Nyheter

Fylkesvaraordfører i Trøndelag, Tomas Iver Hallem (Sp), rykker opp til fylkesordfører, til tross for stor tilbakegang for Senterpartiet i Trøndelag.
Fylkesvaraordfører i Trøndelag, Tomas Iver Hallem (Sp), rykker opp til fylkesordfører, til tross for stor tilbakegang for Senterpartiet i Trøndelag.

Sp gikk kraftig tilbake, men får tre fylkestopper

Senterpartiet har fått tre av fjorten fylkestopper selv om tilbakegangen er stor. I Trøndelag får Tomas Iver Hallem (Sp) klubba med bare 11,8 prosent oppslutning.

Publisert Sist oppdatert

Senterpartiet gikk tilbake i alle fylkene etter et brakvalg i 2019, men har likevel klart å forhandle til seg fylkesordførere og en fylkesrådsleder.

I Trøndelag er Tomas Iver Hallem (Sp) blitt fylkesordfører, med 11, 8 prosent av stemmene. Det er tilbake 9, 6 prosentpoeng for Sp siden valget i 2019. Høyre får varaordføreren, men Ap ble det største partiet med 27,3 prosent av stemmene, og Høyre fikk 22,6 prosent. I Trøndelag står seks partier bak flertallet: Høyre, Sp, V, KrF, Pp og INP.

Bytter på toppverv

I Vestland fortsetter Jon Askeland (Sp) som fylkesordfører, til tross for at Sp bare fikk elleve prosent av stemmene. De gikk tilbake 4,8 prosent. Flertallet er dannet av Ap, Sp, SV, KrF, V og MDG.

I Nordland er det laget opp til en skikkelig rullering av verv i fylkesrådet. De første to årene skal Svein Eggesvik (Sp) være fylkesrådsleder. Etter to år tar Høyre over. I Nordland fikk Sp 12,9 prosent og gikk tilbake 9,1 prosentpoeng fra 2019-valget.

Disse er ikke klare

Ikke alle fylkene er klare med fylkesordfører, fylkesråd og politiske avtaler. Det mangler tre av fjorten. Troms og Finnmark forhandler ennå. Akershus er heller ikke klar, men med nesten 36 prosent til Høyre skal det mye til for at ikke Anette Solli (H) blir ny leder av fylkesrådet.

I Troms fortsetter trolig Arbeiderpartiet, som endte med 24,1 prosent av stemmene. I Finnmark gjorde Nordkalottfolket, tidligere Finnmarkslista, og Ap de beste valgene. Hvem som får fylkesordføreren i Finnmark, er altså uvisst.

Powered by Labrador CMS