Nyheter

Fagsjef Dag-Henrik Sandbakken i KS mener at folkevalgte må akseptere demokratiske spilleregler.
Fagsjef Dag-Henrik Sandbakken i KS mener at folkevalgte må akseptere demokratiske spilleregler.

Råder misfornøyde Ap-ere til å underkjenne valget

Man må forvente at folkevalgte følger demokratiske spilleregler, mener Dag-Henrik Sandbakken, fagsjef for KS folkevalgtprogram.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag ble det konstituerende møtet i Gratangen avblåst, fordi sju av 15 representanter ikke møtte opp. Bakgrunnen var at mindretallet hadde klaget på gjennomføringen av valget – en klage som Kommunal- og distriktsdepartementet avviste rett før konstitueringen.

Tre av de sju meldte forfall, mens fire lot være å møte opp.

– Folkevalgte har ikke bare møterett, men også møteplikt. Den første saken det nye kommunestyret skal behandle, er godkjenning av valget. Hvis man har benyttet seg av klageadgangen og ikke fått medhold, kan man stemme imot godkjenning av valget, sier Dag-Henrik Sandbakken, fagsjef for KS folkevalgtprogram.

– Gå videre

Kommuneloven krever at minst 2/3 av medlemmene må være til stede for at kommunestyret eller fylkestinget skal kunne konstituere seg.

Ifølge Tor Allstrin, leder av KS advokatene, kan kommunestyret imidlertid godkjenne kommunevalget med simpelt flertall.

– Når kommunestyrets flertall har godkjent valget, så må man akseptere det og gå videre. Det er en grunnleggende regel i det norske demokratiet at flertallet bestemmer. Det må man akseptere som folkevalgt, sier Sandbakken. 

Blir interimsstyre

Kommuneloven krever også at kommunestyret konstituerer seg seinest 31. oktober i valgåret. Men hva skjer hvis kommunestyret ikke klarer det?

– Konsekvensen er at det gamle kommunestyret fortsetter, inntil man får satt det nye, sier Allstrin.

Søndag avholdt styret i Gratangen Ap møte, der de besluttet å stille på det konstituerende møtet tirsdag. Det melder Arild Kristiansen, leder av Gratangen Ap, i en SMS til Kommunal Rapport mandag morgen.

Powered by Labrador CMS