Byrådet vil fortsette byggingen av Deichmanske bibliotek i Bjørvika, ifølge NRK. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Byrådet vil fortsette byggingen av Deichmanske bibliotek i Bjørvika, ifølge NRK. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

NRK: Oslo-byrådet vil bygge Deichmanske

Byrådet i Oslo har besluttet å fullføre byggingen av Deichmanske bibliotek, etter det NRK erfarer.

Nye Deichmanske hovedbibliotek

* Oslo kommune vedtok i 2013 å bygge et nytt hovedbibliotek for Deichman. Det nye biblioteket skal ligge i Bjørvika mellom Oslo S og Operaen. Det skulle opprinnelig stå klart innen 2017, men er nå utsatt til 2019.

* Kostnadssprekk og forsinkelser har i høst fått byrådet til å gjennomgå prosjektet på nytt. I oktober opphevet Oslo kommune kontrakten med Atlant Entreprenør for det nye biblioteket.

* Prisen på det nye biblioteket skulle i utgangspunktet være 2,6 milliarder kroner. En rapport fra Holte Consulting konkluderer med at prisen kan komme til å bli på over 3,1 milliarder kroner.

* En utredning laget av Kulturbyggene Bjørvika anslår samtidig at det kan koste kommunen mellom 600 og 700 millioner kroner å stoppe prosjektet.

 

(Kilder: Oslo kommune, NRK) (©NTB)

Det nye byrådet har vurdert å skrinlegge prosjektet på grunn av en kostnadssprekk, men har konkludert med at byggingen skal fortsette, ifølge NRKs opplysninger.

– Den viktigste konklusjonen er at byrådet etter en gjennomgang nå av hele prosjektet, ulike alternativer, hva det eventuelt ville koste å skrinlegge planene om et nytt hovedbibliotek i Bjørvika, har kommet fram til at man fortsetter og gjennomfører byggingen av et nytt hovedbibliotek i Oslo, sier NRKs kommentator Magnus Takvam.

Ifølge ham ville det vært krevende politisk å forsvare en beslutning om å skrinlegge prosjektet.

Dyrt å skrinlegge

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) vil holde en pressekonferanse onsdag ettermiddag for å informere om hvilke planer det nye byrådet har for nye Deichmanske hovedbibliotek.

På oppdrag fra byrådsavdelingen i Oslo kommune lagde Kulturbyggene Bjørvika (KIB) i fjor en beregning på hva det ville koste å stoppe utbyggingen av Deichmanske. Ifølge KIB ville det på denne tiden i fjor kunne koste kommunen mellom 600–700 millioner kroner å stoppe prosjektet.

Før helgen leverte Kultur- og idrettsbygg og Kulturetaten, på oppdrag fra byrådet, sine rapporter der de er bedt om å finne andre løsninger for Deichman enn det påbegynte hovedbiblioteket i Bjørvika.

– Fullstendig galskap

I slutten av november ble det kjent at byrådet skulle se på alternativer til å fortsette byggingen av det nye biblioteket. Hvis byrådet hadde bestemt seg for å stanse byggingen, skal en av de alternative løsningene ha vært omdisponering av tomta til andre formål.

Utredningene antas også å inneholde vurderinger av hvorvidt Deichman kan klare seg uten nytt hovedbibliotek.

Prisen på det nye biblioteket skulle i utgangspunktet være 2,6 milliarder kroner. En konsulentrapport fra i vår viste at prisen kan komme til å runde 3,1 milliarder kroner.