Nyheter

Rune Bakervik (Ap) og byrådsleder Christine Meyer (H) i Bergen bystyre.
Rune Bakervik (Ap) og byrådsleder Christine Meyer (H) i Bergen bystyre.

Heftig byparlamentarisme mellom sju fjell

Høy temperatur, demonstrasjon, klare skillelinjer og en fragmentert styringskoalisjon. Velkommen til parlamentarisme på bergensk.Kommunestyre-faktaKommunestyreanmeldelsen

Publisert Sist oppdatert

Bergen

Det starter allerede før bystyrets møte er satt, denne regnfulle morgenen i Bergen. Fortauet utenfor det gamle rådhuset, hvor de folkevalgte skal samles, er fullt av demonstranter.

Politisk streik

Kommuneansatte har gått til politisk streik mot byrådets planer om å konkurranseutsette sykehjem. Foreldre og skoleelever vifter med plakater og bannere. Budskapet er nei til kutt i en skolesektor som må kutte fordi den bruker langt mer penger enn budsjettert.

– Velkommen til løvens hule, hilser finansbyråd Eivind Nævdal-Bolstad (H) da jeg ser meg rundt i den staselige bystyresalen.

Kommunestyre-fakta

Når: 10. april 2024

Ordfører: Marit Warncke (Høyre)

Varaordfører: Thomas Flesland (Sp)

Kommunestyret: 67 representanter. Høyre 18, Arbeiderpartiet 13, Frp 7, SV 7, MDG 4, Bergenslisten 4, Venstre 3, INP 3, Rødt 3, KrF 2, Sp 2, Pensjonistpartiet 1.

Møtets lengde: Nesten 10 timer

Antall saker: 28

Innbyggertall: 289.330

Han har rett. Den parlamentariske temperaturen er høy. Spørretimen ligner på Stortingets muntlige variant. Opposisjonen hamrer løs mot byrådsleder Christine Meyer fra Høyre og hennes byråd, hvor også Fremskrittspartiet og Senterpartiet sitter.

Hva synes byrådslederen om at hun har provosert fram den første politiske streiken mot et byråd, lurer Arbeiderpartiets Even Sørland på.

Meyer parerer med å vise til at alle tjenesteområder må holde seg til budsjettrammene. Hun lover å finne ut årsakene til overskridelsene i skolesektoren. Hun varsler også at utgiftene innen helse og omsorg vokser.

6 i kommunestyret: Hvordan synes du den bergenske parlamentarismen fungerer?

Bybane igjen og igjen

Selvsagt blir det spørsmål om bybane. Arbeiderpartiets gruppeleder Rune Bakervik mener regjeringens ferske forslag til nasjonal transportplan (NTP) legger opp til smash for å få forlenget Bybanen og sikre ny tunnel gjennom Fløyfjellet. Staten stiller opp med finansiering. Nå står det, ifølge Bakervik, på byrådet.

Han ber byrådslederen garantere at den regulerte traseen gjennom sentrum blir virkelighet hvis tunnelutredningen viser at dagløsning er billigst.

Meyer glir unna og sier hun har uheldige erfaringer med å utstede garantier. Meyer garanterte i valgkampen at det ikke skulle bli noen omkamp om trasévalg. Den garantien røk da Høyre trengte støtte for å få et parlamentarisk grunnlag for nytt byråd. Nå skal det utredes et tunnelalternativ til bane over Bryggen.

Byrådslederen på tur

Opposisjonen kaster seg også over Meyers reiseaktivitet og lurer på en tur til København nylig. Meyer var der sammen med andre storbypolitikere fra Høyre. Var det i egenskap av høyrepolitiker, byrådsleder eller privatperson? Hvorfor skal kommunen betale?

Bergensavisen har gravd i saken, men får ikke innsyn. Hvorfor, lurer opposisjonen på.

Meyer viser til at det er partiinterne og organinterne grunner til det, men at hun reiste som byrådsleder og at det var nyttig å lære om forebygging av ungdomsvold og gjengkriminalitet.

Spørretimen avløses av en serie interpellasjonsdebatter. Tema er blant annet Bergen som menneskerettighetsby. Aps Bakervik og SVs gruppeleder Mikkel Grüner vil vite hvordan byrådet har tenkt å følge opp det forrige bystyrets ambisjon på feltet.

Rune Bakervik (Ap) i Bergen bystyre. SVs Mikkel Grüner ved siden av.

Vern av matjord og gammelskog

Også i Bergen kommer de aktuelle stridssakene om vern av matjord og vern av gammelskog opp. MDG og Venstre vil ha mer vern og større innsats. Alle partier støtter intensjonen, men styringspartiene viser til at det av og til må bygges skoler, boliger og sykehjem.

Venstres Ingrid Nergaard Fjeldstad mener vi i framtiden vil angre på at vi ikke gjør mer i dag.

Etter lunsj ruller møtet videre. Sakslisten er lang, men kortere enn vanlig. Kommunedelplan for Bergen sentrum og Bergen vest engasjerer selvsagt. Skal Bergen være pilot for kveldsåpne barnehager?

Er det riktig å forby fuglemating for å redusere bossplagen? Et innbyggerforslag mot forbud diskuteres. Duenes matmødre har inntatt publikumsgalleriet og klapper for innleggene mot forbud. Det blir påtalt av ordføreren. Men bystyret vedtar å be byrådet etablere faste begrensede foringsplasser for fugler i bymiljøet, gjerne i samarbeid med frivillige organisasjoner.

Det nærmer seg middagstid, og ordfører Warncke er bekymret for om det blir tid til mat. Det gjenstår for mange saker og politikerne er for taletrengte. Men det blir middag i det nye rådhuset, som er 50 år i år.

Ordfører Marit Warncke (H) og direktør Trine Pettersen Grønbech ved bystyrets kontor.

Debatter i kø

Etter pausen er det klart for enda flere store debatter. For eksempel om hvilke personer som skal få plasser og gater oppkalt etter seg, innretning av leiekontrakter for kommunale boliger, om det skal flagges med europaflagget på europadagen (nei, sier flertallet), fastlegeordningen og informasjon til funksjonshemmede i en krisesituasjon.

Mer åpenhet blir også tema etter initiativ fra Venstre. Bakgrunnen er Åpenhetsbarometeret til Kommunal Rapport og Pressens offentlighetsutvalg. Bergen kan bli bedre. Alle er enige, for åpenhet og byrådet skal følge opp. Denne saken også.

Etter ni timer er møtet på overtid. Da ber INPs gruppeleder Ann Jorun Hillersøy om å ny avstemming i sak om bemanningsnormer barnehagene. Partiet skjønte ikke at vedtaket fikk budsjettmessige konsekvenser, på tvers av byrådets vilje. Ordføreren avviser ønsket.

Parlamentarisme til slutt

Siste sak er debatt om den bergenske parlamentarismen. Arbeiderpartiets Even Sørland vil ha en evaluering. Rødt-veteran Torstein Dale synes det er en god idé. Han legger til at de som søker parlamentarisk makt, må tilpasse seg småpartiers syn på hvor Bybanen skal gå. 

SVs Mikkel Grüner vil ha sterkere bydelsutvalg, som i Oslo. Det kan balansere noe av byrådets makt, mener han. Støtten er lunken. Debatten tar aldri av.

Så er møtet over. Demonstrantene har for lengst gått hjem. Sola skinner, og Bybanen glir vakkert mellom de sju fjell.

Kommunestyreanmeldelsen

Møteledelse

Ordfører Marit Warncke har stort sett kontroll og en ledig tone. Men når det blir debatt om en protokollmerknad kan avvises eller ikke, angrer hun at hun tidligere i møte sa at hun hadde lært seg bystyrets reglement. Hun finner ingen hjemmel for å avvise en merknad. Holder hodet kaldt når INP på tampen vil stemme på nytt.

Debatt

Høy temperatur innledningsvis, mer saksorientert etter hvert. Opposisjonen i førersetet. Byrådene og støttepartiene, med unntak for Trond Tystad i Bergenslisten, er mindre synlige. De enkelte debattene er ikke spesielt lange, men de er mange. Da tar det tid.

Sakspapirene

Forholdsvis korte og oversiktlige. Greit språk. Men med så mange saker blir det mye å lese for den enkelte representant.

Møtesal

Fin sal i det gamle rådhuset. Litt trangt bakerst for administrasjon og presse og på pauserommet.

Servering

Kaffe, rundstykker til lunsj. Nøtter underveis. God middag i rådhuskantina og lefser og kjeks til ettermiddagsøkta.

Total

Innholdsrikt møte. Bra med en politisk runde mellom posisjon og opposisjon innledningsvis. Får fram skillelinjer i det parlamentariske systemet. Men fungerer bystyret som kontrollorgan? Politikerne er innom mange av de sentrale sakene for en kommune. Men møtet er for langt. Kunne flere av sakene vært diskutert ferdig i komiteene? Kvaliteten på debattene taper seg når det blir knapt med tid.

Powered by Labrador CMS