Nyheter

Karasjok-ordfører Svein Atle Somby (Ap) er enig i at Norge trenger flere helseutdannede. Han synes derimot ingenting om at partier gir valgløfter på vegne av kommuner, uten at det skal følge penger med.
Karasjok-ordfører Svein Atle Somby (Ap) er enig i at Norge trenger flere helseutdannede. Han synes derimot ingenting om at partier gir valgløfter på vegne av kommuner, uten at det skal følge penger med.

Ernas omsorgsløfte: – Urealistisk uten penger

– Det er lett å gi politiske løfter når man ikke legger ressurser i potten, sier Karasjok-ordfører Svein Atle Somby (Ap).

Publisert Sist oppdatert

I forrige uke lovte Høyre-leder Erna Solberg å kutte andelen ufaglærte i de kommunale helse- og omsorgstjenestene med 10 prosent innen 2030. Solberg understreket at valgløftet er et nasjonalt mål. Hun sa også at det ikke ville kreve ekstra overføringer til kommunene.

Ordfører Svein Atle Somby (Ap) i Karasjok, som har landets nest laveste andel helsepersonell med fagutdanning, er helt enig i målsettingen om å redusere andelen ufaglærte. Likevel rister han på hodet.

– Det er typisk at det gis valgløfter på vegne av kommunene uten at det følger penger med. Det føler kommunene på. Da nytter det ikke. Det er håpløst for oss, sier Somby.

Han sier at uten ekstra ressurser er målet urealistisk. 

På landsplan har 77,6 prosent av de brukerrettede årsverkene innen omsorgstjenesten helseutdanning. De uten helseutdanning utgjorde 32.936 årsverk i 2022, viser tall fra SSB.

Vil bli krevende

Ifølge SSB hadde 57,2 prosent av de brukerrettede årsverkene i Karasjok helseutdanning i 2022. Det er nest lavest i landet. I rene årsverk utgjør de uten helseutdanning 43,9.

Somby sier at kommunen tar inn lærlinger og forsøker å motivere de uten helseutdanning til mer skolegang. 

– Skal målet om færre ufaglærte nås, trengs det innsats på alle områder. Kommunene trenger mer penger for å utdanne. Man må også tenke mer desentralisering. Distriktskommuner sliter med å få tak i faglærte. Det er sikkert mange voksne som kan tenke seg å ta utdanning, men som ikke har råd eller ressurser til å flytte, sier Somby.

Han peker på at Karasjok har en særlig utfordring, i og med at de ønsker ansatte med samisk kompetanse.

– Utdanningen må bli bedre, særlig samisk utdanning. Vi har stor mangel både på helsepersonell og lærere, sier Somby.

Tomt prat

I Vestby hadde 68,9 prosent av de brukerrettede årsverkene helseutdanning i 2022. De uten helseutdanning utgjorde 116 årsverk. 

– Selve målsettingen er realistisk. Der er vi enige både med Høyre og våre egne. Men hvis Erna sier hun vil prioritere helsevesenet og ikke gi mer penger, så er dette tomt prat, sier Vestby-ordfører Tom Anders Ludvigsen (Ap).

Han sier at kommunene trenger penger på å drive opplæring. Og penger for å gjøre det attraktivt for folk å jobbe i helsesektoren. 

– Kommer det flere oppgaver til kommunene, må det følge penger med, sier Ludvigsen.

Han sier at Vestby har jobbet for å finne oppgaver innen helse og omsorg som ikke krever helseutdanning. Og satt personer uten helseutdanning til å utføre disse.

– Vi skal ha fagfolk der vi trenger det. Men må sykepleiere smøre brødskiver? Det er ikke nødvendig med sykepleiere i hele helsesektoren. Det kan være flere yrkesgrupper, sier Ludvigsen.

Powered by Labrador CMS