Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

- Bør bli et lavlønnsoppgjør

Lønnsoppgjøret til våren må bli et lavlønnsoppgjør. Utdanningsgruppene må besinne seg, mener Norsk Kommuneforbund.

Hvis sykepleierne får igjennom sine skyhøye lønnskrav, blir det bare smuler igjen til alle andre grupper i kommunesektoren.


- Det er usolidarisk av Sykepleierforbundet bare å tenke på sine egne. Vi vil ha et samarbeid med dem for å løfte i flokk, sier Gunhild Johansen i Norsk Kommuneforbund.


Ifølge beregninger fra NKF, vil en økning i sykepleierlønn på 25.000 kroner bety at det blir 1,6 milliarder kroner igjen til de andre gruppene, hvis den totale rammen er på fire prosent. Det vil i snitt gi de andre gruppene et gjennomsnittlig lønnstillegg på 7.000 kroner i året, hvis det bare er lønn som legges til grunn ved oppgjøret.


- Dersom sykepleierne blir prioritert i oppgjøret, blir det innført nye klasseskiller i kommunesektoren, sier Johansen.


For NKF er det de som tjener dårligere enn sykepleierne som bør få mer enn andre grupper i samfunnet. 80 prosent av de i kommunesektoren som tjener dårligere enn en gjennomsnittlig industriarbeider, er kvinner. 20 prosent av de lavtlønnede har høyere utdanning.


I 1998 var snittlønnen for industriarbeideren 230.000 kroner. Hvis alle ansatte i kommunesektoren skulle løftes opp til gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, vil det koste 4,5 milliarder kroner i ett jafs.



Mer penger i potten

Likevel er Kommuneforbundet mer optimistiske foran dette oppgjøret enn de var i fjor. I fjor ble det bare forhandlet om 0,15 prosent av ramma, det vil si 90 millioner kroner, fordi det meste gikk til overheng og lønnsglidning. I år derimot utgjør dette bare vel 1 prosent. Hvis den totale ramma blir på fire prosent, blir det 2,5 milliarder kroner å forhandle om i kommunesektoren til våren.


Men Kommuneforbundet vil ikke at tariffoppgjøret bare skal handle om lønn. Pensjonsrettigheter, etter- og videreutdanningsreformen og arbeidstidsreformer(femte ferieuke) er også temaer.


I forhold til EVU-reformen er prinsippet om å frata arbeidsgiver styringsretten viktigere enn hvor mange penger som legges i potten.

Skrevet av: Ingun Larsen