Nyheter

Mathias Bernander, Kristiansand Høyres ordførerkandidat, og Erna Solberg under høyrelederens besøk i byen.
Mathias Bernander, Kristiansand Høyres ordførerkandidat, og Erna Solberg under høyrelederens besøk i byen.

I Agder blir de blå blåere: – Alle sier jeg sitter stille i båten, men vi jobber steinhardt

Det skyller en blå bølge langs kysten. Vi ble med da Erna Solberg besøkte Høyre-politikere på Sørlandet, med fire budskap i bagasjen.

Publisert Sist oppdatert

Meningsmålingene viser solide målinger for partiet lokalt, og Høyre-folk skal gjøre mye dumt i høst om ikke dette holder helt inn til valget. 

Varierende målinger den siste tida til tross: Det ser ut til å kunne bli partiets beste kommunevalg siden tidligere partileder Erling Norvik ropte «Hiv dokker i kalosjan» i kommunevalget i 1979. Den gang fikk partiet 29,2 prosent. På siste prognose fra analytiker Svein Tore Marthinsen for august ligger partiet an til 29,9 prosent.

Erna Solberg bruker ikke kalosjer, men derimot en behagelig buss hvor hun reiser landet rundt og møter lokale kandidater. Hun har skrellet vekk de mest kontroversielle sakene som flere kommunesammenslåinger og sårbare småkommuner, og konsentrerer seg om frivillige organisasjoner, møter med næringslivet og tiltak for barn og unge.

Havvind i Kristiansand

I Kristiansand seiler partiets kandidat Mathias Bernander i medvind, med 30 prosent av stemmene på siste meningsmåling fra den nystartede avisen KRS. Med de vanlige borgerlige samarbeidspartnerne Frp, Venstre og KrF, ligger han trygt over 50 prosent. 

Ap har hatt en vanskelig periode med mye oppmerksomhet rundt kommunesplitting og et hardt og usørlandsk debattklima. Bernander kan bare gå rundt og smile og ellers sitt stille i båten. Eller?

– Alle sier jeg sitter stille i båten, men vi jobber steinhardt. Jeg er rundt og snakker med folk hver dag, sier 34-åringen. Han henger på Erna når Kommunal Rapport møter ham under Solbergs sørlandsturné. 

Først i møte med næringslivet som vil snakke om rammebetingelsene for havvind, turisme og Sørlandschips. Så til sommerskole med matlaging, og til slutt fotballklubben Våg, som har satt ned kontingenten fra 2.000 til 50 kroner og fått 100 nye medlemmer i et lavinntektsområde av byen.

Erna Solberg og høyres ordførerkandidat i Kristiansand, Mathias Bernander, besøker Våg fotballklubb.

Bernander vil gjerne snakke om eiendomsskatten, som i Kristiansand er på 2,1 promille uten bunnfradrag. Den skal ned. Men hvor mye?

– Jeg vil ikke si hvor mye, vi er tross alt et ansvarlig parti som ikke vil gjøre store omveltninger på kort tid. Men den skal ned så folk får litt ekstra i lommeboka, sier Bernander.

Erna og eiendomsskatten

Erna Solberg snakker ikke så mye om eiendomsskatten.

– Det er ikke nasjonal Høyre-politikk å fjerne eiendomsskatten, sier hun. 

– Men vi mener den bør holdes nede. Vi respekterer at det forskjeller her i landet, og at noen kommuner trenger eiendomsskatten, men den bør altså være så lav som mulig, påpeker hun.

Solberg og Høyre har fire budskap de reiser rundt med denne valgkampen. Det første handler om folks lommebøker. Lavere skatter, avgifter og gebyrer i kommunene kan bidra til at folk får litt mer å rutte med. Det er også lansert en meny av lokale klimakutt. Så er det skoleutspillet – at det skal bli færre ufaglærte lærere i skolen.

– Det fjerde vi lover er at saksbehandlingstiden skal ned, særlig på byggesak, sier Solberg.

– Hvordan kan du love dette når du verken har regjeringsmakt eller skal stille til valg i en kommune?

– Dette er saker som er vedtatt på Høyres landsmøte. De kan tilpasses lokalt av våre kommunepolitikere. Så det regner vi med at de gjør, sier Solberg.

Hun har også et femte løfte. Og det gjelder eldreomsorgen i distriktskommuner.

– Det må bygges flere omsorgsboliger nær sentrum i distriktskommuner så eldre kan klare seg lengre hjemme. Kommunene må ta større ansvar for at det skjer, og det må nok et statstilskudd til. Et hus kan ofte være mindre verdt enn en ny leilighet i en distriktskommune, og da må folk få hjelp til å flytte sentrumsnært, mener Solberg.

Mekking i Lillesand

Vil Lillesand vise fram sin perlerad av hvite velstelte hus langs sjøen? Nei. Ordfører Einar Holmer-Hoven (H) vil ha med Erna på mekkeverksted for ungdom for å vise hva som trengs for dem som ikke er så glad i den teoritunge ungdomsskolen, og for dem som vil ha et sted å henge på fritiden.

Høyreleder Erna Solberg på omvisning på Mekkegruppa aktivitetssenter i Lillesand.

I Lillesand har Høyre hatt ordføreren sammenhengende siden 1976. Einar Holmer-Hoven har tatt over etter Arne Thomassen, som nå er fylkesordfører i Agder. Thomassen er også med på denne rundturen. Han er Høyres eneste fylkesordfører i dag, men etter valget kan det bli flere partikollegaer, kanskje så mange som seks-syv av fjorten. 

Thomassen er opptatt av bemanningsproblemene i kommunesektoren. Det er tema i alle byene vi stopper innom.

– Stabil og trygg styring, sier Holmer-Hoven. 

– Det blir det viktigste for Lillesand i neste periode. Og ingenting tyder på at Høyre vil miste grepet om Lillesand. Med borgerlige samarbeidspartnere sitter ordføreren trygt.

Men ordføreren har også noe annet han har lyst til å få til.

– Vi trenger flere boliger tilrettelagt for eldre. Leilighetskomplekser med et sosialt bomiljø, sier Holmer-Hoven.

Soft-is i Grimstad

Nottos kiosk ved småbåthavna i Grimstad er en lokal institusjon, og her kjøper Erna seg en stor soft-is under sin sørlandsturné. Høyre-ordfører Beate Skretting vil vise Erna tiltak for personer som sliter med rus og psykiatri.

– Jeg valgte å invitere Erna med til å møte Sammensenteret, Rasteplassen og Gatelaget fordi det er tre viktige aktører som kommunen har et godt samarbeid med, sier Skretting.

Ordfører Beate Skretting tok med Erna Solberg på byvandring i Grimstad.

- Både Sammensenteret og Rasteplassen deler ut matposer, og de har opplevd økt etterspørsel det siste året. Det er mange som sliter i samfunnet. Vi ser viktigheten av frivilligheten og den verdifulle jobben de gjør, sier Skretting.

Gatelaget er et fotballag for personer med rusproblemer, og Erna kjenner godt til dem. De var på statsbudsjettet da hun satt ved roret.

Skretting kan også glede seg over gode målinger, selv om den siste er fra juni.

Batterifabrikk i Arendal

I Arendal står Høyres ordførerkandidat Linda Dagestad Øygarden klar i mørkeblått. Hun hilser Erna med klem. Grilling og vandring i Arendal sentrum står på programmet. Seilskutene er kommet til byen med Tall Ships race. Målingene er gode for Høyre i Arendal også. Opp 10 prosentpoeng fra forrige valg. Men om det holder til at Øygarden tar klubba fra Robert Cornels Nordli (Ap), kommer mye an på samarbeidspartiene på borgerlig side.

– KrF går ofte dit de får makt, de har sittet i posisjon i Arendal i 20 år, så vi får se om vi får lokket Venstre og KrF over til oss. Denne perioden samarbeider Venstre, KrF, Ap og Sp, sier Øygarden.

De store partiene i byen er enige om hva som blir en av de viktigste oppgavene i neste periode – nemlig etablering av batterifabrikken.

Arendal skal få en kjempefabrikk med 2.500 ansatte som skal lage bilbatterier for verdensmarkedet. Mellom åtte og ti tusen nye innbyggere vil flytte til arendalsområdet, og det å legge til rette for veksten krever stø styring.

Erna Solberg og ordførerkandidat Linda Øygarden møtes med en klem i Arendal. Pressesjef Cato Husabø Fossen følger med.

- Et styringsdyktig flertall blir viktig denne perioden. Så langt har bystyret stått samlet, men når vi kommer til enkeltsakene i den store etableringen, kan det bli en del uenighet, sier Øygarden.

 Batterifabrikken krever enorme arealer. Det går utover både etablert bebyggelse og natur.

– Vi må også sørge for at tjenestene holder tritt med veksten, og at vi har tilpasset tjenestene etter behovet, om det er sykehjemsplasser, fastlege, haller, fritidstilbud eller skole, sier Øygarden, som også er opptatt av at Arendal får et nytt helsehus.

Ønsker kanalåpning

Kanalbyen Arendal er saken Høyre velger å ta fram i sin valgkampåpning. Den handler om en åpning av kanalene som i dag ligger under byens asfalt. Hvis du synes du har hørt det før, så stemmer sikkert det. Planene har vært der i årtier, ja i minst 30 år.

– Det er kanskje den lengstlevende byplanen i Norge som ikke er blitt realisert. Det vi vil lansere er at det må være et prosjekt som løses som et samarbeidsprosjekt mellom næringslivet, private og det offentlige, sier ordførerkandidaten til Arendal Høyre.

Høyrebussen tar kvelden i Arendal. Partilederen er godt i gang med valgkampen før konkurrentene. Valgdagen kan ikke komme fort nok for Høyre.

Powered by Labrador CMS