Nyheter
Snytt for ordføreren: – Måtte ta en springtur for å avreagere
Forhandlinger om makt pågår fortsatt i mange kommuner. I Skaun ble Arbeiderpartiet snytt for ordføreren i tolvte time.
– Dette viser at det kun er konstituering som setter endelig punktum, sier Lars Arne Pedersen i Skaun Ap.
Skaun Ap fikk 22 prosent av stemmene ved årets kommunevalg. Allerede på valgnatta ble det skrevet en intensjonsavtale mellom Ap, Høyre, SV og KrF, og Aps Tove Sommerschild ble utropt til ordfører.
Etter et par runder i forhandlingsrommet ble det, ifølge Pedersen, enighet om en politisk plattform. Denne skulle undertegnes onsdag denne uka. Stor ble derfor overraskelsen da KrF på tirsdag gir beskjed om at de heller vil samarbeide med Sp, Bukviklista og Frp.
– Politikk generelt er et rått spill, og her har vi vel opplevd nok noe av det råeste vi har sett, sa Pedersen til Avisa Sør-Trøndelag etter KrFs kuvending.
Måtte ut og løpe
Det står han fortsatt for.
– Jeg har opplevd mye rart etter valg, men jeg har aldri opplevd at noen trekker seg etter å ha vært med så langt, sier han til Kommunal rapport.
Pedersen har vært i politikken i 30 år. Han forteller om et godt forhandlingsklima i de tre møtene partiene hadde.
– Det var gode diskusjoner, åpenhet og god tone. Vi gjorde et godt forsøk, men nådde dessverre ikke fram.
Han legger ikke skjul på at skuffelsen var stor da de fikk beskjed om at KrF trakk seg.
– Jeg måtte ta en springtur for å avreagere, sier Pedersen.
Nå er han opptatt av å se framover.
– Vi må vise vår politikk og vårt alternativ. Det vil bli spennende å se hvordan klimaet blir i kommunestyret, sier Pedersen.
Konstitueringen i Skaun skjer den 17. oktober.
- Les også:Kommunevalget: MDG ribbet for makt
Populært vippeparti
Skaun KrFs ordførerkandidat og lokallagsleder, David Sørli Nielsen, bekrefter at det var en god tone i forhandlingene med Ap, Høyre og SV. Han skryter også av den politiske plattformen.
– Den var god, men den er enda bedre nå. I tillegg fikk vi uttelling i verv, sier Nielsen.
Han forteller at Skaun KrF blant annet gikk til valg på stram økonomistyring, slik at kommunen kan bygge kapital for å styrke eldreomsorgen.
– Vi er et vippeparti med mange venner. Vi kan samarbeide med alle partiene. Det gjorde vi i forrige periode, sier Nielsen.
I mål i Færder
I flere kommuner pågår det fortsatt knallharde forhandlinger, mens andre er i ferd med å komme i mål. Så langt står 35 kommuner fortsatt uten ordfører, ifølge Kommunal Rapports ordføreroversikt.
I Færder ble Høyres Tom Mello valgt til ordfører på et konstituerende kommunestyremøte tirsdag, etter å ha vunnet dragkampen om Industri- og næringspartiet (INP). INP fikk to mandater etter valget. Høyre og Arbeiderpartiets blokker har vært like store, mens INP har vært splittet.
Under forhandlingene ble Mello utnevnt som ordfører to ganger, men det er ikke før nå at han kan henge ordførerkjedet rundt halsen.
Valgkaoset i Færder har blitt lagt merke til.
– En blanding av komikveld og polsk riksdag, uttalte stortingsrepresentant Kårstein Eidem Løvaas (H) til NRK.
Pressemelding om samarbeid
Heller ikke Hammerfest har ordføreren kommet på plass. Selv om mye tyder på at det går mot et borgerlig flertall (H, Frp, KrF og Partiet Nord), har ikke Ap, SV, MDG og Rødt gitt opp kampen om å få noen over på sin side.
Denne uka sendte de fire partiene ut en pressemelding der de inviterer til et rødgrønt samarbeid de neste fire årene.
– Som et alternativ til en ordfører fra borgerlig side, ønsker vi å gå sammen for å finne en ordfører fra rødgrønn side. Vi tar gjerne imot andre partier om de skulle søke seg til oss for et flertallsalternativ, skriver partiene i pressemeldingen.
I Karmøy forhandles det fortsatt for harde livet. Her fikk Frp nesten 20 prosent av stemmene etter valget. Partiet har hatt samtaler med flere mulige alliansepartnere. Nå har Frp og Rødt funnet fram til hverandre, men fortsatt så mangler ett mandat for å kunne få ordføreren.
Alle kommunestyrer må konstituere seg i løpet av oktober.