Nyheter

Det er andre periode de rødgrønne styrer sammen på Hvaler. På podiet sitter rådmann Rune Antonsen (f.v.) ordfører Mona Vauger (Ap) og varaordfører Hans Herman Utgård (Sp)
Det er andre periode de rødgrønne styrer sammen på Hvaler. På podiet sitter rådmann Rune Antonsen (f.v.) ordfører Mona Vauger (Ap) og varaordfører Hans Herman Utgård (Sp)

Kommunestyreanmeldelsen: Lavvann i Hvalers kommunekasse

Fyrlykta blinker rødt for Hvalers økonomi. Men skal det svinges til styrbord eller babord?HvalerVurdering av kommunestyremøte i Hvaler

Publisert Sist oppdatert

Kommunestyreanmeldelsen: Kommunal Rapport dukker uanmeldt opp på tilfeldig utvalgte kommunestyre- og fylkestingsmøter, og gir en uhøytidelig vurdering og rapport.

Hvaler

Ordfører: Mona Vauger (Ap)

Varaordfører: Hans Hermann Utgård (Sp)

Kommunestyret: 21 representanter. AP 8, H 3, Frp 3, SV 2, Sp 2, Styrbord 2, MDG 1

Antall saker: 15 på kartet pluss presentasjon av mobilitetshus

Møtets lengde: To timer og 15 minutter

Antall innbyggere: 4783

Møtet på Hvaler begynner med presentasjon av en drøm. Et mobilitetshus. Et bygg ved rådhuset med biler i tre etasjer og lekeplass på toppen, kledd med solceller, trepanel og grønne hengende planter. 

Hørtes det ut som et parkeringshus? 

Nei da, det kaller vi det ikke, sier presentatørene fra konsulentfirma Rambøll. 

På konsulentisk heter det mobilitetshus. For selv om det skal brukes til parkering i den livlige sommersesongen på Skjærhalden, Hvalers hovedstad, kan det være båt- bobilhotell om vinteren. 

Det kan bli et bygg som kan brukes og tjenes penger på hele året, og arkitektonisk vil det harmonere med både de stolte, høye kystfuruene som omgir tomta, og rådhuset i hvalerstein og tre. Bobilene kan parkere blant furuene, og de naturlige fasadene skjuler alle kjøretøy, forteller rambøllerne.

Hvaler-politikerne følger henført med på presentasjonen med et lite, drømmende smil om munnen.

 Men så var det prisen da. 103 millioner for det dyreste alternativet og 72 millioner for det billigste. Da lander alle med et brak og er tilbake i novembermørket. 

Dette er en kommune som må ta opp kassakreditt på 50 millioner, for å betale lønninger og andre presserende utgifter ut året. Merforbruk og underskudd blir det også i år. Hvaler mangler 26,8 millioner for å få budsjettet til å gå opp.

– Det spørs om vi har råd til dette. Men det er fint å se hvordan det kan bli, sier ordfører Mona Vauger (Ap).

Ordfører Mona Vauger (Ap) er igang med sin andre periode som ordfører.

Dyrtid og inflasjon

Dagens store sak er tertialrapporten. Alle skryter av dokumentet. 

Oversiktlig, ryddig og fint. Men innholdet skremmer. 

Det ble tidlig på året klart at kommunen hadde vært for optimistisk i budsjetteringen. 

I våres ble det varslet et underskudd på 30 millioner. Nå er det altså redusert til 26,8 millioner. Hvor det ender når årsoppgjørets time kommer, er uvisst. 

Men at det blir negativt driftsresultat også i år, er sikkert. Det betyr at disposisjonsfondet på 48 millioner må halveres og vel så det når underskuddet skal dekkes inn. Økte rentekostnader, dyrtid, dyrt lønnsoppgjør og inflasjon har rammet øysamfunnet som har stor gjeld.

Styrbord og babord

På Hvaler er det babord, (les rød-grønn side) som styrer. Mens styrbord kritiserer. 

Ja, Hvaler har faktisk et parti som heter Hvaler styrbord – et utbryterparti fra Høyre som nå er blitt en bygdeliste. 

Frps Cathrine Linnes er ofte veldig kritisk til babordgjengens økonomiske disposisjoner, og dagens møte er ikke noe unntak. Hun vil ikke ha kassakreditt.

– Vi kommer til å stemme nei til dette likviditetslånet på 50 millioner, sier hun.

Frps Cathrine Linnes er kritisk til økonomistyringen i kommunen. Styrbord og babord side i øykommunens lokalpolitikk braker ofte sammen i heftige diskusjoner. På dette første ordinære møtet etter valget var det tertialrapport nummer to og et likviditetslån som skapte debatt.

– Hvorfor har vi ikke gjort noe tidligere for å redusere underskuddet, lurer Høyres gruppeleder Anne May Sandvik Olsen.

– Vær ansvarlig og stem ja til lånet, ber Aps Espen Linderud.

– Penger for ressurskrevende brukere får vi igjen neste år, og vi skal jobbe med sykefraværet, sier han.

Sykefraværet er på rundt 10 prosent.

Vold og trusler

Skolen på Hvaler har opplevd storbyproblemer. Vold og trusler mot lærere og elever har ført til sykefravær, forteller Linderud. 

Men det tas tak i, og gjøres noe med.

Tidligere ordfører Paul Henriksen (Ap) er også opptatt av skolen.

Enkelte unger i skolen sparker og slår, og de mellom åtte og ti er visstnok verst. En lærer har vært på legevakta med brukket ribben, forteller Henriksen. 

Et sånt arbeidsmiljø blir det høyt sykefravær av.

– Det er viktig at vi snakker høyt om det. Det er et underkommunisert problem, sier Henriksen, som mener Arbeidstilsynet burde vært koblet inn, og at ikke minst foreldre burde ta sitt ansvar.

To brannstasjoner

Knut Bendiksen fra Frp vil vite hvorfor rådmannen ikke var tidligere på ballen og snudde økonomien. Han vil utsette investeringer.

– Den nye brannstasjonen: Har vi skrevet under kontrakten der ennå? Kan vi utsette den? spør Bendiksen.

Enhetsleder på teknisk avdeling, Jan Aspheim, kan opplyse at kontakten er underskrevet og bygging snart skal starte.

– Vi er pålagt å ha to brannstasjoner på grunn av Hvalertunnelen. Vi har skjøvet på den investeringen i lang tid, opplyser han. 

Hvalers fire største bebodde øyer henger sammen med en fastlandsvei, og en dyp og lang tunnel ut til hovedøya, Kirkøy.

Det er interesse for kommunestyrets møte utenfor rådhuset.

– Nå fikk jeg en sms fra en som heter Roy, som sier det er dårlig lyd på streamingen. Kan vi få gjort noe med det? spør ordføreren.

Ikke ostehøvelkutt

Alle er på jakt etter steder å kutte, for rådmannens 2024-budsjett foreslår høyere gebyrer, og ikke minst høyere eiendomsskatt, som er noe de fleste partier har gått til valgt på at de ikke skal øke.

Kommunedirektør Rune Antonsen gir en liten leksjon i hvordan du krymper økonomien.

Rune Antonsen har vært kommunedirektør i Hvaler siden tidlig i 2022. Før var han i Våler i Innlandet og Nore Uvdal i Buskerud. Her med ordfører Mona Vauger.

– Ved ostehøvelkutt skyver du beslutningene nedover i organisasjonen og fratar politikerne muligheten til å ta del i prioriteringen. Ved innkjøpsstopp skyver du på innkjøp du likevel må gjøre, og ved stillingsstopp får vi ikke de folkene vi trenger for levere tjenester. Politikerne blir sittende og vurdere stillinger, og skille mellom politikk og administrasjon blir flytende. Det eneste som fungerer er å se på hvordan vi produserer, organiserer og leverer tjenestene, sier han.

Dette er det nye kommunestyrets første ordinære møte. Budsjettkuttdiskusjonen fortsetter i desembermøtet. 

Da skal trolig valgløfter og krasse meninger brytes. For Hvaler-politikerne er kjent for et langt hissigere ordskifte enn på dette møtet.

Julemiddag

– Meld dere på julemiddag, som vi tar på en av restaurantene her på Skjærhalden, sier ordfører Vauger ved møteslutt. 

Også legger hun til for Roy og andre lyttere der ute.

– Og det betaler vi naturligvis selv.

Vurdering av kommunestyremøte i Hvaler

Møteledelse: 4

Det var ingen store utfordringer med møteledelsen på Hvaler i dag. Ingen anklager, fornærmelser eller uparlamentariske uttrykk som slås ned på. Heller ingen kompliserte avstemninger. Mona Vauger ledet det hele greit, og var veldig påpasselig med å si navn og parti på alle talere, til glede for lytterne på streamen.

Debatt: 4

Saklig og grei debatt, selv om frustrasjonen for økonomien ligger og ulmer.

Møtesal: 3

Møtesalen er en hvit boks med tre skjermer og uten vinduer. Den er fleksibel og kan brukes til mange typer møter. Men den er litt trang for kommunestyret med tilhørere, og lufta blir litt tett.

Servering: 5

Vi er i Østfold. Så pølse og lompe med sprø løk passer godt. Kaffe, kjeks og pepperkaker er også tilgjengelig.

Dokumenter: 5

Gode og ryddige dokumenter, og da særlig tertialrapporten som får skryt av flere.

Total: 4

Det gikk vel greit dette? Effektiv avvikling, god stemning og nødvendige vedtak fattet. Budsjettmøtet i desember som nok blir mer utfordrende.

Fem i kommunestyret: Hva er Hvalers største utfordring?


Merete Pedersen (Ap).

Merete Pedersen (Ap)

– Økonomien er det vi sliter mest med. Nå må skuta snus, og rådmannen har lagt opp til en to årsplan vi kan følge. Vi i flertallet vil ikke si opp ansatte, og vi ønsker ikke å kutte i tjenestene. Å få et budsjett for 2024 blir veldig tøft.

Anne May Sandvik Olsen (H).


Anne May Sandvik Olsen (H)

Barbro Thorbjørnsen Bjørck (SV).

– Vi styrer mot et stort underskudd, og det bekymrer oss. Hvaler er allerede Østfolds dyreste kommune å leve i, og i budsjettforslaget fra rådmannen ligger det over 20 prosents økning i gebyrer og eiendomsskatt. Det er for mye. Folk skal jo ha råd til å bo her og.

Barbro Thorbjørnsen Bjørck (SV)

Cathrine Linnes (Frp).

– Vi har så stor gjeld, og det gjør det så vanskelig å budsjettere for oss. Gjelda har vi fått etter at vi bygde ny skole, boliger for psykisk utviklingshemmede, og vann og avløp til alle bebodde øyer for å nevne noe. Vi har investert mye.


Kaja Høvik Stiksrud (Hvaler Styrbord)

Cathrine Linnes (Frp)

– Det var for stor optimisme da budsjettet for 2023 ble laget. Vi visste jo da at renta var på vei opp, og den skal jo videre oppover. Vi har ikke nok inntekter, og sykefraværet er for høyt. Det er mye å hente på å gjøre noe med sykefraværet. Noe må gjøres, for skuta lekker.


Kaja Høvik Stiksrud (Styrbord)

– Det er mye vi kunne gjort om vi hadde hatt bedre økonomi. Men det har vi ikke. Også er jo demografisammensetningen bekymringsfull. Det er mange seniorer på Hvaler, og vi ønsker oss barnefamilier. Da er det viktig at vi blir kjent som en kommune med godt bomiljø, og det synes jeg vi har.

Powered by Labrador CMS