150 millioner fordelt på nye kommuner

Kommunestruktur. I valgkampen deler kommunalminister Jan Tore Sanner (H) ut millioner til sammenslåingskommuner. Per-Olav Lundteigen (Sp) kaller statsråden en julenisse.   
Ordførerene Alf Johan Svele (H) i Holmestrand og Mette Måge Olsen (Ap) i Hof skal lage tursti langs den gamle jernbanelinja for pengene de får av Sanner. Bildet fra overlevering av søknad om sammenslåing. Arkivfoto: Magnus Knutsen Bjørke

Infrastrukturmidler

5 millioner kroner

Hobøl, Askim, Spydeberg, Eidsberg, Trøgstad    

Ålesund, Ørskog, Sandøy, Skodje, Haram

4 millioner kroner

Audnedal, Lyngdal

Aurskog-Høland, Rømskog

Balestrand, Leikanger, Sogndal 

Bø, Sauherad     

Eid, Selje

Fjell, Sund, Øygarden

Flora, Vågsøy

Fræna, Eide

Halsa, Hemne, Snillfjord

Hammerfest, Kvalsund

Hornindal, Volda

Kristiansand, Songdalen, Søgne

Lindesnes, Mandal, Marnardal  

Molde, Midsund, Nesset             

Moss, Rygge

Namsos, Fosnes, Namdalseid

Narvik, Ballangen, Tysfjord

Norddal, Stordal

Odda, Ullensvang, Jondal

Os, Fusa

Sandnes, Forsand

Skedsmo, Fet, Sørum

Ski, Oppegård

Stavanger, Rennesøy, Finnøy

Tjeldsund, Skånland

Tranøy, Lenvik, Torsken, Berg

Tønsberg, Re

Vikna, Nærøy, Leka, Bindal

Voss, Granvin

Ørland, Bjugn

3,5 millioner kroner

Drammen, Nedre Eiker, Svelvik 

Trondheim, Klæbu

3 millioner kroner

Lindås, Radøy, Meland

Steinkjer, Verran

2 millioner kroner

Hamarøy, Tysfjord

Hitra, Snillfjord

1 million kroner

Larvik, Lardal

Nøtterøy, Tjøme

Sande, Nye Holmestrand

Alle kommunene som skal slå seg sammen har søkt om tilskudd fra potten på 150 millioner kroner til infrastrukturtiltak. Nå er søknadene behandlet, og 41 av 47 sammenslåinger får støtte. Disse involverer 104 kommuner.

– Tilskuddene går til veier og felles digitalisering, og vil bidra til å knytte de nye kommunene bedre sammen. Jeg er glad for at så mange kommuner planlegger konkrete tiltak for å gi innbyggerne et bedre tjenestetilbud, sier kommunalminister Jan Tore Sanner (H).

– Julenisse

Per Olaf Lundteigen (Sp) er kritisk til at statsråder deler ut penger i valgkampen.

– Dette skal da Sanner reise rundt som en snill julenisse og dele ut i valgkampsammenheng. Det kjører norsk politikk ned på et lavmål, og gjør at politikerforakten øker, sier han til Klassekampen.

Lundteigen mener det minner om å kjøpe stemmer, og legger til at han også var kritisk til liknende valgkamputdelinger til kommunene under den rødgrønne regjeringen.

Maks 5 millioner hver

Tilskuddsordningen kom på plass i samarbeid med KrF og Venstre i Stortinget i behandlingen av statsbudsjettet for 2016. Da var potten på 50 millioner kroner. I år ble den økt til 150 millioner. Maksimalt tilskudd til hver sammenslåing i 2017 er 5 millioner.

Sammenslåingene i Indre Østfold og rundt Ålesund, som begge involverer fem kommuner, er de eneste som får 5 millioner. De aller fleste får 4 millioner, noen får litt mindre. De tre sammenslåingene som skal gjennomføres i Vestfold i løpet av 2017 får 1 million kroner hver, fordi de også fikk midler i fjor.

Seks sammenslåinger får ikke innvilget sine søknader, uten at departementet begrunner det nærmere.

Digitalisering

De fleste har søkt om og fått tilskudd til digitalisering av tjenester i den nye kommunen. Noen vil bruke pengene på bedre bredbåndstilknytning.

Noen kommuner vil bruke de relativt beskjedne ekstramidlene til veiprosjekter. Fylkesveier skal utbedres i Audnedal og Lyngdal og i Nye Lindesnes. I Sauherad og Bø skal sykkelvei prosjekteres, og i Holmestrand og Hof skal det lages tursti.

 

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.