Nyheter

Randulf Bakken er leder i stemmestyret og overvåker folkeavstemningen fra Eidet kulturhall.
Randulf Bakken er leder i stemmestyret og overvåker folkeavstemningen fra Eidet kulturhall.

Godt oppmøte i folkeavstemningen i Haram

Stort engasjement har ført til godt oppmøte de første timene av folkeavstemningen i gamle Haram kommune. Mange tipper et jevnt resultat.

Publisert Sist oppdatert

Randulf Bakken er fornøyd allerede klokka 12 på formiddagen. Dette tegner til å bli et godt valg.

– Omtrent som et godt kommunevalg, tipper Bakken, og sjekker statistikken fra første time ved tidligere valg.

Han må lang tilbake på 90-tallet for å finne noe lignende.

Ungt engasjement

Bilene triller inn på parkeringsplassen, og folk rusler inn på sitt vanlige stemme sted. Av og til må de ut i bilene og ta imot stemmer fra de koronasyke.

– 16–17 åringene kan også stemme, og i dag tidlig kom en stor gruppe 16-åringer. Det var en glede å se at de tar stemmegivningen på så stort alvor, smiler Bakken.

Han har selv vært lokalpolitiker i gamle Haram i tre perioder, og fulgt valgene lokal lenge.

– Det var jo en folkeavstemning om sammenslåing med Ålesund. Da var deltakelsen på 36 prosent. Så med en forhåndstemming på 30 prosent i denne kretsen, går vi nok godt over det, mener Bakken.

Kommunal Rapport er i den kommunedelen som er nærmest Ålesund, Tennfjord/Vatne. Kommunedelsutvalget stemte for å bli i Ålesund.

Tabubelagt

Kathrine Pernille Beite bor like ved stemmestedet. Hun er med i aksjonen "Vi som vil være i Ålesund". Aksjonen kom i gang da de faktisk så at det ble folkeavstemning.

Kathrine Pernille Beite i aksjonsgruppen 'Vi som vil være i Ålesund' mener de har bidratt til å snu noe av stemninga.

– Vi har hatt lite ressurser i forhold til dem som vil ut av Ålesund, men synes vi har fått snudd stemninga noe. Til å begynne med var det nesten tabu å si at vi ville bli i Ålesund, sier hun.

For engasjementet har vært størst blant dem som vil ut av Ålesund, og tyngdepunktet for motstanden har vært det tidligere kommunesenteret Brattvåg.

Det er også foretatt en opinionsundersøkelse i hele kommunen. Den blir offentliggjort sammen med folkeavstemninga i kveld.

Beslutningsgrunnlaget til kommunestyret er folkeavstemningen, opinionsundersøkelsen, en rapport for BDO og kommunedirektørens innstilling.

Ålesund kommunestyre vedtar om de skal sende søknad etter kommunestyremøte den 17. mars. De har fått utsettelse til den 18. mars.

Powered by Labrador CMS