Nyheter

Kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) vil vurdere om staten kan arrangere folkeavstemning, dersom kommunen nekter.
Kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) vil vurdere om staten kan arrangere folkeavstemning, dersom kommunen nekter.

Staten kan arrangere folkeavstemning i Kristiansand

Kristiansand kan nekte å avholde folkeavstemning. Da vil staten vurdere å gjøre det, melder kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp).

Publisert Sist oppdatert

Det var advokatfullmektig Erland Aamodt, som er jurist hos KS-advokatene, som sa til Fædrelandsvennen at staten ikke kan tvinge en kommune til å avholde folkeavstemning.

– Hvis staten skal pålegge en kommune en oppgave, må det forankres i lover og regler. Jeg kan ikke se hvor det finnes lovhjemmel for å pålegge Kristiansand kommune å holde folkeavstemning, sa advokatfullmektig Erland Aamodt til Fædrelandsvennen.

Mangler lovhjemmel

I pressemeldingen fra kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) heter det:

«Det vil bli gjennomført en folkeavstemning i Søgne og Songdalen i forbindelse med kommunevalget i 2023».

Men ifølge jurist Erland Aamodt kan verken ministeren eller staten pålegge Kristiansand kommune noe som helst hva folkeavstemninger angår, hvis ikke de kan peke på en lovhjemmel. Han peker på kommunelovens §12–2, der det står: «Kommunestyret eller fylkestinget kan selv bestemme at det skal holdes rådgivende folkeavstemninger om forslag som gjelder henholdsvis kommunens eller fylkeskommunens virksomhet».

– Og valg og lokale avstemninger er kommunenes oppgave, sier Erland Aamodt til Fædrelandsvennen.

Aamodt kjenner ikke til at staten har arrangert lokale folkeavstemninger før, men mener det i teorien kan de kanskje det. Hvordan de skal få til dette uten kommunens hjelp er et annet spørsmål.

Kan tvinge gjennom

Kommunalminister Gjelsvik er imidlertid svært tydelig på at han bare vil ha folkeavstemning i deler av den nye kommunen. Den skal foregå i gamle Søgne og Songdalen kommune, ikke i gamle Kristiansand, sier han til VG.

– Vi mener at den beste løsningen er en rådgivende folkeavstemning i gamle Søgne og Songdalen kommune i forbindelse med kommunevalget i 2023. Vi vil lytte til det rådet innbyggerne der gir. Utfallet av prosessen er ikke gitt på forhånd, sier Gjelsvik til VG.

Han sier også til VG at han vil vurdere om staten kan arrangere folkeavstemning dersom kommunen nekter å gjøre det.

Powered by Labrador CMS