– Vi er svært fornøyd med at Stortinget har fulgt rådet om å lovregulere sammenslåing av fellesråd, sier Frank Grimstad, administrerende direktør i Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon. Arkivfoto: Jan Inge Krossli
– Vi er svært fornøyd med at Stortinget har fulgt rådet om å lovregulere sammenslåing av fellesråd, sier Frank Grimstad, administrerende direktør i Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon. Arkivfoto: Jan Inge Krossli
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Lovfester sammenslåing av kirkeråd

Når kommuner slår seg sammen må kirkelige fellesråd gjøre det samme. Nå blir dette lovregulert.

Ifølge kirkeloven skal det være et kirkelig fellesråd i hver kommune. Men det har ikke vært lovregulert hvordan disse skal slå seg sammen når kommuner gjør det. Inndelingsloven har regler for hvordan kommunesammenslåinger skal skje, blant annet gjennom å etablere en fellesnemnd.

FORSLAG TIL NY LOVTEKST

§ 5 nytt femte ledd skal lyde:

Ved endringer i kommunegrenser eller sammenslåing av kommuner gjelder bestemmelsene i inndelingslova om økonomisk oppgjør i kap. V og gjennomføring i kap. VI tilsvarende for kirkelig fellesråd så langt det passer. Bispedømmerådene utøver den myndighet som i inndelingslova er lagt til Fylkesmannen.

 

I sin innstilling om å skille kirke og stat denne uka, går en samlet kirke-, utdannings- og forskningskomité inn for at inndelingsloven også skal gjelde kirkelige fellesråd, så langt det passer. Dette presiseres i et tilføyelse i § 5 i kirkeloven.

Kommunal Rapport har tidligere skrevet om Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjons (KA) krav om en slik lovregulering. 

– Vi er svært fornøyd med at Stortinget har fulgt KAs råd om å lovregulere sammenslåing av fellesråd. Det er et godt bidrag til bedre prosesser når kirkelige fellesråd slås sammen som følge av kommunereformen, sier Frank Grimstad, administrerende direktør i KA.

Inndelingsloven gir hjemmel for å håndtere spørsmål om fullmakter, økonomi og arbeidsgiveransvar. Lovverket har slått fast at kirkelige fellesråd skal slås sammen samtidig som kommunestrukturen endres, men ikke sagt noe om hvordan det skal skje.

KA har lenge arbeidet med kommunereformen for fellesrådene. I mars ga de ut en veileder for kirkelige fellesråd som slår seg sammen.

– Veilederen har lagt inndelingslovens bestemmelser til grunn og derfor fortsatt like relevant. Men den vil nå bli oppdatert med lovendringen som Stortinget nå vedtar, sier spesialrådgiver Stina Hansteen Solhøy i KA.