Nyheter

Abdullah Alsabeehg, varaordfører for Arbeiderpartiet i Oslo og tredjekandidat til bystyret, er i valgkampmodus på Hauketo. Han mener staten må gjøre mer for storbyenes kollektivinnsats.
Abdullah Alsabeehg, varaordfører for Arbeiderpartiet i Oslo og tredjekandidat til bystyret, er i valgkampmodus på Hauketo. Han mener staten må gjøre mer for storbyenes kollektivinnsats.

Forklarer problemer i Oslo med forskjeller

Politisk forfølgelse drev familien på flukt. Nå er Abdullah Alsabeehg varaordfører i Oslo og klar for en ny periode.FOLKEVALGT

Publisert Sist oppdatert

FOLKEVALGT

I år er det kommunevalg. Kommunal Rapport vil fram mot valget intervjue kandidater til valget, men også de som takker for seg.

  • Abdullah Alsabeehg (36)
  • Posisjon: Arbeiderpartiets varaordfører i Oslo og fraksjonsleder i samferdsels- og miljøutvalget. Tredjekandidat på bystyrelista.
  • Utdanning: Bachelorgrader i historie og offentlig styring.
  • Viktigste sak: Å gi ungdom gode muligheter i form av arbeid og utdanning.

– Hvorfor driver du med politikk?

– Politiske årsaker gjorde at familien min flyktet til Norge på slutten av 1980-tallet. Å drive med politikk har vært en del av vår historie. For min del startet det med internasjonalt engasjement. Så ble det lokale saker, blant annet kamp mot forskjeller og rasisme, arbeid i bydelsutvalget i Søndre Nordstrand. Jeg ble med i bystyret i 2011.

– Hva er du mest fornøyd med å ha fått til?

– Det er flere saker. Blant annet har jeg jobbet mye med nye Manglerud bad. Det var fint å være der sammen med datteren min i sommer og vite at vi to bare betalte 80 kroner. Prisen betyr mye for mange barnefamilier.

– Det kostet skattebetalerne en del kroner …

– Dette er viktig infrastruktur. Siste gang Oslo fikk et badeanlegg, var Holmlia bad i 1983. Det er verdt investeringen. Jeg er også fornøyd med å ha arbeidet med områdesatsing i Groruddalen og Søndre Nordstrand og en skole som klarer å redusere forskjeller selv om elevene har ulikt utgangspunkt. Her har vi klart å levere noe av det viktigste for å redusere ulikheter.

– Vold og kriminalitet i Oslo er blitt tema i valgkampen. Hvor stort er problemet, og hva skyldes det?

– Det er et problem som vi må ta på alvor, men etter å ha reist mye rundt i verden, ser jeg at Oslo er en av verdens tryggeste byer. Sammenlignet med for eksempel London, blir mange overrasket over at ungene kan leke utendørs uten at foreldrene er med, eller at sykkelen kan stå urørt utenfor blokka i 10 minutter. Men vi må satse mer på å gi barn og unge utdannelse, helseoppfølging og arbeid.

– Den siste tiden har det vært diskusjon om etnisitet forklarer en del av bråket. Gjør det?

– Dette handler om forskjeller i samfunnet og ikke hudfarge. Dette er barn og unge som har mistet håpet for framtida, og som trenger å bli fortalt at det fins muligheter. Å skape sommerjobber er eksempel på tiltak som kan gi dem håpet tilbake. Der får de mulighet til å tjene egne penger.

– Så det at ungdom med annen bakgrunn enn norske er overrepresentert i den aktuelle gruppen, betyr ikke noe?

– Nei. Hvis vi ser på kombinasjon av utdanningsnivå, arbeidserfaring og kriminalitet, er det en klar sammenheng her. Vi snakker om ungdom som er født og oppvokst i Norge, og ikke vandret inn fra et annet land. Skoleresultatene i Oslo viser også at vi har lykkes godt med integreringspolitikken. Det er et mirakel hva vi har fått til, når du ser mangfoldet og forskjeller i utgangspunktet. Samtidig har vi noen utfordringer som vi må løse.

– Du er varaordfører i hovedstaden. Har du lyst til å bli ordfører?

– Jeg er tredjekandidat for Oslo Arbeiderparti. Det er en veldig god plassering.

– Arbeiderpartiet sliter med oppslutningen. Hva er ditt beste råd for å øke den?

– Å fange opp bekymringene til folk, enten det gjelder matpriser, lommeboka, framtidstro eller eldreomsorg, og komme med konkrete tiltak. Sosialdemokratiet har alltid gått i bresjen for å gi mennesker en mulighet til å lykkes. Det skal vi fortsette å gjøre.

– Hva ville du gjort hvis du fikk være kommunalminister for en dag?

– Jeg hadde tatt tak i budsjettene til storbyene. Det er ikke tvil om at storbyene har ekstraordinære utfordringer, spesielt med kollektivtrafikken. Her tar byene et ansvar som betyr mye for pendlere utenfor. Kanskje er det samferdselsminister jeg burde ha vært.

Powered by Labrador CMS