Nyheter

Kommunedirektør Jon Steven Hasseldal i Ålesund sier at Ålesund og Haram er langt fra hverandre på noen punkter, og nærmere på andre. Han vil foreløpig si minst mulig.
Kommunedirektør Jon Steven Hasseldal i Ålesund sier at Ålesund og Haram er langt fra hverandre på noen punkter, og nærmere på andre. Han vil foreløpig si minst mulig.

Haram og Ålesund i dragkamp etter skilsmisse

Sykehjemspasienter og bidrag til veisamband er bare to av punktene de to kommunene må bli enige om.

Publisert Sist oppdatert

Nylig sendte Haram regning på 3 millioner kroner til Ålesund for fire sykehjemspasienter som Ålesund har besluttet å hente hjem. De var opprinnelig fra Ålesund, og ble plassert i Haram mens de to kommunene var ett. De fire vil tilbake til Ålesund. Fram til det synes Haram at Ålesund bør betale for oppholdet.

Dette er bare én av flere saker de to kommunene diskuterer etter skilsmissen ved nyttår. Sist torsdag møttes den administrative ledelsen i Haram og Ålesund for å utveksle synspunkter og få oversikt over hva som ennå er uavklart. De har avtalt et nytt møte 2. mai.

– Jeg kan bekrefte at vi er i dialog rundt denne og flere andre saker. Vi er nok langt fra hverandre på noen punkter og nærmere på andre, sier kommunedirektør Jon Steven Hasseldal i Ålesund.

– Kommer dere til å betale regningen på 3 millioner?

– Vi er i dialog rundt den fakturaen. Vi har ikke landet, sier Hasseldal.

Tøffe tider økonomisk

I august 2022 var det offisiell åpning av Nordøyvegen, samferdselsprosjektet til 5,6 milliarder kroner som skulle forbinde øyene i Haram og Sandøy med Ålesund. For at fylkeskommunen skulle klare utgiftene, forpliktet berørte kommuner seg til årlige innbetalinger på vel 20 millioner kroner. Først som separate kommuner, senere som Stor-Ålesund.

Nå må Haram og Ålesund bli enige om hvordan denne og andre regninger skal splittes. Kommunedirektør Anders Norvald Hammer i Haram sier at Ålesund og Haram har gode samtaler, og er i god dialog. 

– Det er en vanskelig tid å fordele slike kostnader på. Økonomien er krevende i begge kommuner. Når krybben er tom, bites hestene, sier Hammer.

I forrige uke fikk formannskapet i Ålesund seg forelagt at kommunen styrer mot et merforbruk på 287 millioner kroner i 2024. I mars fikk politikerne i Haram vite at kommunen styrer mot et merforbruk på 22,8 millioner kroner.

Hvem får pengene?

En annen sak som har vakt hodebry mellom Ålesund og Haram, er hvem som skal betale for to fysioterapihjemler som tidligere lå geografisk i Haram, men senere ble flyttet til Ålesund. Haram har sagt seg villig til å betale om de to hjemlene flyttes tilbake til Haram. I mellomtiden dekker Haram ett av de to tilskuddene. Det gjør ikke Ålesund. Sistnevnte er nå stevnet.

Heldigvis for de to kommunene er det ikke bare regninger å fordele. De må også bli enige om prinsipper for fordelingen av disposisjonsfond og andre fond.

Hammer sier at noe av målet med de innledende møtene er å få så god oversikt som mulig.

– Noe er vi enige om. Noe er vi uenige om. Noe er uavklart. Det er ennå veldig tidlig i prosessen. Etter hvert vil det komme en sak til politisk behandling. Foreløpig er det for tidlig å si noe om hva som blir resultatet, sier Hammer.

Powered by Labrador CMS