Nyheter

Sigurd Berg Aasen leder aksjonsgruppen «Vi som vil ha Søgne tilbake». Det er han og de andre i aksjonen som har æren for at regjeringen nå fremmer et tilleggsforslag til inndelingsloven.
Sigurd Berg Aasen leder aksjonsgruppen «Vi som vil ha Søgne tilbake». Det er han og de andre i aksjonen som har æren for at regjeringen nå fremmer et tilleggsforslag til inndelingsloven.

Høring torsdag: Derfor får «Lex Søgne» stryk av kommunene og KS

De fleste kommuner og KS går imot at regjeringen kan avholde folkeavstemning mot kommunestyrenes vilje. De som vil ha Søgne tilbake, synes derimot det er en strålende idé.

Publisert Sist oppdatert

Denne saken er publisert tidligere, men trekkes fram til glede for nye lesere. 

Tillegget vil gi regjeringen mulighet til å avholde folkeavstemning eller innbyggerhøring mot kommunens vilje. Forslaget kommer nå fordi regjeringen ønsker at innbyggerne i tidligere Søgne og Songdalen kommuner skal få si ifra om de fortsatt vil å være en del av Kristiansand, eller om de igjen vil bli selvstendige kommuner. 

Kristiansand kommune er skarpest i kritikken. De skriver at dette skaper unødvendig uro og oppfattes som sløsing med ressurser. Dessuten tapper det kommunestyret for politisk energi, og er en stor belastning for ansatte og innbyggere.

Konklusjonen til Kristiansand er:

«Det er vanskelig å forstå at staten velger å bruke så mye ressurser på denne saken som bidrar til splitting og usikkerhet, framfor å styrke kommunenes forutsetninger for å møte de utfordringene vi skal løse nå og framover. Kristiansand kommune ber derfor KDD om å trekke lovforslaget.»

KS' hovedstyre har lignende formuleringer, og KS' styreleder Gunn Marit Helgesen sa dette da forslaget ble kjent:

– Denne saken skaper uforutsigbarhet for alle kommunene når staten kan overprøve demokratiske lokale myndigheters vedtak og høre bare deler av innbyggerne i en kommune på tvers av hva demokratiske organ selv vedtar. I tillegg er dette en stor belastning for alle ansatte og innbyggere i Kristiansand kommune, som fortsatt må leve med stor usikkerhet og bruke enorme ressurser på denne saken.

Kristiansand får støtte fra Halden:

«Halden kommune støtter ikke forslag om hjemmel for departementet til å gjennomføre innbyggerhøringer i saker etter inndelingslova. Forslaget vurderes å være i strid med tillitsreformen og lokalt selvstyre.»

Frogn kommune er inne på det samme som Halden:

«Oppsummert er Frogn kommunes oppfatning at departementets argumenter for lovendringen har liten betydning i forhold til hvor fundamentalt lovendringen rokker med prinsippet om kommunalt selvstyre og lokalt demokrati.»

Gloppen kommunestyre er imot forslaget fordi det bryter med lokalt selvstyre og tillitsreformen. Men de legger også til at lovforslaget formaliserer brudd med at kommunen er en enhet, og skaper usikkerhet om kompetansen til det øverste folkevalgte organet i kommunen.

Fint for innbyggerne

Farsund kommune støtter forslaget fra departementet, og skriver: «Endringen gjør det mulig for departementet å høre alle innbyggernes meninger og dermed bedre belyse saker der departementet skal ta avgjørelse.»

Samnanger kommunestyre støtter forslaget. De mener endringene er nødvendige for å sikre et reelt lokaldemokrati. Det er særlig viktig at mindre lokalsamfunn som grender og bygdelag innfor en kommune blir hørt, bemerker de.

Også i Skiptvet kommune støtter de departementets forslag.

I Innlandet fylkesting ønsket Senterpartiets representanter å støtte departementets innstilling. De mener det er viktig at departementet ikke gjør grenseendringer uten lokal aksept. Men Sps representanter ble nedstemt, og flertallet gikk for innstillingen om å avvise regjeringens forslag.

Aksjonsgruppen «Vi som vil ha Søgne tilbake» er veldig fornøyd med regjeringens forslag. Det er dette de har arbeidet for siden kommunesammenslåingen mellom Søgne, Songdalen og Kristiansand. I deres uttalelse står det:

«Regjeringens forslag til endring vil, for tilfeller der tvang er anvendt, sikre en jevnbyrdighet mellom de berørte kommunene. Dagens lov ivaretar ikke dette hensynet. Situasjonen i dagens Kristiansand kommune illustrerer denne problemstillingen på en grei og dekkende måte.»

Powered by Labrador CMS