101-åring på KrF-liste: - Jeg er nok bare listefyll

Kommunevalget 2015. En eks-ordfører på snart 101 år, en 96-åring og 22 andre politikere over 90 år stiller til høstens valg. – Jeg er bare listefyll, understreker Norges eldste kandidat til kommunestyret.
Den 7. september 2014 markerte Nord-Aurdal kommune 100-årsdagen til tidligere ordfører Nils T. Døvre. I år står han på valglista til Kristelig Folkeparti i Nord-Aurdal. Foto: Hans Enger

Den desidert eldste som står på høstens valglister er tidligere Nord-Aurdal-ordfører Nils T. Døvre. Han ble født i 1914 og kom inn i politikken på 1950-tallet.

– Jeg er nok bare rett og slett listefyll. Jeg blir 101 år om en uke og føler meg ikke like kvikk lenger, sier Døvre.

– Men hva skjer om du blir valgt? Det kan jo skje?

– Da får noen andre ta over. Jeg er ikke frisk nok til et slikt verv nå, sier mannen som står på sisteplass for Kristelig Folkeparti i Nord-Aurdal.

Døvre kom inn i kommunepolitikken i Nord-Aurdal på 1950-tallet. Ved valget i 1955 og 1959 ble han varamann til herredsstyret, men fra 1963 var Døvre fast representant for Kristelig Folkeparti. I 1972 til 1981 var Døvre ordfører i Nord-Aurdal. Han har også sittet i fylkestinget i Oppland i perioden 1972 til 1979.

– Nils er en mann med svært lang erfaring. Jeg syntes det var en flott gest av ham å takke ja til å stå på lista, sier Anne-Lise Stølsdokken, gruppeleder for Kristelig Folkeparti i Nord-Aurdal.

96-årig turninstruktør

Men det er ikke bare Nord-Aurdal som kan skilte med godt vokse kandidater. Haugesund, Nærøy, Asker, Oslo og Drammen er blant de 24 kommunene hvor det til høsten stiller kandidater som har passert 90 år.

I Haugesund gjør Ingolf Johan Hustvedt (96) seg klar til høstens valgkamp for Pensjonistpartiet.

– Jeg er jo riktignok på en 14. plass, så jeg blir nok ikke valgt, men jeg syntes det er kjekt å delta. Det verste man kan gjøre er å sitte i en stol og ikke gjøre noen ting, sier Hustvedt.

Akkurat det lever han selv opp til. Kommunal Rapport rekker så vidt å få tak i ham mellom møter og avtaler.

– Ja, jeg er litt travel nå. Det er nok også hemmeligheten bak min høye alder og god helse. Jeg gjør noe hele tiden, sier Hustvedt som for øvrig det siste året har jobbet som turninstruktør innimellom alle de andre gjøremålene.

– Jeg var turninstruktør for et pensjonistparti i Haugesund Turnforening i 20 år, men jeg la opp for noen år siden, men nå er jeg tilbake som turninstruktør på et gamlehjem. Jeg orker ikke sitte stille, ler mannen som i løpet av høsten fyller 97 år.

– Jeg vokste tross alt opp i de harde 30-årene og har derfor lang erfaring og ser litt annerledes på verden enn de unge som styrer i dag. Jeg tror det er viktig å få flere syn på ting, derfor valgte jeg å stille på valglista, sier Hustvedt.

Flere enn før

Mens det under årets kommunevalg er 24 personer over 90 år som har sagt seg villig til å stå på valglistene, var det bare 19 personer over 90 år som stilte til forrige valgt i 2011. Under kommunevalget i 2011 ble kun en av disse ble valgt inn. Vedkommende gikk imidlertid bort i løpet av valgperioden.

 

Se alle høstens kandidater her:

Datakilde: Kommunal- og moderniseringsdepartementet

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.