Nyheter

Unni Hanson (Frp) er klar for fire nye år i Færder kommunestyre.
Unni Hanson (Frp) er klar for fire nye år i Færder kommunestyre.

90 år og folkevalgt igjen: – Vi kan ikke overlate eldrepolitikk til 50-åringer

90 år gamle Unni Hanson (Frp) fra Færder er landets eldste politiker. Hun ble krysset og slengt inn i kommunestyret denne gangen også.

Publisert Sist oppdatert

To jevngamle damer på 90 år tar plass i hvert sitt kommunestyre denne høsten. Unni Hanson i Færder, og den tidligere NRK-programlederen Agnete Tjærandsen (H) i Bodø. Hanson er født den 3. november, og Tjærandsen den 27. november i 1932. 

Tjærandsen sto på sisteplassen til Høyre, og ble krysset inn med 162 personstemmer og 14 slengere. Hun var tidligere inne i bystyret i 1963–1967og så i 2015–2019. Den siste perioden var hun vara.

– Eldreomsorg, eldreomsorg og eldreomsorg, svarer Tjærandsen på hva hun skal jobbe med denne perioden.

Hanson er også opptatt av eldreomsorgen. 

– Vi kan ikke overlate eldrepolitikk til 50-åringer, vettu. Det må 90-åringer til, ler hun.

Begynte som 70-åring

Hanson begynte med lokalpolitikk da ble pensjonist som 70-åring. Siden har hun hatt fast plass i kommunestyret, først i Nøtterøy og nå i Færder etter at Nøtterøy og Tjøme ble slått sammen. Hun sto som nummer tre på lista, og var ikke kumulert. 

Likevel kom hun inn fordi hun fikk 78 kryss og 13 slengere. Frp i Færder får inn fire representanter, og når vi ringer Hanson er hun travelt opptatt med forhandlinger om ordførervervet. Vi får klemt inn et lite intervju mens hun har lunsjpause på et bakeri. Det står likt mellom blokkene, og Hansson er en av tre i forhandlingsutvalget for partiet.

– Det er veldig spennende å være med på. Og vi vet ennå ikke hvem som blir ordfører. Jeg er nestleder i partigruppa, og er litt stresset nå, sier Hanson.

Færder kommunestyre feiret Unni Hanson (Frp) da hun fylte 90 år i november. De feier vanligvis ikke fødselsdager, men 90 åringer gjorde de et unntak for.

Hanson har tre saker hun engasjerer seg i. En er ny forbindelse til fastlandet fra Nøtterøy. Den er i ferd med å bli en realitet. Så er det eldreomsorgen. Og sist men ikke minst – eiendomsretten. Hun har ledet en grunneierforening, og mener det er en menneskerett å få gjøre hva man vil med egen eiendom.

– Jeg synes det helt feil at man båndlegger eiendommer og legge dem inn i LNF-områder. Da skal i tilfelle grunneier ha full kompensasjon. Jeg er for allemannsretten altså, men folk skal ikke få lov til å gå helt inn på trappa til grunneieren, sier hun.

Hanson har selv en stor strandeiendom som hun vokter og ikke vil ha noen innblanding på.

Flere eldre

I de sittende kommunestyrene er 73 prosent over 40 år, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

20 prosent av de folkevalgte har passert 60 år. Bare 10 prosent er under 30 år.

87 år gamle Nils Sagstuen fra Halden var kumulert på tredjeplass på Halden pensjonistpartis liste, og lista fikk inn fire representanter. Han sitter i kommunestyret nå, og tidligere har han sittet flere perioder for Arbeiderpartiet.

85 år gamle Reidun Roland startet Røroslista, og har vært listetopp til nå. Denne gangen stilte hun som nummer to, men lista fikk bare inn en kandidat.

Høyres Johan Baumann er klar som andre vara til Buskerud fylkesting. Han er 89 år.

Gro Harlem Brundtland kom inn i Oslo. Vår tidligere statsminister er blitt 84 år, og klar for en periode i Oslo bystyre.

Nærmer seg 100 år

Det var flere personer på nærmere 100 år som sto på lister, men som ikke kom inn i kommunestyret. I Verdal sto 99 år gamle Ruth Hermann på KrFs liste. Men verken hun eller partiet kom inn. I Nordreisa sto 98 år gamle Margit Hansen-Krone på Høyres liste. Hun kom heller ikke inn. Og i Kvæfjord sto Einar Martinussen på en fellesliste for Høyre og Frp, men heller ikke han kom inn.

Powered by Labrador CMS