– Finansministeren og jeg vil nå gå gjennom det norske regelverket for å sikre at det ikke går lenger enn det EØS-avtalen krever, sier kulturminister Thorhild Widvey (H) til NTB. Foto: Ilja C. Hendel
– Finansministeren og jeg vil nå gå gjennom det norske regelverket for å sikre at det ikke går lenger enn det EØS-avtalen krever, sier kulturminister Thorhild Widvey (H) til NTB. Foto: Ilja C. HendelIlja C. Hendel
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Ny regelsjekk kan hindre momssmell for kulturhus

Regjeringen går gjennom regelverket for å finne ut om det kan foretas endringer slik at kulturhus likevel kan få momskompensasjon.

Skatteetaten krever nemlig at store kulturbygg i Stavanger og Kristiansand betaler tilbake totalt 550 millioner kroner de har fått i momskompensasjon.

– Finansministeren og jeg vil nå gå gjennom det norske regelverket for å sikre at det ikke går lenger enn det EØS-avtalen krever, sier kulturminister Thorhild Widvey (H) til NTB.

– Vi vil blant annet se på unntaksreglene i kompensasjonsloven, og om den kan tolkes og eventuelt justeres uten å komme i konflikt med EØS-avtalen, forklarer hun.

Kilden Teater og Konserthus i Kristiansand fikk i vår et momskrav på 294 millioner kroner fra Skatt Sør. Skatt Vest har gitt Stavanger Konserthus varsel om at det må betale tilbake over 256 millioner.

Dette er merverdiavgiftskompensasjon som kommunene fikk utbetalt i forbindelse med byggingen av kulturhusene. Men siden den gang er reglene for momskompensasjon blitt endret, noe som gjør at skatteetaten mener pengene må betales tilbake.

Kravene skapte sterke reaksjoner.

– Jeg er opprørt. Dette kommer vi absolutt ikke til å akseptere, sa Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø i april.

Widvey vil ikke forskuttere om gjennomgangen vil føre til at momskompensasjonen ikke må betales tilbake.

– Det kan jeg ikke kommentere. Nå må saken gå sin gang, sier hun.

(©NTB)