35 prosent av de stemmeberettigede avgitt stemme i folkeavstemningen.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag 1. september åpner stemmelokalene i Kinn. Saken det skal stemmes over er deling av kommunen uten felles grenser. 1. januar 2020 ble tidligere Vågsøy og Flora kommuner til ett.

Etter noen uker med forhåndstemming har 35 prosent av innbyggerne stemt. I Vågsøy-delen av kommunen har 48,4 prosent stemt. I Flora-delen 28,6 prosent.

Helt frivillig

Sammenslåingen av Vågsøy og Flora var frivillig, siden et flertall i begge kommunestyrene sa ja. Bremanger, som ligger i midten, var i innledende runder med på diskusjonen om sammenslåing, men trakk seg fra forhandlingene. 

Likevel ble altså Kinn kommune vedtatt, både i kommunestyrene og i Stortinget. 

Kinn er den eneste kommunen i landet som ikke har felles grense. Det er store reiseavstander mellom kommunedelene, omtrent to timers kjøring fra det ene kommunesentret til det andre.

Kinn kommune består av tidligere Vågsøy i nord, og Flora i sør. Kommunesenterfunksjonen deles mellom Måløy og Florø. Reisetiden mellom disse er 2 timer og 15 minutter med bil.

Økende motstand

Siden kommunen ble slått sammen, har motstanden vokst. Særlig i Vågsøy, som er den minste kommunen i sammenslutningen. 

Etter mye diskusjon ble det bestemt at det skulle avholdes en folkeavstemning om kommunen skal deles. Resultatet skal være klart om kvelden torsdag den 1. september. Eksakt én uke senere, 7. september, skal kommunestyret avgjøre om de går inn for oppløsning eller ikke.

Kinn-ordfører Ola Teigen (Ap) er svoren Kinn-tilhenger, og en av dem som sto i spissen for sammenslåingen. Kinn Ap har allerede signalisert at de vil legge til grunn det samlede resultatet for Kinn kommune når de skal behandle delingssaken i kommunestyret. 

Varaordfører Sidsel Kongsvik fra Sp har offentliggjort at hun har tvilt seg fram til at deling er det beste. Hun har samtidig skrevet i et leserinnlegg i Firdaposten at hvis innbyggerne i begge deler av kommunen ikke ønsker deling, så vil hun stemme imot deling i kommunestyret.

En eventuell deling kan tidligst skje fra 1. januar 2024. Kommunaldepartementet har stilt seg velvillig til prosessen og vil dekke delingsutgiftene.

Deles eller ei

 Kinn er en kommune med 17.242 innbyggere, der rundt 5.500 bor i gamle Vågsøy kommune.

To rapporter er laget om delingen av Kinn. En som kommunen har bestilt fra BDO, og som konkluderer med at deling blir svært dyrt. 

Den andre har Lokalsamfunnsforeningen bestilt. I den konkluderer professor Bjarne Jensen og tidligere administrativ leder av Fagforbundet, Gunnar Gussgard, med at kommunen bør deles.

Powered by Labrador CMS