Nyheter

Ordfører Amund Hellesø (Ap) i Nærøysund mener det er viktig å ta innbyggerforslag på alvor. Dette bildet er fra et kommunestyremøte da den nye kommunen var cirka ni måneder gammel.
Ordfører Amund Hellesø (Ap) i Nærøysund mener det er viktig å ta innbyggerforslag på alvor. Dette bildet er fra et kommunestyremøte da den nye kommunen var cirka ni måneder gammel.

Innbyggere krever folkeavstemning om Nærøysund-oppløsning

Et innbyggerforslag har fått Nærøysund kommune om å be om utsatt frist for en eventuell søknad om deling av kommunen.

Publisert Sist oppdatert

230 innbyggere i Nærøysund har skrevet under på at de ønsker folkeavstemning om tilbakeføring av Vikna som egen kommune.

Kommunen mottok underskriftene 23. februar, en knapp uke før fristen for å søke om oppløsning av sammenslåtte kommuner gikk ut.

Kravet oppfattes som et innbyggerforslag, noe som krever behandling i kommunestyret. Dermed har kommunen sett seg nødt til å be Kommunal- og distriktsdepartementet om utsatt frist for en eventuell søknad om kommuneoppløsning.

– Innbyggerinitiativet kom sent. Vi hadde ikke sjans til å behandle dette verken i formannskapet eller kommunestyret før fristen, sier ordfører Amund Hellesø (Ap).

Ingen politiske signaler

Ifølge Hellesø vil kommunen avvente behandling av innbyggerforslag til de får et svar fra departementet. Enn så lenge har de ikke hørt noe.

– Ingen av partiene har signalisert at de ønsker en deling av kommunen, sier ordføreren.

Dersom departementet sier nei til å utsette fristen, regner han uansett med at innbyggerforslaget vil ende opp som sak i kommunestyret.

– Innbyggerinitiativ skal behandles seriøst, sier ordføreren.

Gikk til valg på sammenslåing

Kommunene Nærøy og Vikna ble til Nærøysund 1. januar 2020. Kommunen har cirka 9.700 innbyggere.

Ifølge Hellesø sa kommunestyret i Vikna i sin tid nei til den første samarbeidsavtalen mellom de to kommunene.

Det førte til at det ble opprettet et samarbeidsutvalg som til slutt klarte å framforhandle en avtale begge kommuner kunne leve med. Hellesø mener dette er noe av bakgrunnen for at Nærøysund blir sett på som tvangssammenslått.

Selv var han ordfører i Vikna før sammenslåingen. I 2015 gikk både han og Ap til valg på at de to kommunene skulle slås sammen.

Han er godt fornøyd med dagens kommune.

– Vi lever et godt liv her i Nærøysund, sier Hellesø.

Powered by Labrador CMS