Nyheter

Dårlig råd til tross – Buskerud har kosta på seg en oppussing av fylkestingssalen til over 20 millioner. Kunstverket bak podiet som henger på trespilene, er nyinnkjøpt for å hindre migreneanfall, kan fylkesordfører Tore Opdal Hansen fortelle. Den vakre tekstilfrisen kalt Serenade er laget av Kristin Lindberg.
Dårlig råd til tross – Buskerud har kosta på seg en oppussing av fylkestingssalen til over 20 millioner. Kunstverket bak podiet som henger på trespilene, er nyinnkjøpt for å hindre migreneanfall, kan fylkesordfører Tore Opdal Hansen fortelle. Den vakre tekstilfrisen kalt Serenade er laget av Kristin Lindberg.

Blakk og nyskilt i Buskerud: Var dette tidenes korteste fylkesting?

Buskeruds blå bjørn er igjen på plass på det brutalistiske 70-tallsrådhuset i Drammen. Men som nyskilte flest, sliter fylkeskommunen med økonomi og nye rutiner.Fakta om Buskerud fylkestingVurdering av fylkestingsmøte i Buskerud

Publisert Sist oppdatert

Drammen

– Gikk dere rett inn? Uten å registrere dere?

Informasjonssjefen er opptatt av at de nye rutinene skal sitte i det gjenåpnede fylkeshuset. Og vi har altså startet med å bryte sikkerhetsrutinene.

Kommunal Rapports utsendte skal ikke legge igjen andre bomber enn denne reportasjen, men flere småting hoster når maskineriet til Buskerud fylkeskommunene skal dras i gang igjen etter fire år i Viken.

Det brutalistiske 70-tallsbygget har fått litt oppussing, og nå henger altså den digre bjørnen og Buskerud-logoen på fronten. Det er klart for årets første fylkesting etter at hele organisasjonen er på plass.

Fylkesordfører Tore Opdal Hansen (H) må drøye tia. – Sakene kommer etter hvert, kan han opplyse.

Sak over bordet

Fylkesting pleier å være lange. Gjerne flere dager. Og Buskerud har satt av to dager denne gangen.

Lenge står det på nettsiden at møtet skal vare fra kl. 9–17. Så blir det endret til 9–12, noen dager før møtet.

Fakta om Buskerud fylkesting

Fylkesordfører: Tore Opdal Hansen (H)

Fylkesvaraordfører: Lavrans Kierulf (Frp)

Fylkestinget: 47 representanter. Høyre 15, Ap 10, Frp 6, Sp 5, INP 2, MDG 2, SV 2, Venstre 2, KrF 1, PP 1 og Rødt 1.

Antall saker: 13

Møtes lengde: 1 time og 34 minutter

Ved åpningen av møtet må fylkesordfører Tore Opdal Hansen (H) konstatere at også tre timer er god tid for den dagsordenen som foreligger. Over bordet hiver han på en sak som ble glemt da sakslista ble laget. Fylkestinget godtar det, men Aps gruppeleder Mons Ivar Mjelde er ikke helt fornøyd.

– Vi har jo vedtatt noen regler for hvordan møter skal fungere. De bør vi følge, eller endre hvis det er umulig å følge dem. Jeg synes vi fikk beskjed om tidsendringene veldig sent, sier han.

Fylkesordfører Hansen tar sjølkritikk som en gammel RV-er.

– Vi er et nytt fylke og ikke en eneste rutine er på plass. Det er et stort forbedringspotensial. Jeg er helt enig med Mjelde. Ta med disse synspunktene til neste gruppeledermøte, sier han.

Vurdering av fylkestingsmøte i Buskerud

Møteledelse: 4

Selv mangeårig Drammen-ordfører Tore Opdal Hansen virker litt rusten i fylkestinget. Glemmer saker og feilberegner tiden. Men alt lander på beina og blir greit til slutt.

Debatt: 4

Halve fylkestinget sitter også i kommunestyrer, så her er det mange skolerte folk. Vei ser ut til å være det som tenner forsamlingen mest. Men det var ikke de mest kontroversielle sakene på dette møtet.

Saksdokumenter: 4

Mest småsaker, og en rapport fylkeskommunen ikke har laget selv. Det ser ut til å være standard dokumenter.

Salen: 5

Salen er enkel, lys og grei. Den kan brukes til mange typer møter. Må jo gi ekstrapoeng for kunst som helsetiltak mot migreneanfall. Å stirre på trespilene bak podiet kan altså utløse anfall. Vakrere forebyggende tiltak skal man lete lenge etter.

Servering: 4

Trenger ikke så mye mat når man kommer rett fra frokost, men fylkeskommunen stiller med nystekte lapper, frukt og kaffe. Midt på dagen får de lunsj.

Totalt: 4

Det går seg til dette, men foreløpig lugger det litt i rutinene. Økonomien blir nok det vanskeligste framover.

Fra Viken til Buskerud

De tre Viken-fylkene er skilt, men de har noen barn sammen som fortsatt skal passes. Fellesfunksjoner kalles de, og de skal fortsette for å spare penger og ha større fagmiljøer. Det største, IT og digitale løsninger, er betrodd østfoldingene. Buskerud får ansvar for ombud for barn og unge, regional bibliotekutvikling og innkjøpsanalyser.

I skilsmisserapporten leser vi:

«Selve prosjektgjennomføringen så langt må anses som vellykket. Overgangen til tre nye fylkeskommuner har generelt gått fint både når det gjelder administrative funksjoner og tjenesteleveranser»

Det gjenstår en del aktiviteter knyttet til digitalisering, kan vi lese, men oppløsning er blitt billigere enn forventet. Regjeringen kan få rundt 35 millioner i retur fra Viken.

Senterpartiets Magnus Weggesrud er først oppe for å ta ordet. På underarmen har han tatovert Buskerud fylkeskommunevåpen i pur glede over skilsmissen.

– Takk til ansatte som har gjort en kjempejobb. Alt har gått etter planen. Det er positivt at vi klarer å gjøre det rimeligere, og fint at vi kan få sendt penger tilbake regjeringen som har bevilget midler til delingen, sier han.

Bjørn Tore Ødegården (Ap) er litt bekymret for omstillingsbehovet i den nye fylkeskommunen.

– Hvordan skal vi bevare den gode driven i samarbeidet mellom politikk, administrasjon og ansatte som vi har hatt i omstillingen, lurer han på.

Han etterlyser også bedre søkemuligheter i arkiv med gamle saker.

– Det har jo vært den brente jords taktikk av gamle saker, sier han, og minner om at fylkeskommunen skal være kommunene og innbyggernes beste venn.

Kjell Erland Grønbeck (KrF) velger å gi en militær karakter til delingen av Viken: Litt over norm.

– Min største bekymring er om vi får nok folk inn på huset til at vi klarer å få framdrift. Det er viktig ikke å ta for mye Møllers tran i begynnelsen. La organisasjonen få sette seg, sier Grønbeck.

Noe særlig mer har ikke fylkestinget å si om delingen. Det som brenner mest for den nye fylkeskommunen, står nemlig ikke på kartet i dag: Økonomien. Buskerud må knipe inn 252 millioner i løpet av 2024. De er to kommuner mindre enn da de var fylkeskommune sist. Og kraftaksjene ga de bort til kommunene uten returklausul.

Fem på fylkesting: – Hva er den største utfordringen for Buskerud fylkeskommune?

Villrein og vintervei

Nå banker fylkestinget gjennom noen valg til ulike utvalg, og så gjenstår en interpellasjon.

– Vi får ta ti minutters pause for å drøye tida, sier Hansen.

Interpellasjonen gjelder åpen eller lukket vintervei på Imingfjellet, som ligger i Nore og Uvdal og går mot Hardangervidda. Dette er villreinens rike, og menneskelig aktivitet forstyrrer reinen, særlig i kalvingen. MDG og Venstre synes veien får være vinterstengt, i og med at vi forvalter Europas siste villreinstamme.

Magnus Weggesrud (Sp) er uenig.

– Vi skal ta vare på villreinen. Der har vi et internasjonalt ansvar. Men kalvingen skjer i mai, og da er jo veien åpen. Dette er et prøveprosjekt, så jeg synes veien skal være åpen, sier han.

Erik Kaupang (Ap) har slektninger på Sørlandet og vil ha åpen vintervei.

– Jeg kan opplyse at fjellet har to årstider: ni måneder vinter og tre måneder dårlig skiføre, sier han, og han minner om at samme hva fylkeskommunen kommer til, vil nok Statsforvalteren være knallhard i villreinens favør.

Vinteråpen vei engasjerer. Erik Kaupang (Ap) vil ha det. Han har slektninger han skal besøke på sørlandet.

Høyre er opptatt av at veien deler et bo- og arbeidsmarked. Simen Murud (H) sier at veien ikke trenger å være åpen hver dag.

– Vi kan ha fleksible ordninger som styres av moderne teknologi, sier han.

Veien vil da være stengt når det er villrein i nærheten.

Neste steg er å ta kontakt med tilstøtende fylkeskommuner, som også har ansvar for denne veien over fjellet, for å få til dette.

Det har gått 1 time og 34 minutter siden møtestart, og alt er i grunnen sagt. Er dette tidenes korteste fylkesting?

Resten av den oppsatte tiden skal brukes på politikeropplæring, og Hansen lover det vil kommer flere og mer tidkrevende saker etter hvert.

For selv om frihetsfølelsen som nyskilt er berusende for mange, trenger snart den økonomiske virkeligheten seg på.

Powered by Labrador CMS