Sp lover å reversere kommunereform

Kommunestruktur. Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum lover at alle kommuner som eventuelt blir tvangssammenslått, skal få sine gamle kommunegrenser tilbake dersom de rødgrønne vinner valget neste år.
Alle kommuner som eventuelt blir tvangssammenslått, skal få sine gamle kommunegrenser tilbake dersom de rødgrønne vinner valget neste år, lover Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Her holder han innlegg på Kanalplassen i Arendal torsdag formiddag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Hvis regjeringen velger å tvangssammenslå kommuner, så kommer vi til å gi muligheten med én gang til de kommunene som ønsker å ta vare på sitt lokale selvstyre, sier Vedum til NTB.

Foran en nokså glissen tilhørerskare i Arendal, men med en solid valgvind i ryggen, gikk Sp-lederen torsdag hardt ut mot regjeringens mye omtalte kommunereform.

– Vi ønsker offentlig tjenester der folk bor. Resultatet av sammenslåingen vil bli sentralisering av områder som sykehjem og skoler. Ellers er det ingen ting å tjene på dette for kommunene, mener han.

Nytt kart

Til høsten begynner prosessen med å tegne et nytt kommunekart for Norge, når alle fylkesmennene skal legge fram sine anbefalinger for regjeringen. Regjeringen har varslet at også kommuner som ikke ønsker det, kan bli slått sammen fra neste vår.

I tillegg vil Vedum gjøre om på det nye inntektssystemet for kommunene.

– Det grepet regjeringen har tatt med å straffe mindre kommuner økonomisk, vil jeg endre, lover han.

Samtidig gjør han det nok en gang klinkende klart at Arbeiderpartiets vei til regjeringskontorene går gjennom Senterpartiet, dersom de rødgrønne får flertall i stortingsvalget neste år – noen han er sikker på at de gjør.

– Det er en av gledene ved å stå opp hver dag at det er blitt én dag mindre med de blåblå, spøkte han til tilhørerne i Arendal. Men Senterpartiet kommer ikke til å bli et støtteparti, slår Vedum fast.

– Vi ønsker en regjering der Sp og Ap er kjernen, sier han og ser for seg en topartiregjering med støtte fra enten SV eller KrF – eller begge.

– Men jeg tror ikke det kommer til å bli en firepartiregjering. SV og KrF har jo gjensidig utelukket hverandre, i alle fall retorisk, sier Vedum til NTB.

Brexit-muligheter

Sp-lederen mener også regjeringen må kjenne sin besøkelsestid når Storbritannia skal begynne å forhandle med EU etter at et flertall av britene stemte ja til å forlate unionen. Blant annet ønsker han Storbritannia velkommen som medlem i EFTA.

– Å sende ulne signaler er en dårlig måte å ivareta norske interesser på. Britene er våre historiske allierte, og de var med på å stifte EFTA i sin tid, påpeker Vedum, som – ikke overraskende – mener at Norge nå må bruke de muligheter som finnes for å reforhandle EØS-avtalen.

– Det kommer til å bli en helt ny dynamikk. Forholdet til Norge og Island vil være interessant når London og Brussel skal forhandle, mener han.

(©NTB)

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!