Nyheter

Forbud mot luksushytter i Vågå

Ingen «Hafjell-tilstander» i Vågå. Der er innlagt vann, kloakk, strøm og parabol på hytta forbudt. Kommunen har vedtatt en hyttepolitikk som passer til stedets identitet og sambygdingenes lommebøker.

– Vi ønsker velkommen hyttefolk som er glade i fjellet og vil bruke de mulighetene fjellet her gir. De som vil ha luksus à la Hafjell får bygge hytte i en annen kommune, sier ordfører Rune Øygard (Ap).

Vågå er den kommunen i landet som har flest vernede hus, og husene er en del av innbyggernes språk og kulturarv. Hyttefolket må passe inn i dette landskapet, forklarer ordføreren.

Det betyr blant annet at hytta ikke kan være større enn 100 kvadratmeter. Det gis ikke anledning til å gjøre som andre kommuner tillater, å kjøpe flere tomter og bygge flere hundre kvadratmeter stor hytte. Kommunen har også vedtatt byggeskikkregler for takvinkel, takbelegg, vinduer, vindskier, listverk, grunnmur og veranda. Beisfargen er også viktig for at hytta skal passe inn i miljøet, forklarer ordføreren.

– Det er naturen som skapt den umiskjennelige fargen på Vågå-husene. Vind, sol og regn har gitt bygningene den matte, svarte beisfargen, sier Øygard.

I strid med Statskog

Kommunen har nettopp vedtatt en reguleringsplan for hytteområdet Hoskelia ved Sjoavassdraget. Det ligger 800–900 meter over havet, 2 km fra Gjendesheim og med panoramautsyn mot Jotunheimen.

Reguleringsplanene har tatt mange år, for grunneieren Statskog har ønsket en helt annen utnyttelsesgrad og et høystandard hyttefelt. Men kommunepolitikerne har hele tiden stått fast på sin holdning. To tredeler av området er vedtatt regulert til landbruks-, natur- og friluftsområde.

Kommunen vil bare tillate 30 hytter der, selv om Statskog ønsket minst 60 hytter. Kjørevei fram til alle hyttene blir ikke tillatt. Det samme gjelder strøm, vann og kloakk. Gråvann skal slås ut på bakken eller ledes til godkjent synkekum. Kun biologisk do er tillatt.

Det ser endelig ut til at kommunen får gjennomslag for sin politikk, og at Statskog bøyer av for sine krav.

– Statskog har endelig vist forståelse for våre argumenter. Men det er helt tydelig at Statskog tenker mer butikk nå etter at de ble statsforetak, sier Øygard.

Ordføreren er overbevist om at etterspørselen etter tomtene vil bli enorm.

– Jeg tror annenhver sambygding vil søke på tomtene. Men de skal fordeles ved loddtrekning, sier han.

Et annet viktig poeng for kommunen er at tomtene skal være rimelige, og at de som ønsker å bygge hytta selv, kan gjøre det. Her hadde også Statskog en annen oppfatning. De ønsket opprinnelig å ha en feltutbygging og videresalg av ferdighytter.

Skrevet av: Ingun Larsen

Powered by Labrador CMS