Nyheter

Evenes-ordfører Terje Bartholsen (Ap) gleder seg over hver eneste nybygde bolig. Han sier at boligmangel er en av Evenes' største utfordringer.
Evenes-ordfører Terje Bartholsen (Ap) gleder seg over hver eneste nybygde bolig. Han sier at boligmangel er en av Evenes' største utfordringer.

Fem vil lede kommune i kraftig utvikling

På få år peker forsvarsaktiviteten rett til værs. Nå leter politikerne i Evenes etter topplederen som kan lande ringvirkningene.

Publisert Sist oppdatert

I midten av mai ble det klart at Tjeldsund kommune napper kommunedirektør Bjørn Tore Sørensen fra nabokommunen Evenes. Han har siste dag i Evenes 19. august.

– Det synes vi ikke noe om. Vi har sagt det til han alle sammen her i Evenes. Men vi er på talefot ennå, forsikrer ordfører Terje Bartholsen (Ap) med glimt i øyet. 

Respekterer valget

– Det er fullt og helt hans eget valg. Han bor i Tjeldsund, så vi har forståelse for og respekterer avgjørelsen. Vi har veldig mye samarbeid med Tjeldsund, så det borger for godt samarbeid framover, sier Bartholsen.

Fem personer har søkt om å overta jobben etter Sørensen. Blant dem er Lena Hansson, rådmann i Flakstad.

– Vi er fornøyd. Vi ser dette som ei god søkerliste med kompetente søkere. Det er litt ulik bakgrunn blant kandidatene, men det er gode og erfarne søkere, sier Bartholsen.

Han håper at kommunestyret kan ansette ny toppleder før de tar sommerferie.

Nå tar det av

I 2016 besluttet Stortinget at Evenes skulle bli Luftforsvarets kampbase i Nord-Norge. I 2017 var det to ansatte på flystasjonen. Innen 2025 skal det være 550 ansatte og 300 vernepliktige. 

Så langt har ikke økningen gitt seg utslag i befolkningsstatistikken for Evenes. Fra 2022 til 2023 økte innbyggertallet med 20, til 1.330 personer. Men ordføreren er optimist.

– Det er tusenkronersspørsmålet. Hvordan kan vi lande ringvirkningene for forsvar, næringsliv og turisme samtidig. Nå er de 300 ansatte på basen. En del av dem er bosatt hos oss. Vi har realisert 100 boliger, likevel er folketallet bare i svak stigning. Vi trenger først og fremst en kraftig økning i boliger, sier Bartholsen.

Stiller boliggaranti

I mai besluttet kommunestyret å stille med boliggaranti, som tilsier at nybyggere er sikret 90 prosent av kjøpsprisen eller byggekostnadene om de selger før det har gått ti år. Ordningen er søknadsbasert og har en foreløpig totalramme på 27,5 millioner kroner.

– Med synkende folketall har boligene hatt lav pris. Inntil nylig har nybygde boliger vært verdt halvparten idet de har stått ferdige. Da blir bankene skeptiske til å finansiere. Og folk blir skeptiske til å investere. Med vår garanti får du et papir i hånden som kan gjøre det lettere å få lån. Vi leter etter måter å bidra uten å måtte bruke penger, sier Bartholsen.

Han tror økt tilflytting vil gi et boligmarked i balanse om få år, og at kommunen derfor ikke vil trenge å innfri garantien. 

Har lånt til pipa

Selv om mange piler peker opp for Evenes, er ikke kommunen uten turbulens. Årsregnskapet for 2023 viser at Evenes gikk med et driftsunderskudd på 11,6 millioner kroner. Underskuddet ble finansiert med disposisjonsfond, som nå står igjen med 12,5 millioner kroner.

Evenes har også høy lånegjeld, noe som gjør kommunen sårbar for renteendringer. Totalt utgjør lånegjelda inkludert startlån 336 millioner kroner – eller 185 prosent av driftsinntektene.

Ordføreren sier at det særlig er én grunn til det: bygging av ny skole med flerbrukshall, aktivitetspark og basseng. Håpet er at den skal være attraktiv både for nåværende og potensielt framtidige innbyggere.

– Hva blir den nye topplederens største utfordring?

– Det er kjempeviktig å opprettholde det utviklingsfokuset vi har, samtidig som vi skal levere gode tjenester til nåværende og framtidige innbyggere. Vi er en liten organisasjon som har fått en stor oppgave, sier Bartholsen.

Her er lista

  • Lena Christina Hansson (60), rådmann, Senja
  • Rune Kloster Tvedt (59), kommunedirektør, Randaberg
  • Elisabet Norlund (35), seniorkonsulent, Sørreisa

To personer har fått innvilget unntak fra offentlighet på søkerlista. Begge er menn. To personer trakk søknaden før søkerlista ble offentliggjort.

Powered by Labrador CMS