Nyheter

– Alle de tre kommunene har en anstrengt økonomi, mer og mindre, sier Hans Olav Sethne (Sp), som tok initiativet til å utrede storkommune.
– Alle de tre kommunene har en anstrengt økonomi, mer og mindre, sier Hans Olav Sethne (Sp), som tok initiativet til å utrede storkommune.

Sp-er ønsker én, stor innlandskommune

Går det slik Hans Olav Sethne (Sp) ønsker, går startskuddet for å utrede en storkommune på Gjøvik og Toten 20. juni.

Publisert Sist oppdatert

Gjøvik og Østre Toten, der Sethne sitter i kommunestyret, har allerede vedtatt å gå for utredning av sammenslåing av Gjøvik, Østre Toten og Vestre Toten. Blir resultatet en ny kommune, får den 59.000 innbyggere.

Sethne tok initiativet til utredning i en interpellasjon tidligere i år. Ordfører Bror Helgestad (Sp) var positiv, og inviterte til sonderinger. Dette førte til felles formannskapsmøte i de tre kommunene, og det ble utarbeidet en felles innstilling om å utrede sammenslåing.

Innstillingen har fått tilslutning i Gjøvik og Østre Toten. Saken sto på sakslista til møtet i kommunestyret i Vestre Toten i dag, torsdag, men ble utsatt på grunn av stor saksmengde. I stedet kommer den til behandling 20. juni.

Statsforvalteren har lovet økonomisk støtte til utredning, dersom dette blir vedtatt.

– Litt kontroversielt

– Jeg satser på at jeg ikke blir kastet ut av partiet, spøker senterpartisten Sethne.

– Dette er ikke en sak som står øverst på dagsordenen i vårt parti. Dette går litt på tvers av hva partiet sentralt mener, sier han.

Sethne er likevel klar på hvorfor han synes sammenslåing er en god tanke.

– Alle de tre kommunene har en anstrengt økonomi, mer og mindre. Samtidig utfyller vi hverandre godt. Bykommunen Gjøvik, med et klart sentrum og et godt studiested, er regionsenteret. Vestre Toten har kanskje landets mest ekspansive industristed, Raufoss, der Nammo anslår at det kommer 700–1.000 nye arbeidsplasser. Østre Toten er en landbrukskommune og et ganske attraktivt sted å bo, forklarer han.

De tre kommunene har ulike interkommunale samarbeid, og nye er til vurdering, men styringen blir ikke så god, mener Sethne.

– Man mister litt oversikten. Det er en utfordring som gjør at det er lurt å se nærmere på sammenslåing.

Tror holdningene er endret

Det har skjedd mye siden sammenslåing sist ble utredet for åtte år siden, og folket vendte tommelen ned for én kommune.

– Hedmark og Oppland fylker er slått sammen til Innlandet, vi har hatt et datainnbrudd i Østre Toten som satte hele kommunen ut av drift, og det er vedtatt et nytt mjøssykehus som får konsekvenser for alle. Dette er endringer som taler for at vi må se på mulighetene for tettere samarbeid.

Sethne føler seg ganske sikker på at holdningene i befolkningen også er endret.

– Med den digitale utviklingen er vi mindre avhengig av å ha kommuneadministrasjonen nær oss. Jeg tror det har noe å si for innbyggerne.

Lettere gjennomslag

Sethne forteller om en innbygger som kommenterte fylkessammenslåingen slik:

«Je har itte merka noe forskjell. Veia er fortsatt like dårlige.»

Sethne tror det også kan bli lettere å få gjennomslag for bedre veiforbindelse i distriktet dersom kommunene kan samles om en ens holdning.

Lokalpatriotismen, som førte til en stor navnedebatt i forrige runde, tror han har snudd noe.

– Navnet på kommunen må være underordnet. Det vesentlige må være tjenestene vi leverer. Vi trenger flere lærere i skolen og bedre tjenester til hjelpetrengende unge og eldre. Det er derfor jeg engasjerer meg, sier Sethne.

Flertall i Gjøvik og Østre Toten

I Gjøvik ble forslaget om utredning vedtatt med 35 mot seks stemmer i kommunestyret. Kommunedirektør Kari Sollien la i sin innledning vekt på økonomi, innflytelse i Innlandet fylke, demografi, boattraktivitet og sterke fagmiljøer, ifølge Oppland Arbeiderblad (OA).

Blant de som stemte imot utredning, var Hans Olav Lahlum (SV). Han argumenterte med at alle de tre kommunene har godt fungerende demokrati, og at samtlige er godt over den størrelsen man trenger for å ha en fungerende kommune, skriver OA.

I tillegg til SV stemte Rødt og en uavhengig representant mot forslaget.

Vil kartlegge konsekvensene

I Østre Toten ble stemmetallet 18 for utredning og 11 mot. Her ble vedtaket litt mer utdypende enn det mer korthogde som var lagt fram, om å kartlegge positive og negative konsekvenser.

Det var posisjonspartiene – Sp, Høyre, Frp, Venstre og Pp – som gjennom Sps gruppeleder la fram det utdypende forslaget.

Mindretallet besto av opposisjonspartiene Ap, SV og Rødt.

– Deler av opposisjonen mener det ikke er riktig å starte en ny prosess og utredning om kommunesammenslåing slik saken er fremmet i dag, sa opposisjonsleder Guri Bråthen (Ap), ifølge OA.

Saken er oppdatert med at Vestre Toten kommunestyre utsatte behandlingen av spørsmålet om utredning av kommunestruktur til 20. juni. Red.

Powered by Labrador CMS