Nyheter
Ekspert: – Realpolitisk stort tap for Ap å miste storbyene
Det svir mer for Ap å miste storbyene enn å bli mindre enn Høyre, tror professor Anne Lise Fimreite.
Dagen etter kommune- og fylkestingsvalget ligger det an til at Ap mister makten i flere av storbyene. I Oslo har Raymond Johansen (Ap) gratulert de borgerlige med valgseier. I Bergen har Rune Bakervik (Ap) varslet at byrådet går av. Det er blått flertall i Kristiansand og Stavanger. I Trondheim er det fortsatt uavklart. I Tromsø ser det ut til at Ap beholder makten.
Samtidig viser valgresultatet at Høyre ble Norges største parti sammenlagt.
– Det er 100 år siden Ap ikke var det største partiet. Det er klart det betyr mye. Ap hadde alle storbyene, og har tapt alle sammen. Det bor mange i storbyene. Det er symboltungt å være største parti, men realpolitisk er det et større tap for Ap å miste storbyene enn at de ble et mindre parti enn Høyre, sier Anne Lise Fimreite, professor ved Institutt for politikk og forvaltning, Universitetet i Bergen.
Straffes av regjeringsmakt
Fimreite tror veldig mye av tapet til Ap skyldes at kommune- og fylkestingsvalget er et barometervalg mot det nasjonale valget.
– Regjeringen Støre er Norges mest upopulære regjering. Det er mange grunner til at det har blitt slik. Kriser på kriser, litt dårlig timing på politiske utspill. De styrer med Sp, som har sin politiske profil. Ap er upopulære nasjonalt. Jeg tror de blir straffet for det lokalt. Kanskje særlig i storbyene, der lokalpolitikken er litt mindre framtredende enn på mindre steder, sier Fimreite.
- Les også:Blå valgvind, oransje joker
Også Elisabeth Ivarsflaten, professor ved Institutt for politikk og forvaltning, Universitetet i Bergen, trekker fram misnøyen med regjeringens politikk som forklaring på Aps tilbakegang. Hun peker på at panelundersøkelser viser at velgerne er veldig bekymret for landets økonomi – et område der det ikke har vært noen synlig forbedring under Støres ledelse.
– Det er dramatisk for Ap å miste storbyene. Men historisk gjorde Ap det veldig godt sist kommunevalg. Det hang sammen med regjeringsslitasje for regjeringen Solberg. Det spesielle nå er at Høyre gjør det bra og Ap dårlig samtidig. For venstresiden som sådan – hvis man regner med Ap, SV, MDG og Rødt – så gjør de det litt svakere, mens høyresiden gjør det litt sterkere. Det er ikke dramatiske tall, selv om resultatet er dramatisk for Ap isolert sett, sier Ivarsflaten.
Ingen av de to er spesielt overrasket over valgresultatene, gitt meningsmålingene i forkant.
Venter oppvask
Ivarsflaten venter at det kommer en voldsom diskusjon og oppvask i Ap fram mot neste stortingsvalg.
– Det har det for så vidt vært hele tiden. Selv i Stavanger, som hadde en eksepsjonelt populær ordfører, som gjorde en eksepsjonelt god valgkamp, ser det likevel ikke ut til at Ap klarer å beholde styringen. Det er klart at det er dramatisk. I Finnmark går Sp voldsomt tilbake. De blir i alle fall ikke belønnet for oppsplitting av fylkene. Men i Finnmark har du Nordkalottfolket. Det er et veldig intrikat samspill mellom lokale faktorer og det regjeringen Støre har utrettet, sier Ivarsflaten.
Hun tror Ap må få orden på landets økonomi, om partiet skal ha håp om bedre resultat i stortingsvalget om to år. I tillegg tror hun at partiet må se til de kommunene der Ap har gått mot trenden – som Stavanger.
– Det er ikke bare Ap som er upopulære nå. Sp sliter i stor grad og dessuten venstresiden samlet. Hele konstellasjonen på venstresiden er i krise. Det krever noen grep å snu trenden. Siden sentralbanken bestemmer renten og mange internasjonale forhold påvirker inflasjonen, må de kanskje ta samling i bunn og vurdere om de har den beste regjeringskonstellasjonen, gitt dagens stortingsflertall, sier Ivarsflaten.