Nyheter

– Vi vil inngå valgteknisk samarbeid mange steder, sier partileder Owe Ingemann Waltherzøe (INP).
– Vi vil inngå valgteknisk samarbeid mange steder, sier partileder Owe Ingemann Waltherzøe (INP).

INP kan komme på vippen i åtte fylker: – Vi må se hvem vi kan stole på

Industri- og næringspartiet (INP) kan avgjøre hvem som blir fylkesordfører i hele åtte fylker. Men hvem de vil støtte, er helt i det blå.

Publisert Sist oppdatert

Valganalytiker Svein Tore Marthinsen har beregnet at det nye Industri- og næringspartiet kan komme på vippen i halvparten av fylkene etter valget. 

I Østfold, Buskerud, Vestfold og Vestland er det Høyre og de blå partiene som må fri til INP. I Nordland, Troms og Finnmark må de rødgrønne ta en prat med det nye partiet for å få flertall.

– Om dette blir det endelige resultatet, kommer an på mobiliseringen den siste uka. Ettervalgsforhandlingene og samarbeidsevnen til INP vil avgjøre utfallet, sier Marthinsen.

Tradisjonelt samarbeid

Høyres fylkesordførerkandidat i Østfold, Thor Hals, sier at han satser på et tradisjonelt samarbeid.

– INP er rimelig utilgjengelige, og de har sagt de ikke vil stemme på noen ordfører. Så vi vet ikke hva de vil gjøre her i Østfold. De står et stykke fra oss politisk, sier Hals.

I Buskerud går Høyres Tore Opdal Hansen også for et tradisjonelt samarbeid. Høyre har laget en samarbeidsavtale med Frp og KrF. I avtalen står det:

«Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti ønsker å stå sammen, for å etablere en ny politisk retning i Buskerud fylke, om velgerne gir oss muligheten ved valget 11. september.»

– Det betyr at partiene i så fall vil arbeide sammen i et nytt politisk lederskap og søke enighet, spesielt i de store sakene som budsjett og planer. Samtidig vil vi invitere til et bredt politisk samarbeid, når det ligger til rette for det, sier Hansen.

Vil lære

Partileder Owe Ingemann Waltherzøe sier partiet vil jobbe fra sak til sak i både fylkesting og kommunestyrer.

– Flere steder vil vi inngå tekniske samarbeid for å fordele verv. Vi vil gjerne inn i formannskap, kontrollutvalg og sosial- og omsorgsutvalg. Men vi er også tydelige på at vi skal lære denne første perioden. Mange av oss er nye. Vi må se hvem vi kan stole på og hvem vi ikke kan stole på, sier han.

Når det gjelder ordførere og fylkesordførere vil INP først stemme på sine egne kandidater. Så vil saker og fordeling av verv avgjøre hvilke ordførere de stemmer på sekundært.

– For eksempel der Arbeiderpartiet har sagt at de er imot vindturbiner, der har vi et utgangspunkt for å sette oss ned med dem. Men hvis de er for eiendomsskatt, blir det verre, sier Waltherzøe.

INP vil ut av EØS-avtalen og vil jobbe mot implementering av EU-direktiver.

– For eksempel det nye direktivet som vil oppgradere boliger til energistandard E innen 2030 vil vi kjempe hardt imot. Det vil gi stor utgifter til vanlige boligeiere, og vil ramme dem med de dårligste boligene hardest, sier Waltherzøe.

Powered by Labrador CMS