Bygd vil bytte kommune

Kommunestruktur. Et flertall i bygda Bryggje i Vågsøy vil ikke følge resten av kommunen inn i nye Kinn kommune. De vil til nye Stad kommune.
Bryggja ligger i Vågsøy, men de aller fleste innbyggerne i bygda vil flytte over til nye Stad kommune. Kart: Google Maps.

Fylkesmannen i Sogn og Fjordane har på oppdrag fra Kommunaldepartementet foretatt en meningsmåling blant innbyggerne i Bryggja i Vågsøy kommune. Vil de følge resten av Vågsøy og Flora inn i nye Kinn kommune, eller vil de til Stad som er navnet på den nye kommunen Eid og Selje lager sammen, melder Fylkesmannen i Sogn og Fjordane i en melding på egne nettsider.

84 prosent av de som svarte på undersøkelsen, sier nei til å bli en del av den nye kommunen. 79 prosent av de som har svart, ønsker å bli en del av nye Stad kommune i stedet. Av om lag 320 innbyggere i bygda ble 195 personer oppringt, og 65 prosent svart.

De fleste jobber imidlertid i Vågsøy kommune - om lag en firedel av de som har svart, har arbeidsplassen i Eid kommune. Men om lag halvparten handler utenfor kommunen.

Bryggja var i gamle dager en del av Davik kommune, som ble oppløst i flere omganger og delt mellom det som i dag er Gloppen, Vågsøy, Bremanger og Eid, ifølge Wikipedia og Store norske leksikon.

Telemarksforskning skal levere en rapport til Fylkesmannen i Sogn og Fjordane senere i august. Så skal Fylkesmannen gjøre sine undersøkelser før han sender sin endelige innstilling til Kommunaldepartementet i november. Departementet avgjør til slutt grensejusteringen.

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.