Nyheter

Advarer mot for ambisiøs satsing på pilegrimer

Kirkerådet og flere andre instanser advarer mot en for ambisiøs nasjonal satsing på pilegrimer i Norge. Fortidsminneforeningen påpeker at Nidaros kan ikke sammenlignes med Mekka, Jerusalem og Roma.

Publisert Sist oppdatert

Advarslene rettes til Kultur- og kirkedepartementet i høringsuttalelser om utredningen «På livets vei. Pilegrimsmotivet - et nasjonalt utviklingsprosjekt».

I uttalelser fra Bjørgvin bispedømmeråd, Stavanger biskop og bispedømmeråd og Pilegrimskomiteen i Valdres blir det med varierende styrke og engasjement påpekt at det finnes gode pilegrimsmål også andre steder enn i Trøndelag og Nidarosdomen.

Trønderske interesser

Statsråd Trond Giske (Ap) tok initiativet i denne saken, ved at han i januar 2008 engasjerte Per Kvistad Uddu - tidligere leder for Olavsfestdagene - til å lage en utredning om pilegrimsmotivet som mulig nasjonal satsing.

Utredningen er gjennomført i samarbeid med Sør-Trøndelag fylkeskommune og Trondheim kommune, og dermed i utgangspunktet sterkt preget av trønderske interesser.

Per Kvistad Uddu foreslår blant annet at det i perioden 2010-2012 skal etableres et nasjonalt pilegrimssenter i Trondheim, åtte regionale pilegrimssentre, stillinger for tolv pilegrimsprester og en medlemsorganisasjon.

- Ressurskrevende

Kirkerådet gir sin tilslutning til mange av anbefalingene, men er noe betenkt over utgiftene - 236 millioner kroner de tre første årene, og deretter årlige driftsutgifter på 50 millioner kroner.

Kirkerådet er kritisk til at flere av tiltakene synes å være forholdsvis ressurskrevende, og slik sett framstår som «lite gjennomtenkte». Kirkerådet gjør også oppmerksom på at pilegrimssatsingen fra kirkens side ikke er prioritert i forhold til andre utfordringer kirken står overfor.

- Smalt produkt

Fortidsminneforeningen påpeker at religiøs turisme til norske pilegrimsmål ikke kan sammenlignes med verdenskjente pilegrimsmål som Mekka, Medina, Jerusalem eller Roma. Pilegrimsturisme i Norge bør stå i forhold til det man rimelig kan forvente, og ut fra dette ligger tilrådingene i utredningen på et for høyt ambisjonsnivå, mener Fortidsminneforeningen.

Forslaget om et nasjonalt pilegrimssenter og en pilegrimsprest i Trondheim får støtte. Men Fortidsminneforeningen mener at åtte regionale sentre med hver sin pilegrimsprest er en altfor stor satsing på et «smalt produkt som dette».

Mange pilegrimsmål

I uttalelsene til departementet nevnes mange pilegrimsmål som hevdes å ha fått for liten oppmerksomhet. Stavanger biskop og bispedømmeråd mener at det må legges til rette for lokale pilegrimsvandringer i tilknytning til Stavanger domkirke, Olavskirken på Avaldsnes, Utstein Kloster, Utstein Pilegrimsgård, og til de lokale ferdselsveier langs Jæren, i Suldal og helt fram til Røldal.

Bjørgvin bispedømmeråd retter oppmerksomheten spesielt mot Røldal og Selje, og er kritisk til at Moster ikke er nevnt i utredningen.

Aller mest kritisk er Pilegrimskomiteen for Valdres, som framhever den 162 kilometer lange Pilegrimsvegen i Valdres, fra Hedalen stavkirke til St. Thomas-kirken på Filefjell. Pilegrimskomiteen gir følgende råd:

«Prosjektleder bør i løpet av 2009 delta på flest mulig fellesvandringer i Norge for å skaffe seg mer erfaring med praktisk pilegrimsarbeid».

(©NTB)

Powered by Labrador CMS