Nyheter

Valget er i gang i Måløy i tidligere Vågsøy kommune.
Valget er i gang i Måløy i tidligere Vågsøy kommune.

Vil folket dele Kinn? I dag avgjøres det

Det er folkeavstemning om deling av Norges rareste kommune i dag. Motstanden mot Kinn er størst i tidligere Vågsøy, som er den minste delen av Kinn.

Publisert Sist oppdatert

– Vi i Vågsøy blir stemoderlig behandlet, mener Fredrik Egeberg (Sp). 

Han gikk inn i politikken for å få Vågsøy ut av Kinn. Egeberg synes Vågsøy er kommet dårlig ut av sammenslåingen. Vågsøy er den minste delen av Kinn, regnet i folketall.

Tror på ja-flertall

Kinn er Norges eneste kommune uten felles grense. Mellom tidligere Flora og Vågsøy kommuner, ligger Bremanger. Det var flertall i kommunestyrene for å danne Kinn. Men motstanden har vokst, og i dag, 1. september, er det tid for folkeavstemning. Over 30 prosent har allerede forhåndsstemt i hele kommunen.

Egeberg har forhåndsstemt, i likhet med nesten 50 prosent av de stemmeberettigede i Vågsøy. Han er temmelig sikker på at det blir flertall for å oppløse kommunen, i hvert fall i Vågsøy.

– Så spørs det da, om det blir flertall i hele kommunen. Det virker ikke som de er så ivrige på oppløsning i Flora, sier han.

Fredrik Egeberg (Sp) sitter i kommunestyret i Kinn, og leder aksjon som vil dele Kinn. Han bor i Måløy i tidligere Vågsøy kommune, og synes hans kommunedel er kommet dårlig ut av sammenslåingen.

Leder aksjonsgruppe

– Flertallet av politikerne er fra Flora. Da sier det seg selv at det er der det meste havner, sier Egeberg. 

Han sitter i en sju mann stor gruppe i kommunestyret. Fem av representantene er fra Vågsøy, og gruppa, som også har varaordføreren, har hele tiden kjempet mot sammenslåing og for oppløsning. Egeberg leder dessuten aksjonsgruppa som sier ja til reversering av Kinn.

Egeberg mener det er to saker som har gjort at folk fra Vågsøy vil ut av Kinn.

– Det ene er skolesaken. Vi har en hundre år gammel skole i Måløy sentrum som skal rives. Ungene har flyttet i brakker, men ingenting skjer. Det er ikke satt av penger til ny skole, sier Egeberg.

Den andre saken er kjøkkensaken.

– Kjøkkensaken tror jeg tippet mange. Før fikk de gamle på sykehjemmet hjemmelaget mat lagd i Måløy. Så ble kjøkkenet lagt ned og flyttet til Florø. Nå får de gammel mat som er varmet opp i mikroovnen. Det har opprørt mange, sier han.

Når de i tillegg skal bygge fotballhall i Florø i 2025, så er begeret fullt for folk i Vågsøy.

Sunnfjord og Nordfjord

– Viktig er det også at vi har lite til felles. Vi drar aldri til Florø. Skal vi handle, drar vi til Førde eller Nordfjordeid. Skal vi fly, bruker vi Sandane eller Ørsta flyplass, ikke Florø. Vi hører til Nordfjord, ikke Sunnfjord, sier Egeberg.

Han har lest begge rapportene om mulig oppløsning grundig, og mener begge har mangler, selv om han likte best den fra Lokalsamfunnsforeningen som sier Kinn bør deles.

– Det blir en trang økonomi, men jeg tror denne saken har vekket mange politisk og jeg er optimist med tanke på rekruttering til lokalpolitikken i nye Vågsøy kommune. Mange unge har engasjert seg, sier han.

Silje Ødegård Standal er gruppeleder for Ap i Kinn kommunestyre. Hun vil beholde Kinn, og synes ikke det er noe problem at kommunedelene ikke har felles grense.

Ikke problem at vi ikke har felles grense

Aps gruppeleder Silje Ødegård Standal bor i tidligere Flora kommune, og jobber som lærer på en skole i Florø sentrum. Sammen med ordfører Ola Teigen og resten av Arbeiderpartiets gruppe står hun fast på at Kinn bør fortsette som en kommune.

– Kinn kommune ble først og fremst dannet for å samle kreftene og jobbe for kysten. Det var ikke tilfredsstillende før. En større kommune er bedre, fordi det er størrelse som teller hvis man skal få gjennomslag mot fylke og stat, sier Standal.

– Men dette er jo Norges rareste kommune – uten felles grense. Er ikke det upraktisk?

– Rar? Jeg synes ikke kommunen er rar. At vi ikke har felles grense, er et veldig lite problem. Faktisk så har reiseutgiftene i kommunen gått ned. Vi bruker Teams til alle mulige slags møter. Politisk er det bare kommunestyremøtene hvor vi møtes fysisk, sier Standal, men kan innrømme at det ser litt rart ut på kartet.

Her er dagens Kinn. I nord tidligere Vågsøy kommune. I sør tidligere Flora kommune. Mellom dem ligger Bremanger.

Ønsket ikke folkeavstemning

Standal og Arbeiderpartiet ville ikke ha denne folkeavstemningen. Det ville heller ikke Frp, Venstre og deler av Høyre. De mener det er altfor tidlig å evaluere en kommune som bare har fungert i to og et halvt år. 

Men når det først har blitt en avstemning, har også tilhengerne mobilisert med avisinnlegg, Facebook-side og stand i sentrum.

– Kinn har fått mye negativ omtale, og det er de som er for oppløsning som har dominert med negative historier. Men på ja-sidens Facebook-side Oppsida har vi samlede eksempler på alt som går bra, og det er mye. Selv økonomien er krevende, leverer vi gode tjenester, sier Standal.

– Hva er bedre med Kinn?

– Planavdelingen vår fungerer for eksempel veldig bra, det gjorde den ikke i gamle Vågsøy. Kulturskolen kan tilby mange flere aktiviteter, og det får vi gode tilbakemeldinger på, sier Standal.

Selektivt faktagrunnlag

– Dere har fått to rapporter. En fra BDO som sier økonomien blir vanskelig deres kommunen deles, og en fra Lokalsamfunnsforeningen som sier at kommunen bør deles. Hvem har rett?

– BDO-rapporten har rett i at økonomien blir krevende, både om vi forblir en kommune og i hvert fall hvis vi deler oss opp. Men vi er jo i ferd med å ta grep, med blant annet nedbemanning, sier Standal. 

Rapporten fra Lokalsamfunnsforeningen er hun skeptisk til.

– Den var et bestillingsverk med et selektivt faktagrunnlag, mener hun.

Standal tror folkeavstemningen vil gi et ganske jevnt resultat, men hun er spent. Og i kveld klokken 22.00 offentliggjøres resultatet.

Standal mener resultatet for hele kommunen samlet må være avgjørende for hva kommunestyret bestemmer den 7. september. Motstanderne mener det holder med et flertall for oppløsning i Vågsøy.

Anne Line Fure stemmer for å beholde Kinn, selv om hun var imot sammenslåing i utgangspunktet. – Det blir for dyrt med deling, så nå får vi gjøre det beste ut av det, sier hun. Hun stemmer i Måløy.
Powered by Labrador CMS