Nyheter

Ordfører Alf Normann Hansen (SV) i Gamvik kommune mener at flere politikere i kommunen driver et spill som er helseskadelig.
Ordfører Alf Normann Hansen (SV) i Gamvik kommune mener at flere politikere i kommunen driver et spill som er helseskadelig.

Gamvik-ordfører slo alarm: – Aldri opplevd mer kaos og elendighet

Den politiske uroen i Gamvik har vært så kraftig at ordføreren valgte å slå alarm. Han mener at enkelte politikere driver administrasjonen til vanvidd.

Publisert Sist oppdatert

– Situasjonen har vært uholdbar, og folk ville ha noe annet enn bare bråk. Det var en frustrasjon jeg måtte gi uttrykk for, og jeg mener det var ryddig, sier ordfører Alf Normann Hansen (SV).

«Driver ansatte til vanvidd»

I forkant av kommunestyrevalget i Gamvik har det vært kraftig uro i både politikken og i administrasjonen. Kommunedirektøren har sagt opp sin stilling. Rett før valget sendte topplederen en bekymringsmelding til ordføreren om at administrasjonen opplever det politiske ordskiftet som helseskadelig, og at etatssjefene derfor nekter å stille i politiske møter. Dette førte til at ordføreren mente at nok er nok.

«Erfaringen jeg har gjort meg er at det politiske spillet som enkelte driver nå er helseskadelig. Jeg opplever at de ansatte blir syke», skrev ordføreren i en e-post til alle ansatte og folkevalgte rett før kommunestyrevalget.

Han oppfattet at kommunen var preget av kaos og elendighet.

«Som folkevalgte har dere påtatt dere et stort ansvar, det har jeg respekt for. Men jeg har liten respekt for måten enkelte driver administrasjon og medpolitikere til vanvidd. I min tid som ordfører har jeg aldri vært i nærheten av å oppleve mer kaos og elendighet enn dette», skrev ordføreren til de folkevalgte i kommunen.

Synes lite om innspillet

Leder i Gamvik Ap, Ragnhild Vassvik, reagerer på at ordføreren har sendt e-posten til både folkevalgte og ansatte i kommunen.

– Jeg synes ordføreren må bestemme seg for om han opererer som kommunedirektør, eller som ordfører. Det er også vanskelig å vite både hvem og hva konkret ordføreren sikter til. Jeg synes lite om en slik e-post, og jeg opplever at det var et innspill i valgkampen der SV ønsker å vise omsorg for de ansatte, sier Vassvik.

Kommunal Rapport har spurt Sp-politiker Marius Nilsen om en kommentar til ordførerens e-post. Han har ikke svart på vår henvendelse.

Ber om å senke stridsøksene

I sin e-post til folkevalgte og ansatte viser ordføreren til at både lokalpresse og Kommunal Rapport har rettet blikket mot Gamvik. Ordføreren viser til at han har fått flere telefoner fra andre kommuner som lurer på hva som er galt med Gamvik.

«Dersom dere vil Gamvik kommune vel, ja så senk stridsøksene slik at ansatte får tilbake arbeidsro og trygghet. Fortsetter dere i samme spor, er jeg redd dette kan få fatale følger for sårbare individer og for kommunens omdømme», skriver ordføreren.

Han viser til at ansatte og folkevalgte plikter å utføre sine oppgaver og opptre utad på en etisk forsvarlig måte.

«Slik jeg oppfatter situasjonen er kommunens etiske retningslinjer vedtatt av kommunestyret 3. mars 2022 brutt på flere punkter», skriver ordføreren.

SV gikk fram

Valgresultatet i Gamvik viste at Ap ble største parti med 42,5 prosent av stemmene. Dette var en svekkelse på 4,6 prosentpoeng siden forrige valg. SV kapret 37,7 prosent av stemmene og gikk med dette fram 5,2 prosentpoeng siden forrige valg. 

Ap blir sittende med 6 representanter i kommunestyret, og SV med 5. Sp og Frp sitter med hver sin representant, og hvem disse partiene støtter vil avgjøre hvem som blir ordfører i den kommende perioden.

– Vi øker vår oppslutning, og Ap svekker sin. Velgerne har med dette gitt oss gode tilbakemeldinger. Det blir samtaler med partiene denne uka, så får vi se hva som skjer videre, sier Normann Hansen.

Powered by Labrador CMS