Nyheter

Ordfører Saxe Frøshaug (Sp) skjenker kaffe til to velgere som allerede har stemt på han. Tove Omvik Aune og Hans Olav Aune mener dette valget er et ordførervalg.
Ordfører Saxe Frøshaug (Sp) skjenker kaffe til to velgere som allerede har stemt på han. Tove Omvik Aune og Hans Olav Aune mener dette valget er et ordførervalg.

Kan Saxe redde klubba i Sps største kommune?

Indre Østfold er Senterpartiets største kommune og landets største jordbrukskommune. Men det spørs om ordfører Saxe Frøshaug (Sp) klarer å stå imot høyrebølgen og å utfordre Petter Schou.

Publisert Sist oppdatert

– Sist tok vi inn seks prosentpoeng den siste uka, sier Saxe Frøshaug, og kjører ut med den grønne benken for fange velgere med kaffe og prat. 

Han ble overraskende ordfører for den nye sammenslåtte storkommunen han var imot ved valget i 2019. Hele 31 prosent stemte Senterpartiet i Indre Østfold. Fem kommuner – en Sp-kommune og fire Høyre kommuner ble til Indre Østfold, og alle trodde Høyre skulle vinne. Men Frøshaug red høyt på en nasjonal Senterpartibølge. Det var den gang partileder Trygve Slagsvold Vedum var helt med kaffekopp og kneggende latter.

Lite drahjelp

Denne gangen har det ikke vært så mye drahjelp å få fra Senterpartiet sentralt.

– Vi må gjøre jobben selv, og har forsøkt sa godt vi kan å distansere oss fra de negative strømningene som har rammet Senterpartiet sentralt etter at strømpriskrisen traff landet, sier Frøshaug.

Trygve Slagsvold Vedum har vært i Indre Østfold i valgkampen to ganger. Det å beholde ordføreren i en kommune med nesten 47.000 innbyggere som attpåtil er Norges største jordbrukskommune, er viktig for partiet. Indre Østfold er Sps største kommune.

– Jeg opplever at holdningene til Vedum og Senterpartiet nå er i ferd med å bedre seg hos folk flest, og jeg synes besøkene har blitt fine markeringer, både for han og oss, sier Frøshaug.

Varaordfører Kathrine Hestø Hansen (Ap) og ordfører Saxe Frøshaug (sp) skryter av at de har landets beste ordfører/varaordfører-samarbeid. Og hvem vet, kanskje bytter de jobber etter valget?

Fra 31 til 19 prosent

Det har ikke vært måling siden midten av august i Indre Østfold. Da fikk Senterpartiet 19 prosent, Ap 14, og Høyre 28 prosent. Men 31 prosent vil ha Frøshaug som ordfører og 19 prosent vil ha Høyres Petter Schou. Schou tror han skal dra i land seieren denne gangen.

– Vi kan samarbeide med Venstre, KrF og Frp, sier Schou. Han er på et av partiets to valgkampkontorer som er betjent på alle hverdager. Schous blide ansikt er på plakater overalt.

– Jeg begynner å bli lei av å se trynet mitt på alle veggene, og når jeg åpner avisen, ler han. 

– Men barnebarna synes det er morsomt. 

Schou var ordfører i tidligere Spydeberg kommune, lege og nå pensjonist med diverse verv. Han synes valgkampen har dreid seg mye om skole.

Indre Østfold har 23 skoler. Struktur og oppgradering av skolene har vært et hovedtema. Høyres Petter Schou mener to-tre fådelte skoler kan legges ned. Sp og Ap vil beholde alle. Eldreomsorg har også vært diskutert. Schou mener kommunen bør bygge demenslandsby.

– Vi har tusen demente i kommunen i dag. Det vil øke kraftig fram til 2030. Vi kan ikke bare låse dem inne i andre etasje på sykehjemmet. Helt nye grep må til, sier han.

Petter Schou og Høyre har hatt gode meningsmålinger. 75-åringen tror han skal klare å dra seieren i land for borgerlig side.

Grønn benk

– Vi har ikke like mye penger å bruke på valgkamp som Arbeiderpartiet og Høyre, sier Frøshaug. Den grønne benken og kaffekanna får duge. Og noen annonser i lokalavisa. 

Når han rigger seg til i Mysen, kommer raskt pensjonist og bonde Torstein Riiser. Han har en sak han vil ta opp med ordføreren. Han er ikke fornøyd med arbeidet som er gjort med den nye arealplanen. Det har gått for fort, synes han, og han har ikke fått med mottak for masser til gjenvinning som finnes på gården hans.

Frøshaug må bare innrømme at han ikke kjenner så godt til akkurat den delen av prosessen.

– Nei, det er nok mye du ikke kjenner til, sier Riiser, og gir Frøshaug en lang og grundig innføring i problemene han har støtt på når han ville gi sine innspill til arealplanen.

– Planen kommer til å bli rullert raskt. Du kan spille inn deponiet på nytt, sier Frøshaug. Men Riiser gir seg ikke. Dette haster.

Klarte Frøshaug å kapre en stemme hos Riise som er tidligere KrF-er?

– Han ga en liten åpning, så kanskje han får min stemme, sier Riiser før han går.

Langt enklere er det i Askim sentrum. Her treffer Frøshaug kusinen sin Tove Omvik Aune og mannen hennes Hans Olav Aune. De har alt stemt, og selvfølgelig på slekta.

– Det er et ordførervalg i år. Og vi har stemt på Saxe, sier Hans Olav Aune.

Basseng og bilsportbane

Arealplanen som skal samle arealplaner fra de fem tidligere kommunen til en, har skapt engasjement – som ordføreren får erfare på den grønne benken. Ellers ønsker folk seg et basseng i Mysen. Askim har Østfolds største badeland. Ny bilsportbane har vært planlagt i årevis. Ikke alle er enig i at den skal prioriteres. En angitt tomt ligger i en myr, og nå er det som kjent myras tur til å bli vernet.

Men det som kan bli det vanskeligste for Ap og Sp er å finne samarbeidspartnere. Verken varaordfører Kathrine Hestø Hansen eller Frøshaug vil si hvem de kan samarbeide med. For det er helt sikkert at Ap og Sp ikke får flertall sammen, slik de har hatt denne perioden.

– Vi har ikke eiendomsskatt for boliger og fritidshus. Det skal vi heller ikke ha. Det er rett og slett umulig for oss med en samarbeidsavtale som innebærer eiendomsskatt. Nå må vi først se valgresultatet, så får vi forhandle med de partier som står nærmest oss, sier Frøshaug.

Saxe Frøshaug (Sp) møter velger Torstein Riise på den grønne benken. Riise vil snakke om arealplanen.

Sammenslått kommune

Indre Østfold er delvis tvangssammenslått. Likevel har første periode av kommunens liv gått bra. Varaordfører Hansen tror det er fordi de har vært veldig bevisst på alle deler av kommunen må ses og få noe. Det er for eksempel aktivitet på alle rådhusene. Teknisk avdeling er ett sted, helse og sosial et annet sted. Men noen er fremdeles ikke fornøyd med prosessen som første til sammenslåing. Ved dette valget stiller Folkets stemme til valg. De er en lokal liste som vil ha folkeavstemning om oppløsning av storkommunen.

I mange sammenslåtte kommuner ville det vært en sak Senterpartiet ville hoppet på. Men ikke i Indre Østfold. 

– Senterpartiet innså tidlig at kommunesammenslåingen ville bli nærmest umulig å reversere. Vi har isteden gitt en lovnad til våre innbyggere om at vi skal utvikle en desentralisert storkommune, der alle byer, tettsteder og grender får ta del i vekst og utvikling. Skal Indre Østfold lykkes må vi rett og slett utnytte alle de fortrinn og muligheter som finnes i hele kommunen, avslutter Frøshaug.

Powered by Labrador CMS