Nyheter

Kommunedirektør Dag Willien Eriksen (t.h.) ga misvisende opplysninger til politikerne om samarbeidet med selskapet Bjørk Innovation, konkluderer en rapport fra advokatfirmaet Tenden. Til venstre ordfører Charlotte Therkelsen (R) og varaordfører Jonas Nilsen (U).
Kommunedirektør Dag Willien Eriksen (t.h.) ga misvisende opplysninger til politikerne om samarbeidet med selskapet Bjørk Innovation, konkluderer en rapport fra advokatfirmaet Tenden. Til venstre ordfører Charlotte Therkelsen (R) og varaordfører Jonas Nilsen (U).

Advokatrapport hudfletter toppleder etter utbetaling

Kommunedirektøren i Kragerø ga misledende og udokumenterte opplysninger overfor politikerne, konkluderer advokatrapport. En utbetaling på 430.000 kroner kan ha vært ulovlig.

Publisert Sist oppdatert

I september 2022 sa kommunestyret i Kragerø nei til kommunedirektør Dag Willien Eriksens foreslåtte Smarte byer-prosjekt. Vel én måned etter utbetalte Kragerø kommune likevel 431.250 kroner til selskapet Bjørk Innovation AS for «oppstart av Smart Kragerø programmet, fra 15. august og ut 2022, etter avtale med DWE».

Ordfører: – Alvorlig

På oppdrag fra arbeidsgiverutvalget har advokatfirmaet Tenden vurdert anskaffelsesprosessen. Rapporten, som er datert 12. juni, konkluderer blant annet:

  • Utbetalingen på 431.250 kroner synes ikke å ha grunnlag i noen betalingsforpliktelse, og burde med all sannsynlighet ikke blitt godkjent.
  • Den planlagte samarbeidsavtalen til totalt 2,7 millioner kroner mellom kommunen og Bjørk skulle vært kunngjort på ordinært vis.
  • Underveis i prosessen er det gitt misledende og udokumenterte faktaopplysninger både i intensjonskunngjøringen og overfor politikerne. Dels av kommunedirektøren og dels av Bjørk (selskapet, red.anm.).

– Jeg tenker at det er alvorlig. Helt siden jeg fikk se fakturaen fra Bjørk, har magefølelsen min vært at det er alvorlig. Det er en ganske spesiell sak. Det er såpass komplekst at vi er avhengig av faginstanser til å gjøre vurderinger, sier Kragerø-ordfører Charlotte Therkelsen (R).

Kommunedirektøren avventer

Kommunedirektør Dag Willien Eriksen sier at han ikke vil kommentere anklagene i advokatrapporten nå. Han sier at rapportens karakter er slik at den i beste fall er tenkt å bygge opp under revisjonsrapporten som kontrollutvalget har bestilt. 

Utvalget har vedtatt at de skal bruke inntil 200.000 kroner på å gå gjennom alle ordførerens spørsmål i saken. Da vil også kommunedirektøren gis adgang til kontradiksjon.

– Når revisjonsrapporten er ferdig i september, vil vi vite mer i detalj. Det vil være spekulativt å gå inn på advokatens foreløpige rapport slik den foreligger nå. Jeg avventer hva kontrollutvalget kommer til, etter at de har fått rapporten fra revisjonen, sier Eriksen.

Rapport: Flere grove feil

Ifølge advokatrapporten viser saken at kommunen ikke har hatt tilstrekkelig innsikt i anskaffelsesregelverket. «Herunder synes det som om én aktuell tilbyder har fått lovnader og tilganger til informasjon i en svært tidlig fase av en anskaffelse, og deretter har fått en betydelig innflytelse på anskaffelsen», står det i rapporten. 

Den trekker blant annet fram at intensjonskunngjøringen inneholdt flere grove feil, slik som uriktig vare- og tjenestekategori. Og at det ikke er funnet dokumentasjon på noe skriftlig avtaleutkast mellom Kragerø kommune og selskapet.

«Det å foreta utbetalinger til private selskaper uten faktisk og rettslig grunnlag er en feil som ikke bør skje, og feilutbetalingen bør i utgangspunktet søkes tilbakekrevd», står det i rapporten.

Intern opprydding

Ordføreren sier at rapporten er tenkt som et supplement til den jobben som kommunerevisjonen skal gjøre på oppdrag fra kontrollutvalget.

– Kontrollutvalget har fått en tidslinje som strekker seg til medio september. For oss i arbeidsgiverutvalget hastet det litt mer å få klarhet i alvorlighetsgraden. Det var også litt uklart for oss om revisjonen vil vurdere hvilke skritt vi kan gjøre overfor selskapet Bjørk, sier Therkelsen.

– Slik det ser ut nå, har Bjørk rådgitt kommunen i en situasjon som skulle vært konkurranseutsatt. Det ser også ut til at det er blitt foretatt en feil utbetaling. Så vi må ha en opprydding internt. Det har skjedd en helt tydelig rutinesvikt, sier Therkelsen.

Bråkete vår

Hun vil ikke svare på om oppryddingen også innbefatter toppledelsen.

– Hans tjenstlige forhold diskuteres i arbeidsgiverutvalget og i kommunestyret, og ikke med Kommunal Rapport. Nå tror jeg at revisjonen også vil peke på operasjonelle feil og mangler som vi som organisasjon må rette opp. Men at dette er noe vi i arbeidsgiverutvalget ser alvorlig på og diskuterer med kommunedirektør, er helt klart, sier Therkelsen.

– Hvordan vil arbeidsgiverutvalget følge opp denne rapporten?

– Det verken vet jeg eller kan jeg dele per nå. Vi har et ganske mer intenst arbeid fordi vi har hatt en bråkete vår. Det har vært flere medieoppslag og ting som har vært kritikkverdige. Hvordan prosessen vil være framover har jeg ikke noe svar på. Vi diskuterer disse tingene med kommunedirektøren, sier Therkelsen.

Powered by Labrador CMS