Velger budsjettsprekk framfor lån før sammenslåing

Kommunestruktur. Kommuner bruker gjerne penger før kommunesammenslåing. Men i stedet for å ta opp store lån, kan det se ut til at flere nøyer seg med årlige budsjettoverskridelser.
Før kommunesammenslåingen i 2020 sitter pengene løst i mange kommuner.

Onsdag gikk fylkesmann i Hordaland, Lars Sponheim, ut og uttrykte bekymring for pengebruken i kommuner som skal slås sammen. En gransking av kommuneøkonomien i de 33 hordalandskommunene viser at kommuner som skal slås sammen, svir av mer penger på investeringer enn det fylkesmannen mener er forsvarlig. Sponheim frykter at de nye, sammenslåtte kommunene vil få et farlig høyt kostnadsnivå og høyt gjeldsnivå.

Førsteamanuensis Jan Erling Klausen og førsteamanuensis Jostein Askim ved Institutt for statsvitenskap på Universitetet i Oslo har sett nærmere på om kommuner som skal slås sammen, bruker mer penger i forkant av sammenslåingen. Med seg på laget har de en av Danmarks ledende eksperter på kommuneøkonomi, Kurt Houlberg. De har gått gjennom kommunale regnskap og budsjett i et utvalg kommuner.

Lese mer?

Jeg er abonnent

Jeg er ikke abonnent

Bli abonnent

Spørsmål? Kontakt oss på redaksjon@kommunal-rapport.no

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.