Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Oppfordrer til boikott av lærerforhandlingene

Rådmannsutvalgets leder, Kjell Pettersen, oppfordrer kommunene til å boikotte de lokale lønnsforhandlingene med lærerne.

Pettersen har et enstemmig rådmannsutvalg bak seg.


- Det er ikke snakk om reelle lokale forhandlinger, men drøftinger med sentrale føringer og sentral vetorett. Forhandlinger foregår normalt mellom likeverdige parter. Det er det ikke her. Kommunesektorens arbeidsgiverrolle blir totalt oversett, sier Pettersen.


Også uttalelsene fra arbeidsgiverkonferansene i Telemark og Akershus slutter seg til dette synet. Uttalelsene fra Finnmark, Oppland, Buskerud og Hordaland understreker også klart at kommunene ikke kan leve med dagens ordning.



- Kun en illusjon

- Det er illusorisk å kalle dette lokale forhandlinger, så lenge vi mangler gode tvisteløsninger, og kommunen ikke får mulighet til å fastlegge føringer på hvordan den lokale potten skal fordeles. Dagens løsning er en bastard vi ikke kan godta, sier Pettersen til Kommunal Rapport.


Pettersen oppfordrer sine rådmannskolleger til å være avventende til de lokale forhandlingene. Han forventer at det blir ryddet opp i et forhandlingsopplegg han kaller rotete og prinsipielt feil.


Kommunene kan ikke slå seg til ro med at staten nok en gang har avvist KS som forhandlingsmotpart, mener Pettersen.


- Dersom Ap bestemmer seg, er det flertall på Stortinget for at KS skal bli lærernes forhandlingsmotpart. Jeg har stor forståelse for at KS går til Stortinget med denne saken, sier han.



Vil påvirke partfeller

Sørum-ordfører Hans Marius Johnsen (Ap) er helt enig med Kjell Pettersen i at KS nå må få ta over forhandlingsansvaret for lærerne.


- Her er det snakk om å ha et helhetlig arbeidsgiveransvar eller ikke. Stortinget må gi kommunene muligheten til å drive en aktiv arbeidsgiverpolitikk overfor alle sine ansatte, sier Johnsen.


Han sier han vil bruke enhver anledning til å overbevise sine partifeller på Stortinget om dette.

Skrevet av: Siri Baastad