Nyheter

Jan Oddvar Skisland (Ap), ordfører i Kristiansand, får støtte fra storbynettverket i KS.
Jan Oddvar Skisland (Ap), ordfører i Kristiansand, får støtte fra storbynettverket i KS.

KS storbynettverk krever stans i regjeringens skilsmisseplaner

KS storbynettverk, som stort sett består av Ap-ordførere og byrådsledere, refser regjeringens overkjøring av Kristiansands bystyrevedtak.

Publisert Sist oppdatert

KS storbynettverk brukes for å få oppmerksomhet og politiske gjennomslag for storbyenes særskilte utfordringer. I dag, fredag, har nettverket et digitalt møte som ledes av Kristiansand-ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap).

En av de første sakene nettverket behandlet er regjeringens avgjørelse om å arrangere folkeavstemning i Søgne og Songdalen i Kristiansand, til tross for at bystyret i Kristiansand har vedtatt at de ønsker å forbli en kommune, og ikke vil ha folkeavstemning.

Her er uttalelsen fra ordførere og byrådsledere i de største kommunene:

KS storbynettverk reagerer sterkt på regjeringens overprøving av kommunale vedtak

«KS storbynettverk mener regjeringen straks må avslutte utredningen om Kristiansand kommune skal deles. Det er en uakseptabel overkjøring av lokaldemokratiet. Det er også et oppsiktsvekkende brudd med Hurdalsplattformen, som har knyttet et nasjonalt vedtak om oppløsning til at kommunestyret selv ber om det. Kristiansand bystyre har gjort vedtak om at kommunen ikke ønsker å få reversert kommunesammenslåingen fra 2020.

KS storbynettverk reagerer sterkt på at regjeringen ikke bare bestemmer at det skal gjennomføres folkeavstemning, men også at den på forhånd signaliserer at bystyrets konklusjon ikke betyr noe som helst. Dersom staten hopper bukk over bystyret og faktisk tvangsoppløser kommunen, er det heller ikke i tråd med tillitsreformen, som signaliserer økt tillit til lokaldemokratiet.

KS storbynettverk ser med bekymring på hva en mulig kommunedeling vil medføre av unødvendig ressursbruk, produksjonstap, belastninger på arbeidsmiljøet, rekrutteringsutfordringer og kompetanseflukt.»

Allerede før storbynettverket møttes digitalt, var det klart at Aps storbyordførere støtter Kristiansand i striden om kommunesammenslåing.

Dette er medlemmene av nettverket:

  • Byrådsleder i Oslo kommune, Raymond Johansen (Ap)
  • Ordfører i Trondheim kommune, Rita Ottervik (Ap)
  • Ordfører i Bærum kommune, Lisbeth Hammer Krogh (H)
  • Byrådsleder i Bergen kommune, Roger Valhammer (Ap)
  • Ordfører i Tromsø kommune, Gunnar Wilhelmsen (Ap)
  • Ordfører i Stavanger kommune, Kari Nessa Nordtun (Ap)
  • Ordfører i Drammen kommune, Monica Myrvold Berg (Ap)
  • Ordfører i Kristiansand Jan Oddvar Skisland (Ap)
Powered by Labrador CMS